Recept: Honing mosterd kip met aardappeltjes

 

Ovenschotel honing-mosterdVoor mij is de zomervakantie helaas ten einde. As we speak ben ik alweer druk aan het werk. Omdat ik na een drukke werkdag vaak geen zin meer heb om meteen uitgebreid in de keuken te staan, maak ik de avond ervoor vaak het eten al klaar. Dan hoef ik het alleen nog maar op te warmen als het spitsuur is begonnen. En als het draakje dan in bed ligt is het tijd om te ontspannen. En dat doe ik dan weer door te koken voor de volgende dag. Prima vicieuze cirkel dacht ik zo. Deze ovenschotel honing mosterd kip met aardappeltjes is dan ideaal. Je bereidt hem de avond ervoor al helemaal voor en op het moment suprême zet je de schaal in de oven en kook je de sperziebonen nog even gaar. Ennn klaar is Kees. Hier werd hij erg positief ontvangen. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

 

 

Lees verder

Recept: Kip jambalaya met chorizo

 

Kip jambalaya met chorizoVandaag is het tijd voor een lekker éénpansgerecht. Deze kip jambalaya met chorizo is ideaal voor op een doordeweekse dag. Lekker, gezond en makkelijk van tevoren klaar te maken. Ik maakte deze kip jambalaya afgelopen vanmorgen. In het weekend kook ik meestal voor de hele week. Dan hoef ik het na onze werkdag alleen nog maar op te piepen. Ideaal, want met een peuter die van aandacht houdt lukt het niet altijd om in het spitsuur van de dag te koken. Dus toen stond ik om 9 uur ’s ochtends chorizo in plakjes te snijden. Jambalaya is een gerecht uit Amerika en het lijkt erg op paella. Men zegt dat jambalaya is ontstaan toen de Spanjaarden de baas waren in Louisiana. In de originele jambalaya zitten ook garnalen. Dat was ik oorspronkelijk ook van plan, maar ik was vergeten om garnalen te kopen. En natuurlijk kwam ik daar pas achter toen ik al aan het koken was. Supersuf! Zonder garnalen kwam het gerecht dus ook door de ballotagecommissie. Kip jambalaya zónder garnalen maar mét chorizo dus. Douwe gaf het gerecht een 9 en ook de peuter heeft haar bordje (wel nadat ik haar had omgekocht met een toetje) netje leeggegeten. Goed genoeg om met jullie te delen dus. Bij deze!

Lees verder

Recept: Witlofsalade met gerookte kip en ananas

 

Witlofsalade met gerookte kip en ananasJammie, dit is weer zo’n lekker snel en healthy gerechtje. Deze witlofsalade met gerookte kip en ananas is ontzettend lekker en zit boordevol vitamines. Ik heb de schaal serieus in mijn eentje leeggegeten. Sterker nog, de restjes van de dressing heb ik met stukjes brood opgedipt. Zó lekker vond ik hem. Ik kon de schaal bijna weer in de kast zetten. De salade is fris, zoet en hartig tegelijk. Een hele fijne combinatie van smaken. De witlofsalade met gerookte kip en ananas is makkelijk om te maken en staat in een kwartier op tafel. Fijn als je een keer weinig tijd hebt. Of als je gewoon geen zin hebt om te koken. Want zelfs de grootste keukenprinses vindt het ook weleens lekker om op de bank liggen na het werk. De salade is lekker als lunch, maaltijdsalade of on the side bij de barbecue. Ook fijn om mee te nemen voor onderweg. Tip: vervang de ananas voor de afwisseling eens door appel of partjes mandarijn en voeg een gekookt eitje toe.

 

Lees verder

Recept: Caprese salade met aardbeien en prosciutto

 

Caprese salade met aardbeien en prosciuttoHallo lieve mensen! Vandaag is het tijd voor een lekkere salade. Deze caprese salade met aardbeien en prosciutto maakte ik voor een etentje bij vrienden. Hoewel er altijd genoeg te eten is, kan ik het vaak toch niet laten om iets te gaan maken. Zo zit ik nou eenmaal in elkaar. De combinatie van zoet en zout in een salade vind ik zelf erg lekker. De mozzarella, komkommer, walnoten en balsamicostroop combineren daar goed bij.  Maak je liever een vegetarische variant? Laat dan de prosciutto weg en voeg gezouten walnoten toe. Of vervang de mozzarella door feta of geitenkaas (dan is er alleen weinig meer caprese aan de salade). Zo heb je toch het zoute element in de salade, zonder dat je vlees binnen krijgt. Hier viel hij in ieder geval in de smaak. De schaal was helemaal leeg aan het einde van de avond. Simpel kan soms zo lekker zijn! 

Lees verder

Recept: Ovenschotel met witte asperges en beenham

 

Ovenschotel met witte asperges en beenhamZijn jullie ook zo blij dat het witte goud weer in de winkel ligt? Ik wel hoor! Sinds ze weer te verkrijgbaar zijn stonden ze meerdere keren per week op tafel. Yep, ik ben een echte aspergefan. Welk recept ik het lekkerst vindt kan ik jullie helaas niet vertellen. Er zijn zoveel lekkere combinaties en variaties. Met hollandaisesaus, gerookte zalm en een gepocheerd ei bijvoorbeeld. Of met nieuwe aardappels, een gekookt eitje en beenham. En zo kan ik nog úren doorgaan. Dit keer maakte ik een ovenschotel met witte asperges en beenham. Ik gebruikte de klassieke ingrediënten ei, beenham, kaas, aardappels en peterselie. Ik voegde alle ingrediënten bij elkaar en verwerkte het tot één gerecht. Makkelijk, snel en ongelooflijk lekker. Na een kwartiertje kan de ovenschotel al de oven in. Daarna hoef je alleen nog maar te wachten tot hij klaar is. Fijn op een drukke doordeweekse dag. Wil je liever een koolhydraatarme versie maken (daar krijg ik de laatste tijd veel vragen over) dan kun je de aardappelschijfjes gewoon weglaten.

Lees verder

Recept: Griekse tomatenrijst met feta en citroen

 

Griekse tomatenrijst met feta en citroenWie een keer in Griekenland is geweest of weleens heeft gegeten in een Grieks restaurant weet meteen waar ik het over heb. Italianen hebben hun pasta, Duitsers hun bradkartoffeln en de Engelsen hebben hun fish and chips. De Grieken met hun tomatenrijst horen ook in dit rijtje thuis. Bij elke Griekse maaltijd die ik tot nu toe heb gehad werd standaard een bolletje tomatenrijst geserveerd. Heerlijk vind ik het. Hoewel de tomatenrijst in Griekenland een bijgerecht is kun je de tomatenrijst ook prima als hoofdgerecht eten. Ik voegde extra groenten toe en pimpte de rijst op door er feta over te verkruimelen. Het resultaat? Een lekker vegetarisch hoofdgerecht. De Griekse tomatenrijst met feta is makkelijk om te maken en hoeft na 10 minuten alleen nog maar even te pruttelen. Fijn op een doordeweekse dag als vandaag. De werkweek is tenslotte weer begonnen.

Lees verder