Surinaamse bami met kip

Recept: Surinaamse bami met kip

 

Surinaamse bami met kipIk haal vaak Surinaamse bami en allerlei andere lekkere hapjes bij de toko bij ons in de buurt. Omdat ik de smaak van de bami zo lekker vind, dacht ik altijd dat het heel moeilijk was om hem zelf te maken. Toen ik navraag ging doen bij mijn Surinaamse vrienden bleek dit helemaal niet zo te zijn. Zij vertelden mij dat het erg belangrijk is dat de verhouding van de kruiden en de 2 soorten ketjap klopt. Bami maak je met gevoel. Door goed te proeven krijg je de juiste balans te pakken. Ik heb alle ingrediënten gewoon in de supermarkt (het was wel een XL versie) kunnen kopen. Mocht je in de supermarkt geen trassi, 5 kruidenpoeder of ketjap asin kunnen kopen kun je het beste naar een goede toko gaan. Deze Surinaamse bami met kip is ideaal als je voor meerdere personen kookt. De bami is niet moeilijk om te maken en in minder dan een half uur klaar. Voor een vegetarische variant kun je de kip gewoon weglaten. De smaak is dan net zo lekker.



Ingrediënten Surinaamse bami met kip voor 4 personen

400 gram spaghetti
350 gram kippendijen
25 ml + 1 theelepel zoete ketjap (manis)
50 ml + 1 theelepel zoute ketjap (asin)
Een paar takjes bladselderij
1 theelepel 5 kruidenpoeder
1 theelepel trassi
1 eetlepel tomatenpuree
2 centimeter gember
1 sjalot
Een scheutje olijfolie
4 maggiblokjes (de vierkante uit de ouderwetse maggi verpakking)
2 teentjes knoflook

Surinaamse bami met kip

Breng een middelgrote pan met water en 3 maggiblokjes aan de kook. Kook de spaghetti in de bouillon tot het gaar is. Giet de spaghetti af en doe het in een schaal of kom. Voeg 1 theelepel zoete ketjap, 1 theelepel zoute ketjap, een snufje peper en een scheutje olijfolie aan de bami toe. Meng alles even goed door elkaar.

Snijd de kippendijen in kleine stukjes. Versnipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Doe de sjalot en knoflook in de pan en fruit tot het glazig ziet. Doe een eetlepel tomatenpuree bij de ui en knoflook en bak het 3 minuten mee. Snijd de gember in kleine stukjes. Doe de kip, het 5 kruidenpoeder, de zwarte peper, de gember en de trassi bij de rest in de pan en meng alles met elkaar. Bak tot de kip goudbruin ziet. Doe de spaghetti en de ketjap bij de rest in de pan en roer alles goed door elkaar. Verwijder de bladeren van de takjes selderij en hak deze fijn. Verkruimel het laatste maggiblokje en strooi dit samen met de fijngehakte selderij over de bami. Schep alles nog een keer goed door elkaar. Proef of de Surinaamse bami met kip op smaak is. Voeg, indien nodig, meer ketjap of selderij toe.

Serveer de Surinaamse bami met kip met zoetzure komkommer, sambal en eventueel een beetje kroepoek. Lekker met gemarineerde kippenpoten of saté.

Vond je dit lekker? Bekijk dan ook eens de Surinaamse Nasi.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

12 thoughts on “Recept: Surinaamse bami met kip

    • Lynn schreef:

      5-kruidenmix is een Chinese kruidenmelange die bestaat uit szechuan peper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel. Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen. Het staat bij de potjes met kruiden. Ik gebruik altijd die van Original spices by Jonnie Boer van Euroma.

       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *