|
Goedemorgen lieve mensen. Terwijl ik dit aan het typen ben is het pikdonker buiten en is het nog stil op straat. Het is 05:30 en onze dochter heeft besloten dat de dag is begonnen. Gelukkig vermaakt ze zich even door televisie te kijken, dan kan ik me nog even concentreren op de blog. Als je dit twee jaar geleden tegen me zou vertellen had ik je keihard uitgelachen. Maar hé… That’s life! Ik kan deze week met maar 1 woord beschrijven. DRUK. Wel gezellig druk. Maar evengoed… DRUK! Met kerst én mijn verjaardag in aantocht valt er namelijk heel wat te regelen. Hoewel we het dit jaar allemaal klein moeten houden, kan ik nog steeds niet echt maat houden. Uitpakken zal ik! En dan nu over het recept van vandaag. Varkenshaas met balsamico-wijnsaus, knolselderijpuree en knoflookchampignons. Die is zó lekker. En tikje Italiaans, een tikje Frans en dus boordevol smaak. Alvast een ideetje voor het kerstdiner?
Ingrediënten varkenshaas met balsamico-wijnsaus voor 4 personen
1 kilo varkenshaas
8 eetlepels droge witte wijn
4 eetlepels olijfolie
4 eetlepels balsamico-azijn
Een paar takjes rozemarijn
Peper uit de molen
Een snuf zout
Voor de knolselderijpuree
1 kg kruimige aardappels
1 knolselderij
50 gram + 1 eetlepel roomboter
1 pot gevogeltefond
100 ml melk
1 eetlepel mosterd
Peper en zout
Voor de knoflookchampignons
350 gram (kleine) kastanje champignons
2 tenen knoflook
1 middelgrote ui
Een paar takjes peterselie
Een takje tijm
Een scheutje droge witte wijn
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel olijfolie
Peper en zout
Voor de varkenshaas
Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Meng de witte wijn met de balsamico. Bestrooi het vlees aan beide kanten met peper en zout. Verwijder de naaldjes van de takjes rozemarijn.
Verhit de olie in een hapjespan. Leg het vlees in de pan en braad aan alle kanten aan.
Giet het balsamicomengsel en de rozemarijn over de varkenshaas en laat 10 minuten garen. Bedruip regelmatig met het balsamicovocht.
Haal de varkenshaas uit de pan en omwikkel het met aluminiumfolie. Laat het vlees even rusten.
Schraap de aanbaksels in de pan los. Kook het balsamicomengsel in zodat het iets dikker wordt. Is het kookvocht op? Maak dan een sausje door het balsamicomengsel met de aanbaksels te vermengen.
Haal de varkenshaas uit het aluminiumfolie en snijd het in plakjes. Giet een beetje balsamico-wijnsaus over het vlees en bestrooi met peper uit de molen.
Voor de knolselderijpuree
Schil de aardappels en de knolselderij, versnipper de ui en pers de teentjes knoflook.
Doe de aardappel en de knolselderij in een grote pan. Giet de gevogeltefond in de pan en vul verder aan met water en een beetje peper en zout. Steek het vuur aan en kook tot het gaar is.
Smelt een eetlepel boter in een steel- of koekenpan. Bak de knoflook en de ui tot het begint te geuren.
Stamp de knolselderij en de aardappels fijn. Doe de knoflook, de ui, de mosterd, de boter en de melk bij de puree en meng tot een smeuïg geheel.
Voor de knoflookchampignons
Snijd de champignons in kwarten, versnipper de ui en pers de tenen knoflook.
Doe de boter en de olijfolie in een koekenpan smelt/verhit. Doe de ui in de pan en bak tot het begint te geuren. Doe de champignons in de pan en bak tot ze goudbruin zijn (zo’n 5 minuten). Blus de champignons af met witte wijn en laat even pruttelen.
Doe de tijm, de peterselie en de knoflook in de pan. Roer alles door elkaar en bak een minuut mee. Maak af met zout en peper.
Snijd de varkenshaas in plakjes. Leg een lepel puree op het bord en drapeer de varkenshaas er omheen. Schep de saus over het vlees.
Serveer de varkenshaas met balsamico-wijnsaus, knolselderijpuree en knoflookchampignons met vers brood en roomboter.