Recept: Artisjok gestoofd in sherry

 

artisjokAfgelopen zaterdag was mijn vriend jarig. We hebben toen onze hele familie uitgenodigd en uitgebreid voor iedereen gekookt. De artisjok gestoofd in sherry aten we als bijgerecht bij de lamskoteletten die we serveerden als hoofdgerecht. De friszure smaak van de gestoofde artisjok was een welkome afwisseling op de volle kruidige smaak van het lamsvlees. Je eet de artisjok gestoofd in sherry koud, als een salade. Lekker in combinatie met gebakken aardappels. De artisjok is ook lekker als bijgerecht bij de barbecue of met een beetje hüttenkäse op een vers broodje.


Ingrediënten artisjok gestoofd in sherry

2 blikken artisjokharten (ongeveer 400 gram)
2 eetlepels rode wijnazijn
1 dl olijfolie
2 teentjes knoflook
4 eetlepels droge sherry
30 gram peterselie
Zout & peper

Snijd de artisjokharten in kwarten en hak de teentjes knoflook fijn. Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan. Bak de artisjokharten ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur. De stukjes artisjok moeten een beetje bruin gaan zien. Doe de knoflook bij de stukjes artisjok in de koekenpan en laat het ongeveer een minuut meebakken op laag vuur. Giet de sherry over de artisjok. Laat de artisjok 5 minuten stoven in de sherry. Zet het vuur uit en laat de stukjes artisjok afkoelen.

Maak een dressing van de rode wijnazijn, de rest van de olijfolie, peper en zout. Proef goed of de dressing op smaak is. Voeg eventueel meer van bepaalde ingrediënten toe. Doe de afgekoelde stukjes artisjok in een kom of schaal. Giet het kookvocht uit de koekenpan over de artisjok heen. Giet de dressing ook over de artisjokken heen en meng alles goed. De artisjok moet overal bedekt zijn met de dressing. Dek de kom af met vershoudfolie en zet het in de koelkast. Laat de artisjok gestoofd in sherry minimaal 30 minuten marineren. Hak de peterselie fijn. Strooi de peterselie vlak voor het serveren over de artisjok heen.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.