Recept: Kip jambalaya

 

Kip jambalayaMijn vakantie is nu echt voorbij. Als jullie dit lezen ben ik weer aan het werk. Geen hele dagen meer in de keuken en niet meer random op ontdekkingstocht naar leuke plekjes. Dat ga ik wel missen. Niet dat ik mijn werk vervelend vind, ik kijk er ook wel weer naar uit om voor de klas te staan. En koken kan ik natuurlijk ook gewoon ’s avonds doen. Daarom post ik vandaag een echt “doordeweeks” recept. Lekker, gezond en makkelijk van tevoren klaar te maken. Ik maakte deze kip jambalaya afgelopen vrijdag. Ik ging met een vriendin naar de Parade en ik vond het lullig voor Douwe dat hij na een week hard werken zelf moest koken. Dus toen stond ik om 10 uur ’s ochtends chorizo in plakjes te snijden. Jambalaya is een gerecht uit Amerika en het lijkt erg op paella. Men zegt dat jambalaya is ontstaan toen de Spanjaarden de baas waren in Louisiana. In de originele jambalaya zitten ook garnalen. Dat was ik oorspronkelijk ook van plan, maar ik was vergeten om garnalen te kopen. En natuurlijk kwam ik daar pas achter toen ik al aan het koken was. Supersuf! Gelukkig kreeg ik rond een uur of 7 ’s avonds een berichtje dat Douwe de kip jambalaya heerlijk vond. Zonder garnalen kwam het gerecht dus ook door de ballotagecommissie. Hij gaf het gerecht een 9. Goed genoeg om met jullie te delen dus. Bij deze dus!

Ingrediënten kip jambalaya voor 4 personen

400 gram basmatirijst
350 gram kipfilet of kippendijen
250 gram chorizo
350 gram tomatenblokjes
200 gram sperziebonen
1 rode puntpaprika
1 jalapeño peper
3 stengels bleekselderij
1 ui
2 teentjes knoflook
3 theelepel picadillo kruiden
800 ml kippenbouillon
Een bosje peterselie
Peper en zout
Een scheutje olie om in te bakken

Versnipper de ui en pers de knoflook. Snijd de jalapeño in plakjes. Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Fruit de knoflook en ui tot het glazig ziet. Doe de kruiden en de jalapeño in de pan en bak tot de geur van de kruiden loskomt. Snijd de kip in kleine stukjes en de chorizo in plakjes. Doe de kip en de chorizo bij de rest en bak het een paar minuten mee. Snijd de sperziebonen, paprika en bleekselderij in kleine stukjes. Doe de groente bij het vlees en bak een paar minuten mee.

Giet de tomatenblokjes en de rijst in de pan en roer alles door elkaar. Laat op laag vuur pruttelen tot de tomatenblokjes door de rijst opgenomen zijn. Giet zoveel bouillon in de pan dat de rijst net aan onder staat. Laat pruttelen tot de bouillon is opgenomen. Roer af en toe door. Blijf bouillon toevoegen tot de rijst gaar is. Hak de peterselie fijn en roer een handje door de kip jambalaya. Proef of de kip jambalaya op smaak is en maak af met peper en zout.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *