Jaahh! Ik ben gek op balletjes. Of het nou Griekse bifteki, Zweedse Köttbular of een ouderwetse Hollandse bal is; I love it. Dit keer maakte ik ketjapballetjes in zoetzure pittige saus. Kruidige balletjes in een zoetzure en licht pittige saus. Je kunt de ketjapballetjes in zoetzure saus zo pittig maken als je wilt. Een kwestie van goed proeven en doseren met de sambal. Ik gebruik bijna altijd sambal badjak in mijn gerechten. Die vind ik het lekkerst. Sambal badjak is een iets mildere versie van sambal oelek. De saus wordt eerst gebakken en daarna aangemaakt met ui. Hierdoor krijgt de sambal een iets mildere, maar veel diepere smaak. Heb je alleen oelek in huis? Die kun je net zo goed gebruiken. Oelek is alleen iets scherper. Oppassen met doseren dus. De ketjapballetjes in zoetzure saus zijn lekker bij de borrel of, in combinatie met witte rijst, als avondmaaltijd.
Ingrediënten ketjapballetjes in zoetzure pittige saus voor 4 personen
Voor de ketjapballetjes
500 gram half-om-half- of rundergehakt
1 sjalot
3 eetlepels ketjap (manis)
2 theelepels mosterd
1 ei
100 gram panko
Peper en zout
Roomboter om in te bakken
Voor de zoetzure pittige saus
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
2 cm gember (geschild en geraspt)
5 eetlepels ketchup
2 theelepels sambal badjak (afhankelijk van hoe pittig je de saus wilt)
1 eetlepel donkere basterdsuiker
1 eetlepel witte rijstazijn (je kunt ook witte wijnazijn gebruiken)
Peper en zout
Een scheutje olie om in te bakken
Versnipper de sjalot. Doe ingrediënten voor de ketjapballetjes bij elkaar in een kom en meng goed met elkaar. Draai balletjes ter grote van een pingpongbal van het gehakt.
Smelt de boter in een koekenpan. Bak de ketjapballetjes rondom bruin. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de balletjes uit de pan en zet apart.
Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Giet wat olie in dezelfde pan als waar je de balletje in hebt gebakken (spoel de pan niet om!). Schraap de aanbaksels los. Doe de ui, de gember en de knoflook in de koekenpan en bak tot het glazig ziet. Voeg de ketchup, het azijn, de basterdsuiker, de sambal en een beetje peper en zout toe. Roer de ingrediënten door elkaar tot er een saus ontstaat. Verdun de saus eventueel met een scheutje water.
Leg de ketjapballetjes in de zoetzure saus en bak tot de balletjes helemaal gaar zijn. Bestrooi de ketjapballetjes in zoetzure pittige saus met gefrituurde uitjes, lente-ui en serveer ze met witte rijst.
Ik ga het van de week gelijk proberen.
Dank je wel voor dit leuke recept. De smaak van de balletjes en de saus is verrassend en lekker. Ze deden het goed bij de rijsttafel! De balletjes zijn vrij zacht. Komt dat door de panko?