Krokante kip in zoetzure saus

Recept: Krokante kip in zoetzure saus (koe lo kai)

 

Krokante kip in zoetzure sausToen ik deze krokante kip in zoetzure saus voor het eerst proefde stond ik letterlijk te dansen in de keuken zo goed was het gelukt. Het gerecht deed me heel erg denken aan vroeger. Op zondag haalden mijn ouders vaak eten bij de Chinees. Een feestmaal vond ik dat. We bestelden altijd hetzelfde. Chinese tomatensoep, een grote loempia, babi pangang, babi ketjap en koe lo kai. Die laatste was mijn favoriet. Crunchy kip in zoetzure saus met paprika, ui en ananas. Toen ik laatst een plaatje op internet tegen kwam moest ik er opeens aan denken en besloot het een keer na te maken. De ananas liet ik achterwege. Niet omdat ik dat niet lekker vind, maar ik was het vergeten te kopen. Ik miste het overigens niet. De krokante kip in zoetzure saus is ook lekker zonder ananas. Wil je toch ananas gebruiken, neem dan een blikje van 250 gram op basis van sap. Makkelijk om te maken en snel klaar. Dat zoiets simpels zo lekker kan zijn. 




Ingrediënten krokante kip in zoetzure saus voor 6 personen

500 gram kipfilet
100 gram maïzena + 1 theelepel extra
1 ui
3 eieren
1 rode paprika
1 gele paprika
Een scheutje olie om in te bakken
Olie om in de frituren
Peper en zout

Voor de zoetzure saus

120 ml azijn
4 eetlepels ketchup
2 eetlepels gembersiroop
100 gram suiker
2 eetlepels sojasaus

Krokante kip in zoetzure saus

Doe de ingrediënten voor de zoetzure saus bij elkaar in een kom en meng alles door elkaar.

Snijd de kipfilet in stukjes en bestrooi met peper en zout. Meng de kip met de helft van de maïzena. Kluts de eieren los. Haal de kip door het eiermengsel en vervolgens nogmaals door de maïzena.

Frituur de kip in 3 á 4 minuten goudbruin en knapperig. Frituur niet alles tegelijk, dan koelt de olie te snel af.

Snijd de ui en de paprika’s in stukken. Verhit een beetje olie in een hapjespan en bak de ui tot het glazig ziet. Doe de paprika bij de ui en bak even mee.

Zet het vuur laag en giet de saus in de pan. Meng 1 theelepel maïzena met een eetlepel water en roer het door de saus. Laat de saus pruttelen tot hij dikker wordt. Voeg de gefrituurde kip toe en roer alles door elkaar. Zorg dat alle stukjes kip omringt zijn door zoetzure saus. Laat een paar minuten pruttelen.

Serveer de krokante kip met zoetzure saus direct uit de pan. Als je het langer laat staan wordt de kip slap. Lekker in combinatie met witte rijst.

Pin It

36 thoughts on “Recept: Krokante kip in zoetzure saus (koe lo kai)

  1. Josephine schreef:

    Dit was héérlijk! Saus lang genoeg laten inkoken dan is hij lekker dik! Kip mooi bruin gefrituurd in een laagje zonnebloem olie. Echt een aanrader!

     
  2. Wilfred schreef:

    heb hem vrijdag gemaakt, heb er alleen een flinke lepel sambal badjak aan toegevoegd en op het laatst wat fruitcoctail bij gedaan. smaakte overheerlijk en was bijna exact zelfde als bij het chinees restaurant bij ons in het dorp.

     
  3. Jimmy schreef:

    Heerlijk, in plaats van peper en zout heb ik de kip wel eerst een paar uurtjes in een marinade van rijstwijn en sojasaus zet gezet, geeft ff wat meer pit. Mooi goud-bruin gefrituurd, opgewarmd in de saus en ik moest het voor de volgende dag weer maken van de buren, die ook mee aten. Geweldig gerecht om voor een groep van ongeveer 12 man te serveren. Het frituren doe je dan gewoon een kwartiertje van tevoren, uit laten lekken en dan 10 minuten voor tijd in een grotere pan gevuld met de saus opwarmen, ging helemaal perfect.

     
  4. Annick Meskens schreef:

    Waaw. Dat is héél lekker. Je staat als 1e op de zoekfunctie op google voor “kip met ananas”.Jij verdient op 1 te staan. Het krijgt voor mij een 10 op 10. Mijn man zei, je mag volgende maal wat gesneden ananas toevoegen maar dit ís al perfect! Dank u wel voor het lekkere receptje.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *