Recept: Mexicaanse aardappelschotel met chorizo

 

Mexicaanse aardappelschotel met chorizoOhhh wat een heerlijk weer is het de afgelopen 2 weken. Ik geniet echt met volle tuigen van het zonnetje! Ik leef helemaal op. Alsof ik uit een winterslaap ontwaak. Bij een zonnige dag hoort natuurlijk een zonnig recept. Hier word je toch blij van? Deze Mexicaanse aardappelschotel met chorizo is een fijn eenpansgerecht wat na een half uur koken alleen nog maar de oven in hoeft. Fijn voor op een doordeweekse dag of juist, met wat nacho’s en guacamole on the side, in het weekend. Koud biertje erbij en je hebt een feestmaaltijd. Ik maakte de Mexicaanse aardappelschotel met chorizo in een ovenvaste pan, maar als je die niet hebt kun je ook gewoon een overschaal gebruiken. 

Lees verder

Recept: Gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijn

 

Gebraden lamsbout met rozemarijn en knoflookBoodschappen doen is stiekem een hobby van mij. Meestal wordt ik vreemd aangekeken als ik dat toegeef. Boodschappen is iets wat erbij hoort, je doet het om eten in huis te hebben. Niet voor de lol dus. Voor mij ligt dat toch even anders. Ik kan echt genieten van een tripje naar de supermarkt, slager of groenteboer en als ik in de toko ben ga ik helemaal los. Vooral als ik in het buitenland ben. Dan wil ik het liefst alles in de supermarkt bekijken. Zo leuk om te zien wat voor lokale en minder lokale producten daar te vinden zijn. De meeste mensen verklaren me voor gek en als er een snelle boodschap gedaan moet worden mag ik vaak niet eens meer mee, maar dat kan me weinig schelen. Laat mij maar shoppen! Vorige week was ik op mijn wekelijkse tripje naar de Islamitische slager, de markt en de toko. Ik kan dan rustig een hele ochtend wegblijven en thuiskomen met eten voor een heel weeshuis. Dit keer sloeg ik mijn slag bij de slager. Er lagen prachtige lamsbouten in de etalage en die moest ik gewoon hebben. Ze zagen er zo lekker uit! En zo kwam ik dus thuis. Met 3,5 kg lamsvlees. Veel te veel natuurlijk. Zeker als je bedenkt dat we er met 2 personen (en 2 minihapjes van de peuter) van eten. Een deel heb ik in in stukjes gesneden en in de vriezer gemikt (voor in de tajine binnenkort) en het andere deel maakte ik klaar voor ons 2. En men, wat was dat goed gelukt. Supermals vlees met de kruidige smaak vanknoflook, tijm en rozemarijn. We hebben serieus al het vlees met zijn 2-en opgegeten. Broek op de vreethaak en gaan! Komende zomer gaan we hem een keer op de barbecue maken. Ik heb er nu al zin in!

Lees verder

Recept: Pittige Spaanse knoflookgarnalen

 

Pittige Spaanse knoflookgarnalenBorrelen met hapjes… Ik hou er zo van! Ik geloof dat we deze kerstvakantie nog geen keer normaal hebben gegeten. Zelfs de peuter begint te juichen als er hapjes op tafel komen. Al krijgt ze tegenwoordig tussen de middag warm eten. Zo gaat er toch een gezonde maaltijd naar binnen. Deze pittige Spaanse knoflookgarnalen stonden gister op de borrelplank. Je hebt ze vast wel eens gegeten toen je Spaanse tapas bestelde. Ik geloof dat ze elke keer als ik tapas ging eten op tafel stonden. Heerlijk vind ik ze! En zó makkelijk om te maken. Eerst marineer je de garnalen in een flinke scheut olijfolie met knoflook en chilipeper en daarna schuif je alles zo, tjoep, de oven in. Kind kan de was doen. Serveer met vers brood uit de oven om mee te dippen en je hebt er zeker een paar vrienden bij. 

Lees verder

Recept: De krokante honing kip van la Cubanita

 

Krokante honing kipIn mijn studententijd woonde ik schuin tegenover één van de filialen van la Cubanita. En hoewel veel gerechten op de kaart niks met tapas te maken hebben, at ik er regelmatig. Het was goedkoop, makkelijk en hartstikke gezellig. Daarnaast waren sommige dingen op de kaart verslavend lekker. Deze krokante honing kip bijvoorbeeld. Tegenwoordig staat hij op de kaart als Pepitas de pollo con miel y mostaza oftewel: krokante stukjes honing-mosterd kip. Laatst dacht ik er een keer aan terug en besloot ik dat het wilde. Ken je dat? Je hebt ergens trek in en dan wil je het NUUUU! Helaas zijn de restaurants nog een tijdje dicht, dus moest ik zelf maar aan de slag. Het resultaat? Heerlijk! Verslavend lekker… nog steeds! 

Lees verder

Recept: Sticky gekarameliseerde sjalotjes uit de oven

 

Sticky gekarameliseerde sjalotjes uit de ovenIk denk dat ik maar heel weinig gerechten maak zonder ui. Ja, de zoete bakrecepten misschien, die zijn toch minder lekker met ui! Al sinds ik me kan herinneren vis ik de ui uit mijn eten om er even extra van te genieten, eet ik mijn patat áltijd met ui en kun je me wakker maken voor een goede uienchutney. Niet zo gek dus dat ik deze sticky gekarameliseerde sjalotjes uit de oven één voor één op zat te snoepen toen ik ze gemaakt had. Heerlijk bij een groot stuk vlees, een lekkere stoofpot of als side dish bij een winterbarbecue. Makkelijk om te maken en na 10 minuutjes hoeft het alleen nog maar de oven in.  

Lees verder

Recept: Carpaccio rollade met truffel

 

Carpaccio rollade van bavetteAlle carpacciolovers opgelet! Ik heb vandaag een heel lekker hoofdgerecht voor jullie.Een mooi stuk bavette opgerold met al het lekkere van een carpaccio aan de binnenkant. Om de carpaccio rollade nog wat extra’s mee te geven mengde ik de pesto eerst met truffelmayonaise voordat ik hem op de bavette smeerde. In het recept staat geen oventijd vermeld. Dat komt omdat je de carpaccio rollade met truffel gaart tot een bepaalde kerntemperatuur. Dit is bij het ene stuk vlees sneller klaar dan bij het andere. En daarom is de precieze tijd moeilijk in te schatten. Nadat je de bavette hebt gebakken en hebt laten rusten snijd je het vlees in plakken en serveer je het met gebakken aardappels en een salade of groente uit de oven. Wedden dat je hier vrienden mee maakt tijdens het kerstdiner?

Lees verder