Surinaamse kippenpoten

Recept: Surinaamse kippenpoten

 

Zoals al vaker verteld heb werk ik als docent op het MBO. De afdeling waar ik werk staat midden in de Amsterdamse havens en ik ga er iedere dag met veel plezier op de fiets naartoe. Naja.. Als het buiten droog is dan. Als het regent is fietsen toch een stuk minder leuk. Ik vind zelf dat ik een leuke en vooral gezellige baan heb. Één van mijn Slb-leerlingen, een Surinaamse jongen, krijgt elke dag als hij naar school gaat een bakje eten van zijn opa mee. De ene keer is dat saoto-soep, de andere keer Surinaamse bami met garnalen of nasi met kip. Hij laat me regelmatig proeven van de gerechten en laatst had hij zelfs een extra portie voor me meegenomen. Geïnspireerd door deze jongen (en daarbij door zijn opa) ben ik de laatste tijd steeds vaker Surinaams aan het koken. Zo maakte ik vorige week Surinaamse bami met kip en bedacht een eigen versie van de bekende kip ketjap. Afgelopen zondag maakte ik Surinaamse kippenpoten in combinatie met Surinaamse nasi voor Douwe. Ik ging zelf uit eten en had het eten ’s middags al klaargemaakt. Toen ik de nasi en de kippenpoten proefde had ik bijna spijt dat ik uit eten ging. Man, wat was het lekker. Gelukkig had ik gister een bakje mee als lunch. Het bakje was om 11:00 al leeg. Ik kon me niet langer inhouden. Een enorme aanrader dus!Ingrediënten voor 8 Surinaamse kippenpoten

8 kippenpoten
1 ui
2 teentjes knoflook
1 tomaat
2 theelepels tomatenpuree
2 maggiblokjes
2 blaadjes salam
1 afgestreken theelepel ketoembar
1 afgestreken theelepel Chinees 5 kruidenpoeder
1 eetlepel suiker
Peper en zout
Een beetje olie om in te bakken
Een bosje selderij
4 eetlepels zoute ketjap (asin)
2 eetlepels zoete ketjap (manis)

Doe de kippenpoten in een grote schaal of kom. Versnipper de ui en de tomaat. Pers de teentjes knoflook. Doe de helft van de ui, de hele tomaat, de knoflook, de tomatenpuree, de ketoembar, het 5 kruidenpoeder, de zoete en de zoute ketjap en een beetje peper en zout bij de kippenpoten. Laat de kip minimaal een uur afgedekt in de koelkast marineren. Hoe langer hoe beter. Ik leg de kippenpoten meestal de avond ervoor al in de marinade.

Hak de selderij fijn. Verhit een beetje olie in een hapjespan. Strooi de suiker in de pan en verhit tot het gaat karamelliseren. Doe de andere helft van de ui bij de olie. Bak tot de ui glazig ziet. Leg de kippenpoten in de pan en giet de hele kom met marinade over de kippenpoten heen. Bak al roerend de kippenpoten even aan. Verkruimel de maggiblokjes over de inhoud van de pan en voeg de salam en een handje selderij toe. Voeg ongeveer een halve liter water toe. Doe de deksel op de pan en stoof de kippenpoten een kwartier.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakrooster met aluminiumfolie en leg hier de kippenpoten op. Bak de Surinaamse kippenpoten in 20 minuten knapperig.

De Surinaamse kippenpoten zijn lekker in combinatie met Surinaamse bami, nasi of gewoon bij de borrel.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Surinaamse kippenpoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *