Zoetzuur van komkommer

Recept: Zoetzuur van komkommer

 

Zoetzuur van komkommerAls ik Aziatische of Surinaams kook maak ik daar graag zuurgoed bij. In Suriname en Indonesië wordt zuurgoed bij bijna alles gegeten. Vooral bij gerechten die erg pittig zijn smaakt deze zoetzure salade goed. Zelf vind ik dat gerechten al snel erg pittig zijn. Deze zoetzuur van komkommer is dan erg lekker om de pittigheid mee te blussen. Makkelijk om te maken en klaar in 10 minuten. Als je de zoetzuur van komkommer na bereiding in een weckpot doet, kun je het nog weken bewaren. Ook lekker bij de barbecue.Ingrediënten zoetzuur van komkommer

1 komkommer
1 rode ui
1 chilipeper
8 pimentballetjes
2 eetlepels suiker
200 ml water
250 ml witte wijn azijn
Peper en zout

Zoetzuur van komkommer

Snijd de rode ui in halve ringen. Snijd de chilipeper middendoor en verwijder met een theelepel de pitjes. Versnipper de helft van de chilipeper. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Snijd de plakjes door de helft. Doe de rode ui, chilipeper en komkommer bij elkaar in een kom en meng alles door elkaar.

Doe het water, de witte wijn azijn, pimentballetjes en de suiker bij elkaar in een pan. Laat de inhoud van het pannetje zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Let op dat de azijn met suiker niet te heet wordt. Voeg peper en zout toe. Proef of de zoetzuur in balans is. Voeg indien nodig een beetje extra suiker of azijn toe.

Schenk het warme mengsel van azijn en suiker over de komkommer, ui en chilipeper. Meng het zoetzuur met de groenten en laat dit een half uur (of langer) staan. Schep af en toe de groenten door het zoetzuur zodat de smaak in alle groenten zit. Je kunt de zoetzuur van komkommer weken of zelfs maanden bewaren in een weckpot in de koelkast. Zorg er wel voor dat er een laagje dressing op de komkommer staat. Lekker bij een pittige maaltijd of als salade op warme dagen. Ook lekker bij de barbecue!

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.