Recept: Gevlinderde kip piri piri

 

Gevlinderde kip piri piriEen kippetje uit de oven is voor mij een echt weekendgerecht. Sappig vlees met een krokant velletje en gebakken aardappeltjes met truffelmayonaise. Ik ben er gek op. Helemaal als de kip goed gekruid is. Doordat ik de kip vlinderde voor het bakken werd hij geleidelijker gaar. Het resultaat: malse kip met pittig gekruid korstje. Een kip vlinderen lijkt heel lastig, maar eigenlijk is het zo gepiept. Zelfs met een gewone keukenschaar kun je aan de slag. Gewoon de ruggengraat eruit knippen en omdraaien. Al vond ik het halverwege wel even zielig voor de kip. C’est la vie. Ik ben me er bewust van dat ik een ooit levende kip eet dus het hoort erbij. Maar een beetje respect voor het vlees is wel belangrijk. Het is voor mij vooral belangrijk dat de kip een goed leven heeft gehad. Dus ging ik voor biologisch en kocht ik hem bij de (biologische) slager. Ik moet zeggen, uiteindelijk lag hij er toch relaxed bij. Een kippetje voor genieters. Fijn weekend!



Ingrediënten gevlinderde kip piri piri

1 braadkip
1 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gedroogde oregano
2 tenen knoflook
1 limoen
Een scheutje zonnebloem- of olijfolie

Leg de kip op zijn borst naar beneden en knip of snijd de ruggengraat eruit. Klap de rug naar de buitenkant en draai de kip om. Druk op het borstbeen zodat hij breekt. Leg de kip in een ovenschaal.

Pers de teentjes knoflook. Meng de paprikapoeder, het gerookt paprikapoeder, het sap van de limoen, de cayennepeper, de oregano, een snuf zout, de knoflook en een scheutje olijfolie met elkaar tot een marinade.

Smeer de kip met een kwastje (of met een lepel) in met marinade. Zet de kip afgedekt minstens een uur in de koelkast om te marineren.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een beetje boter in een braad- of koekenpan. Braad de kip aan beide kanten aan. Leg de kip terug in de ovenschaal en Schuif hem in de oven. Bak de gevlinderde kip piri piri in 45 minuten gaar. De kip is helemaal lekker als je hem klaarmaakt op de barbecue.

Serveer de gevlinderde kip piri piri met krokante aardappelwedges uit de oven of gepofte krieltjes met knoflook. Lekker met een frisse salade. Bijvoorbeeld deze tomatensalade met rode ui en kappetjes.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *