Wijn: Hoe kies je wijn bij een gerecht

 

Zoals jullie inmiddels wel weten, ben ik een groot wijnliefhebber. Wat ooit begon met een glas zoete witte wijn is inmiddels een uit de hand gelopen hobby geworden. Andere mensen verzamelen postzegels. Ik verzamel wijn. Het leuke van wijn verzamelen is dat de verzameling iedere keer veranderd. Wijn blijft namelijk niet voor eeuwig goed dus ik drink met veel liefde af en toe een deel van mijn verzameling op. Zo ben ik soms midden in de winter weer terug op dat ene wijngaardje in Toscane en dronk ik laatst een Chardonnay die we 2 jaar geleden uit Wenen hadden meegenomen bij de gerookte zalm. Naast wijn verzamelen en zelf opdrinken, vind ik het ook leuk om andere mensen te laten proeven. Als ik een etentje geef zorg ik altijd voor bijpassende wijnen. Dat vond ik vroeger best lastig. Moet ik nou rood of wit kiezen? Een Franse of een Italiaanse wijn? Welke druifsoort moet ik hebben en vooral.. wanneer is een wijn lekker bij een gerecht? Inmiddels ben ik erachter hoe het zit. Kwestie van veel oefenen. Om jullie een beetje te helpen heb ik een overzicht gemaakt. In het overzicht kun je per hoofd-ingrediënt vinden welke wijn je het beste uit kunt kiezen. Ontbreekt er een ingrediënt? Geef een gil, dan laat ik je weten welke het beste past. 

Wijn kies je bij de ingrediënten van het gerecht dat je maakt. Het is het mooiste als de wijn en het gerecht elkaar versterken. Ik heb regelmatig een wijn geproefd die bij de eerste slok een mwa.. was. Maar toen ik er iets bij at was ik er opeens helemaal weg van. Gebruik je wijn ín het gerecht? Schenk dan dezelfde wijn tijdens het eten. Dan is de verbinding makkelijk gemaakt. Zorg dat witte wijn altijd koud is en haal de rode wijn ruim van tevoren uit de kelder/berging/van het balkon/uit de schuur. De wijn heeft dan tijd om op temperatuur te komen. Laat rode wijn even luchten voordat je hem serveert. Doordat er zuurstof bij de wijn komt “opent” de smaak zich. Gebruik eventueel een decanteerkan. Door de wijn over te gieten in een kan of karaf komt er meer zuurstof bij de wijn. Hierdoor komt de smaak- en geurontwikkeling nog beter op gang. Staat nog mooi op tafel ook. Decanteer alleen rode wijn. Bij witte wijn heeft het geen zin. Hieronder vinden jullie een overzicht van een aantal hoofdingrediënten. Ik heb per ingrediënt beschreven welke wijn er het beste bij past. Ik heb gekozen vanuit mijn eigen smaak. Pin me er dus niet op vast. Over smaak valt namelijk nogal wat te twisten. Succes met kiezen. Santé!

Vlees

 

Rundvlees

Bij rundvlees hoort rode wijn. Punt. Kies bij rundvlees voor een stevige rode wijn. Denk hierbij aan Rioja, Syrah, Ripasso of Vacqueyras. Schenk de wijn op kamertemperatuur zodat de smaken en geuren goed vrijkomen.

Recepten met rundvlees:

Steak tartaar met truffel en kwartel-ei
Boeuff Bourguignon
Rosbief met tijm en rozemarijn uit de oven
Hollands draadjesvlees

Kalfsvlees

Kalfsvlees is vrij licht en delicaat van smaak. Ik schenk daarom meestal een witte wijn bij kalfsvlees. Een rode wijn kan ook, maar ik vind dat de wijn al snel gaat overheersen. Tenzij het vlees gebraden is. Kies dan voor een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Elsaz. Kies bij alle andere bereidingen van kalfsvlees voor een volle witte wijn. Ga bijvoorbeeld voor een Riesling, Pouilly-Fusé of Pinot gris.

Recepten met kalfsvlees:

Osso bucco
Vitello tonato

Lamsvlees

Lamsvlees en wijn combineren zooo lekker met elkaar. Ik ben sowieso fan van lamsvlees. En van wijn. Topcombi dus! Lamsvlees kan het beste een geurige volle kruidige wijn hebben. Kies daarom voor een Côte du rhône, Carignan, Rioja, Ripasso of Montepulciano.

Recepten met lamsvlees:

Lamskoteletten met paddenstoelen en polenta
Lamsschenkels met portsaus en polenta
Tajine met lamsvlees, pruimen en kaneel
Gebraden lamsbout met rozemarijn en knoflook

Varkensvlees

Bij varkensvlees past zowel rode als witte wijn. Serveer bij ham en koude rollade een stevige witte wijn. Denk hierbij aan Viognier, Pinot Grigio of een Müller-Thurgau. Schenk bij gebraden varkensvlees een stevige rode wijn. Denk aan daarbij aan een Bordeaux, een Minervois, een Côte du Rhôhne of een Pinot Noir uit de Bourgogne.

