Recept: Groene asperges met balsamico

 

asperges met balsamicoMijn favoriete groente is de groene asperge. De smaak, de textuur en de vorm; ik ben er fan van. Zodra een asperge boven de grond komt wordt hij groen. Vroeger dacht men dat de asperge geneeskrachtig was. Zo zou het eten van een asperge helpen tegen hartkwalen, kiespijn en bijensteken. Tegenwoordig weten we dat de asperge, behalve dat hij veel vitamines bevat, ook goed is voor je nieren. Een multifunctionele groente dus. Toen ik laatst een mooie fles balsamico cadeau kreeg besloot ik deze te gebruiken in combinatie met groene asperges. Van de balsamico maakte ik een sausje dat goed combineert met de unieke smaak van de groente. De groene asperges met balsamico zijn klaar in 20 minuten. Dat is inclusief de tijd in de oven.

Ingrediënten groene asperges met balsamico

350 gram groene asperges
2 teentjes knoflook
75 gram roomboter
3 eetlepels goede balsamico
Sap van een halve limoen
Een scheutje olijfolie
Peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de houtachtige onderkant van de asperges af. Leg de asperges in een ovenschaal. Besprenkel de asperges met een beetje olijfolie, peper en zout. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Het is de bedoeling dat de asperges nog een beetje knapperig zijn.

Pers de teentjes knoflook fijn. Verhit de boter in een steelpannetje en laat het smelten. Voeg hier de balsamico, het sap van een halve limoen en de knoflook aan toe. Laat het sausje kort inkoken tot het een beetje stroperig begint te worden. Maak de saus op smaak met een beetje peper uit de molen.

asperges met balsamicoHaal de asperges uit de oven. Leg de asperges naast elkaar op een mooie schaal. Giet de balsamicosaus over de groene asperges heen. Maak af met een beetje peper en zout.

De groene asperges met balsamico zijn lekker bij rood vlees. Wij aten de asperges in combinatie met lamskoteletten met tijm en rozemarijn en aardappelgratin met pastinaak.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *