Recept: Siciliaanse auberginesalade (caponata)

 

Siciliaanse auberginesaladeVandaag gaan we op de vegetarische tour. Sterker nog. We gaan vandaag zelfs op de vegan tour. Ik vind het steeds makkelijker om vegetarisch te koken en stiekem voelt het ook wel bevredigend. Goed voor mezelf (en voor de rest van het gezin) en goed voor het milieu. Kom maar door met dat karma! Dit keer maakte ik caponata. Caponata is een Siciliaanse auberginesalade met bleekselderij, paprika, kappertjes, groene olijven en rozijnen. En aubergine natuurlijk. Het geheim van een goede caponata is de zoet-zuur-zout combinatie. Die combinatie wordt gecreëerd doordat er rozijnen, balasamico-azijn, groene olijven en kappertjes worden toegevoegd. Een enorme smaakexplosie als je het mij vraagt. In sommige delen van Sicilië voegen ze ook stukjes octopus toe. In Sicilië eten ze caponata als bijgerecht en serveren ze het met brood om mee te dippen. Ik deed de auberginesalade op een crostini met zachte geitenkaas. De geitenkaas is een heerlijke frisse tegenhanger van de zoete tonen in het gerecht. Lekker als lunch, avondmaaltijd of als hapje bij de borrel. De Siciliaanse auberginesalade kun je prima van tevoren klaarmaken, de volgende dag smaakt hij namelijk nog lekkerder. Alle smaken zijn dan goed ingetrokken. Ideaal na een drukke dag of als voorbereiding voor een stressvrij feestje.




Lees verder

Recept: Tomatensalade met rode ui en kappertjes

 

Tomatensalade met kappertjes en rode uiSoms is een paar verse ingedriënten alles wat je nodig hebt om een goede salade te maken. Een paar mooie rijpe vleestomaten, een bosje peterselie, rode ui en kappertjes. Alles in stukjes snijden en dan lekker door elkaar husselen met een olijfolie van goede kwaliteit (dat laatste vind ik zelf erg belangrijk, je proeft dat echt in de smaak terug) en het sap van een halve citroen. Vers brood met (dezelfde goede) olijfolie of roomboter met zeezout erbij en je hebt een topmaaltijd of lunch. Heerlijk! Ik serveerde deze tomatensalade met kappertjes rode ui bijvoorbeeld bij de Portugese kip piri-piri die ik gister postte. Grote bak friet erbij en iedereen is blij. Meer heb je niet nodig. Wil je de salade iets meer opvullen? Gebruik dan (zelfgemaakte) croutons, romige feta, zoete puntpaprika en eventueel wat zwarte olijven. En nu.. Hup, hup de keuken in! Aan de slag!

Lees verder

Recept: Portugese kip piri-piri van de barbecue

 

Kip piri-piri van de barbecueDat wij gek zijn op Portugal is inmiddels geen verrassing meer. Elk jaar gaan we er wel een keer (of twee) heen. Wellicht dat dit jaar er even bij inschiet, maar volgend jaar zijn we zeker weer van de partij. Ik kán niet wachten! Ik ben op zoveel facetten van dat land verliefd. De lieve mensen, de mooie natuur, het klimaat en natuurlijk Portugese keuken. Want man, wat kunnen ze lekker koken in Portugal. Niet heel verfijnd, maar wel heel vers en ontzettend lekker. Vis direct uit de zee, toetjes waar je u tegen zegt en natuurlijk de alom bekende frango (Portugees voor kip) piri-piri uit Guia. Dat laatste stond vandaag bij ons op het menu. Want als we niet naar Portugal gaan dit jaar, dan halen we portugal wel naar ons.

Lees verder

Recept: Aziatisch gemarineerde zalm met paksoi

 

Aziatische gemarineerde zalm met paksoiOhh guys! Deze Aziatisch gemarineerde zalm met paksoi was me toch een partij lekker. Niet normaal. Hier kun je me voor wakker maken hoor! De zalm wordt gemarineerd in een saus met tamarindepasta als hoofdingrediënt. De smaak daarvan is zuur en een beetje noterig. Perfect om een mooie zoetzuur mee te maken. En dat is hoe je de zalm het beste kunt omschrijven. En tikkie zoet, een tikkie zuur, een tikkie pittig en een tikkie Thais (dat komt door de vissaus). Al het lekkere uit Azië dus! Ik maakte er een groentegerechtje met paksoi bij. Dat combineerde perfect met elkaar. Klinkt behoorlijk ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Iedereen kan dit. Enne.. De zalm kun je ook heel goed bereiden op de barbecue. Laat die complimenten maar komen!

Lees verder

Recept: Griekse rijstsalade met feta

 

Griekse rijstsalade met fetaHoi lieve mensen! Hebben jullie dit weekend ook de barbecue aangestoken? Toen ik zaterdag rond etenstijd door de stad fietste kwam overal de geur van gegrild vlees me tegemoet. Heerlijk vond ik het ruiken. Ik kon de barbecuegeur de rest van de avond niet meer loslaten en toen ik later op de avond thuis kwam riep ik meteen dat ik de volgende dag wilde barbecuen. En zo staken we zondag zelf de barbecue aan. We hebben de hele avond in de tuin gezeten. Fijn zulke zomeravonden. Een barbecue is voor mij niet compleet zonder een frisse salade. Ik had nog een restje rijst over van de dag ervoor en ik besloot deze te hergebruiken. En zo ontstond deze frisse Griekse rijstsalade met feta.

Lees verder

Recept: Supersnelle pad thai met kippendijen

 

Pad thai met kippendijenKen je dat? Dat je aan het koken bent en maar uit de pan blijft snoepen? Dat had ik afgelopen weekend toen ik deze pad thai met kippendijen maakte. Het begon met proeven of het gerecht op smaak was, vervolgens vond ik het wel errug lekker en uiteindelijk had ik de pan voor de helft leeggegeten. Sorry not sorry. Gelukkig had ik voor 4 personen gekookt en was er nog meer dan genoeg over voor het avondeten. Maar jullie begrijpen wel dat ik toen niet meer zoveel gegeten heb. Gelukkig voor Douwe, want dan had hij ook nog wat te eten. En voor de dreumes, want ook zij vond de pad thai met kippendijen lekker. Dit gaat hier zeker vaker op tafel komen. We hebben een nieuw favorietje in huize Savory sweets!

Lees verder