Recepten varkensvlees:

Pulled pork
Geglaceerde beenham met honing en sinaasappel
Spaanse quiche en chorizo en manchego

Kip

Ook bij kip kun je rood, wit en rosé drinken. Schenk bij gebraden kip wel een lichte rode wijn. Anders gaat de wijn overheersen op het vlees. Denk bij rood aan een Beaujolais, Merlot of Carménere. Kies je voor wit? Neem dan een Chardonnay of Pinot Gris. Kies als rosé een d’Anjou of Côte de Provence.

Recepten kip:

Gevlinderde kip piripiri
Kip uit de oven met knoflook, tijm en citroen
Coq au vin
Pulled chicken

Kwartel

Kies bij kwartel voor een Pinot Noir uit de Bourgogne. Punt. Dat is een gouden combinatie. Wil je toch iets anders? ga dan voor een Merlot of een Rioja. Maar beloof me dan wel dat je volgende keer alsnog een Bourgogne probeert ;).

Recepten Kwartel:

Gevulde kwartel uit de oven

Eend

Serveer bij eend een stevige rode wijn. Denk hierbij aan Shiraz, Rioja, Barolo, Chateau-neuf-du-pape of Hermitage. Laat de wijn goed op kamertemperatuur komen. Indien mogelijk de wijn decanteren. Staat nog mooi ook.

Recepten met eend:

Eendenborst met portsaus
Eendenrillettes met rode uienchutney

Kalkoen

Serveer bij een kalkoen Chardonnay, Maursault (die doet wel pijn aan je portomonnee) of Pinot Gris. Heb je liever rood? Ga dan voor een Pinot Noir of Spätburgunder.

Hert

Kies bij hert voor een wijn uit de Bourgogne, een Cabernet Sauvignon, een Pinot Noir uit de Elzas of Chianti.

Vis

 

Zalm

Zalm en Chardonnay. Chardonnay en zalm. Deze 2 zijn geboren voor elkaar. Schenk bij zalm al-tijd een Chardonnay. Ik krijg er nu alweer trek in!

Recepten met zalm:

Zalmtartaar met komkommer en mierikswortel
Zalmspiesen met dille en citroen
Zalmpakketjes uit de oven

Gerookte zalm

Gerookte zalm smaakt het lekkerst met Sprankelijke frisse witte wijn. Denk bijvoorbeeld een Sancerre, Pouilly-Fumé, Riesling of Pinot Gris.

Recepten met gerookte zalm:

Blini’s met gerookte zalm
Zalmhapje met witlof en honing-dillesaus
Knapperige tompouche met gerookte zalm en wakame

Kabeljauw

Kies bij kabeljauw voor een droge, frisse en lichte witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Pinot Bris, Riesling, Soave of Rueda.

Recepten met kabeljauw:

Kabeljauw met zeekraalstamppot en saffraansaus
Kabeljauw met witte wijnsaus en gegrilde asperges
Kabeljauw uit de oven met citroensaus

Paling

Bij (gerookte) paling smaakt een half-zoete witte wijn het lekkerst. Kies voor een Riesling, Gewürztraminer of Pinot Gris.

Recepten met Paling:

Courgettesoep met paling

Tonijn

Met tonijn kun je alle kanten op. Eet je hem rauw? Kies dan voor een rosé uit de Languedoc of Toscane. Is de tonijn licht gegrild? Neem dan een krachtige witte wijn. Bijvoorbeeld een Chardonnay of Viognier. Zelfs een rode wijn kun je combineren met tonijn. Kies dan wel voor een lichte en soepele variant. Bijvoorbeeld de Spätburgunder of een Fleuri.

Recepten met tonijn:

Tonijntartaar
Tonijnsteak met mangochutney en wakame

Dorade

Drink bij dorade een glas rosé of witte wijn. Kies voor een Chardonnay, Vermentino, Chablis of Pinot Gris. Liever rosé? Neem er dan één uit de Roussillon. Die smaakt lekker fris bij deze mooie vis.

Recepten met dorade:

Dorade uit de oven met venkel en citroen

Makreel

Makreel is een lekkere rokerige vis. En als ik aan rokerig denk, dan denk ik natuurlijk meteen aan Chardonnay. Het liefst een Chardonnay uit Frankrijk. Liever iets anders? Neem dan een Vinho Verde of Soave.

Recepten met makreel:

Makreeltaartje met avocado en Holladse garnalen
Makreelsalade met appel

Schaal- en schelpdieren

 

Kreeft

Kies bij kreeft voor een frisse en sprankelende wijn. Bijvoorbeeld een Chablis, een Pouilly-Fuisé of Sancerre.

Krab

Drink bij krab een glas Champagne of Cava. Geen trek in bubbels? Kies dan voor Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Garnalen

Ook bij garnalen is witte wijn het lekkerst. Kies voor een Chenin-Blanc, Rueda, Vernaccia of Viognier.

Recepten met garnalen

Gambasoep met saffraan
Gepofte zoete aardappel met avocado en Hollandse garnalen
Citroenrijst met garnalen

Coquilles

Coquilles zijn erg puur en delicaat van smaak. Kies voor een delicate witte wijn. Denk aan een Vermentino, Muscadet of Sauvignon blanc.

Recepten met coquilles

Coquilles met avocadomousse en chilipeper
Coquilles met doperwtenpuree en pancetto
Risotto met coquilles en groene asperges

Oesters

De beste combinaties met een oester blijft een glas champagne. Kies voor een prosecco of cava als je een goedkoper alternatief wilt.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *