Kip piri-piri van de barbecue

Recept: Portugese kip piri-piri van de barbecue

 

Kip piri-piri van de barbecueDat wij gek zijn op Portugal is inmiddels geen verrassing meer. Elk jaar gaan we er wel een keer (of twee) heen. Wellicht dat dit jaar er even bij inschiet, maar volgend jaar zijn we zeker weer van de partij. Ik kán niet wachten! Ik ben op zoveel facetten van dat land verliefd. De lieve mensen, de mooie natuur, het klimaat en natuurlijk Portugese keuken. Want man, wat kunnen ze lekker koken in Portugal. Niet heel verfijnd, maar wel heel vers en ontzettend lekker. Vis direct uit de zee, toetjes waar je u tegen zegt en natuurlijk de alom bekende frango (Portugees voor kip) piri-piri uit Guia. Dat laatste stond vandaag bij ons op het menu. Want als we niet naar Portugal gaan dit jaar, dan halen we portugal wel naar ons.
Kip piri piri van de barbecue

Ingrediënten kip pir-piri van de barbecue voor 4 personen

2 braadkippen
4 chilipepers
8 tenen knoflook
1 theelepel oregano
1 theelepel pimenton (gerookt paprikapoeder)
1 citroen (plus extra om te serveren)
Een flinke scheut olijfolie
Een flinke hand zeezout

Kip piri-piri van de barbecue

Leg de kip op zijn borst naar beneden en knip of snijd de ruggengraat eruit. Klap de rug naar de buitenkant en draai de kip om. Druk op het borstbeen en de bouten zodat de kip iets platter wordt. Leg de kip in een (oven)schaal en besmeer met een royale laag zeezout. Dek de schaal af en zet hem in de koelkast. Laat de kip minstens 12 uur in de koelkast staan.

Doe de knoflook, de chilipepers, de oregano, het gerookte paprika, het sap van een citroen en een scheutje olijfolie bij elkaar in een hakmolentje. Draai tot een grove marinade.

Spoel het zout van de kip. Smeer de kip met een kwastje (of met een lepel) in met marinade. Leg de kip op de barbecue en bak tot hij gaar is.

Heb je geen tuin of vind je het te koud om buiten te staan? Bak de kip dan kort aan in een grillpan en zet ze daarna op een rooster in de oven. Bak in 40 minuten op 180 graden gaar.

Serveer de kip piri-piri met friet en een lekkere frisse salade. Bijvoorbeeld deze tomatensalade met rode ui en kappertjes.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *