Surinaamse bami met kip

Recept: Surinaamse bami met kip

 

Surinaamse bami met kipAls ik geen zin heb om te koken loop ik vaak even naar de Surinaame toko bij ons om de hoek. Je kunt daar terecht voor roti, bami, nasi en nog 100 andere lekkere dingen. De overeenskomst? Het is allemaal superlekker. Omdat ik de smaak van de bami zo lekker vind, dacht ik altijd dat het erg ingewikkeld was om hem zelf te maken. Ik haalde hem dus steevast af. Maar toen ik navraag ging doen bij een Surinaamse vriendin bleek het helemaal niet zo moeilijk te zijn om bami te maken. Sterker nog, de Surinaamse keuken zit überhaupt niet zo ingewikkeld in elkaar. Ze vertelde mij dat het erg belangrijk is dat je met liefde in de keuken staat. Bami maak je op gevoel. Door goed te proeven krijg je de juiste balans te pakken. En dat deed ik. Proeven, koken, proeven, opnieuw beginnen, proeven en uiteindelijk had ik de juiste balans te pakken. Voor mij dan. Ik vind de bami op deze manier het allerlekkerst. En ik heb tot nu toe nog geen klachten gehad van de andere eters hier aan tafel. Ik heb alle ingrediënten trouwens gewoon in de supermarkt (het was wel een XL versie) kunnen kopen. Mocht je de producten nou niet in de supermarkt kunnen vinden kun je het beste naar een goede toko gaan, daar helpen ze je graag verder. Surinaamse bami met kip is ideaal als je voor meerdere personen kookt. Niet moeilijk om te maken en in minder dan een half uur klaar. Fijn na een drukke dag. 



Ingrediënten Surinaamse bami met kip voor 4 personen

400 gram spaghetti
350 gram kippendijen
2 teentjes knoflook
1 sjalot
2 theelepels geraspte gember
25 ml + 1 theelepel zoete ketjap (manis)
50 ml + 1 theelepel zoute ketjap (asin)
Een paar takjes bladselderij
1/2 theelepel 5 kruidenpoeder
1 theelepel trassi
1 eetlepel tomatenpuree
4 maggiblokjes (de vierkante uit de ouderwetse maggi verpakking)
Een scheutje olijfolie
Olie om in te bakken

Surinaamse bami met kip

Breng een middelgrote pan met water en 3 maggiblokjes aan de kook. Kook de spaghetti in de bouillon tot het gaar is. Giet de spaghetti af en doe het in een schaal of kom. Voeg 1 theelepel zoete ketjap, 1 theelepel zoute ketjap, een snufje peper en een scheutje olijfolie aan de bami toe. Meng alles even goed door elkaar.

Snijd de kippendijen in stukjes. Versnipper de sjalot en pers de tenen knoflook.

Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Doe de sjalot en knoflook in de pan en fruit tot het glazig ziet. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe en bak het een paar minuten mee. Doe de kip, het 5 kruidenpoeder, de zwarte peper, de gember en de trassi in de pan en meng alles met elkaar. Bak tot de kip goudbruin ziet.

Schep de spaghetti en de rest van de ketjap in de pan en roer alles goed door elkaar. Zorg dat de spaghetti, de ketjap en de kip goed gemengd is.

Verwijder de bladeren van de takjes selderij en hak deze fijn. Verkruimel het laatste maggiblokje en strooi dit samen met de fijngehakte selderij over de bami. Schep alles nog een keer goed door elkaar.

Proef of de Surinaamse bami met kip op smaak is. Voeg, indien nodig, meer ketjap of selderij toe.

Serveer de Surinaamse bami met kip met zoetzure komkommer, sambal en eventueel een beetje kroepoek. Lekker met gemarineerde kippenpoten of saté.

Vond je dit recept lekker? Bekijk dan ook eens de Surinaamse Nasi.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

38 thoughts on “Recept: Surinaamse bami met kip

    • Lynn schreef:

      5-kruidenmix is een Chinese kruidenmelange die bestaat uit szechuan peper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel. Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen. Het staat bij de potjes met kruiden. Ik gebruik altijd die van Original spices by Jonnie Boer van Euroma.

       
  1. Nienke schreef:

    Ik heb het met voorgebakken fa chong gemaakt. Ik vond de kruidnagel van de 5 spices helaas niet passen en te veel overheersen. Verder was t wel echt lekker.
    Veel smaakvoller dan andere recepten die ik geprobeerd heb. Wij hebben het met een beetje sambal gegeten, maar was ook prima zonder. Ga t volgende keer zonder 5 spices proberen.

     
  2. Amber schreef:

    Hij was heerlijk! Hij smaakte bijna net zo lekker als die van de Surinamer.
    Alleen ik heb nog best wat extra olie toegevoegd maar bij mij bleef het een beetje plakkerig.
    Verder erg lekker en een recept dat ik ga bewaren.!

    Groetjes je oude team genootje amber

     
  3. Wendy schreef:

    Echt zo lekker. Zelfs mijn kinderen zijn er dol op! Ik moet het dan ook wat vaker maken, wat ik zeker niet erg vind. Dank je wel voor dit aan te raden recept.

     
  4. Sanneke schreef:

    Hoi!

    Wat was dit lekker. Ik had alleen de spagetti wat langer moeten laten koken. Was net iets te al Gentenaar mijn smaak. Maar, zeker voor herhaling vatbaar!
    Dank je wel!

     
  5. Renate schreef:

    Hoi Lynn, ik ga over pakweg anderhalf uur jou bami maken met een van mijn cliëntjes. Tot voor kort maakt haar moeder die altijd voor haar maar ook voor mij en mijn gezin. Ze was Surinaams en O, O, O, wat kon ze lekker koken. Solosoep,bami, diverse soorten kip, pastei enz. enz. Maar ze is helaas plotseling overleden begin dit jaar en ze heeft alle recepten mee haar graf in genomen terwijl we altijd nog de afspraak hadden dat ze het mij allemaal zou gaan leren. Dus ik ben benieuwd straks maar als ik de reacties lees op je site zit het wel goed. Alleen ik blijf toch een beetje over die ketjap twijfelen. Heb ik het goed dat het in de eerste alinea gaat om de theelepels zout en zoet en in de vierde alinea over de 25 en 50 ml.?

     
  6. Reina schreef:

    Hoi Lynn,

    Welke vorm van trassi gebruik jij? Poeder, pasta of blok? Ik denk de pasta van faja lobi? Want een theelepel trassi blok zou heel erg sterk van smaak zijn.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *