Saté van kippendijen

Recept: Saté van speklapjes (saté lemak)

 

Saté van kippendijenVandaag heb ik een heerlijk barbecuegerecht voor jullie. Deze saté van speklapjes is net even anders dan de saté die we allemaal kennen en echt megalekker! Oorspronkelijk wordt saté lemak gemaakt van een groot stuk buikspek, maar om het makkelijk te houden gebruikte ik speklapjes. Die kun je namelijk overal krijgen en in principe zijn speklapjes natuurlijk gewoon in plakjes gesneden buikspek. Afgezien van de tijd dat je het vlees marineert (zo’n 3 uur in de koelkast) zijn deze stokjes met spek zo klaar. Na het marineren hoef je het alleen nog maar te grillen op de barbecue (of gewoon in de pan bij gebrek aan een tuin of barbecue) en je kunt aanvallen. Letterlijk! De spiesjes waren hier in een mum van tijd allemaal op.   
Saté van kippendijen

Ingrediënten voor 8 keer de saté van speklapjes

500 gram speklapjes (of buikspek zonder zwoerd)
1 rode ui
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel laos
3 tenen knoflook
6 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels palmsuiker, rietsuiker of bruine basterdsuiker
1 theelepel sambal oelek
Eventueel extra rode ui, gefrituurde uitjes en komkommer voor erbij.

Saté van kippendijen

Snij de speklapjes in stukjes. Versnipper de rode ui en pers de tenen knoflook.

Doe de ui, de knoflook, de ketjap, de ketoembar, de laos, de sambal en de suiker bij elkaar in een kom. Doe de stukjes speklap erbij en roer alles goed door elkaar. Dek het vlees af en laat het 3 uur (of de hele nacht) marineren in de koelkast.

Leg de stokjes voor de saté even in een bakje water. Rijg de stukjes spek aan de stokjes. Leg de stokjes op indirect vuur op de barbecue. Bak de saté van speklapjes tot het vlees gaar is.

Smeer de stokjes aan alle kanten in met wat overgebleven marinade en leg ze boven direct vuur om te karameliseren. Dit hoeft maar heel kort (pas op dat het niet verbrand!), maar geeft wel een heerlijke diepe barbecuesmaak.

Serveer de saté van speklapjes met rode ui, gefrituurde uitjes, komkommer en eventueel wat pindasaus.

Pin It

One thought on “Recept: Saté van speklapjes (saté lemak)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.