Kip ketjap met rijst

Recept: Kip ketjap met rijst

 

Kip ketjap met rijstOh guys! Ik ben zo gek op deze kip ketjap met rijst. Het behoorde de laatste tijd tot één van mijn favorieten. Ik ben sowieso de laatste tijd helemaal into de Surinaamse en Indische gerechten. Ik denk omdat je door de pit die de gerechten hebben weer lekker warm wordt van binnen. Dat hebben we wel nodig met de vrieskou van de afgelopen dagen. Het gekke is dat ik een paar jaar geleden helemaal geen pittig eten kon verdragen. Ik kreeg er uitslag van en bleef maar hoesten. Dat is nu heel anders. Ik ben nog steeds geen fan van heel scherp eten, maar een schepje sambal hier en daar kan ik wel waarderen. Kwestie van oefenen en wennen denk ik. De meeste recepten die ik post kook ik maar één of twee keer, maar sommige zijn echte blijvertjes. Deze kip ketjap is daar één van. Deze topper stond de afgelopen weken regelmatig op het menu. Licht pittig (uiteraard) en boordevol smaak. Serveer met witte rijst, komkommer en gefrituurde uitjes en je maaltijd is compleet. Ik weet wat er aankomende week weer op het menu staat!




Ingrediënten kip ketjap voor 4 personen

500 gram kipfilet
500 ml kippenbouillon
1 stengel citroengras
2 teentjes knoflook
2 chilipepers
1 middelgrote ui
1 theelepel ketoembar
1 theelepel trassi
1 eetlepel basterdsuiker
1/2 theelepel 5 kruidenpoeder
1/2 theelepel laos
2 blaadjes salam (te koop in de toko)
6 bolletjes piment
2 centimeter gember
1 maggiblokje (in de ouderwetse verpakking)
50 ml zoete ketjap (manis)
25 ml zout ketjap (asin)
Olie om in te bakken

Kip ketjap met rijst

Breng de kippenbouillon aan de kook. Leg de kip in de bouillon en laat in een minuut of 8 gaar koken. Schep de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Pluk de kip door steeds stukjes uit elkaar te scheuren.

Snijd de knoflook, de sjalot, de gember en de chilipepers in grove stukken. Doe de ingrediënten in een keukenmachine en hak tot een grove pasta.

Verhit een beetje olie in een koekenpan. Doe de suiker in de pan en wacht tot het begint te smelten. Doe het uienmengsel in de pan en bak tot het begint de geuren.

Voeg de pimentballetjes, de katoembar, de laos, het 5-kruidenpoeder en de trassi toe. Roer en bak tot de geuren loskomen.

Voeg de kip en de ketjap toe. Roer alles door elkaar en proef een stukje kip of de verhoudingen kloppen. Voeg eventueel meer van de ingrediënten toe.

Pel het buitenste laagje van de citroengras en leg een knoop in de stengel. Leg de blaadjes salam en de citroengras tussen de kip. Verkruimel het maggiblokje over de kip. Giet 100 ml water in de pan en breng aan de kook. Laat ongeveer een kwartiertje pruttelen. Blijf roeren tot al het vocht is veranderd in een dikke saus.

Serveer de kip ketjap met witte rijst, komkommer, atjar en gefrituurde uitjes.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Kip ketjap met rijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *