Kip jambalaya met chorizo

Recept: Kip jambalaya met chorizo

 

Kip jambalaya met chorizoVandaag is het tijd voor een lekker éénpansgerecht. Deze kip jambalaya met chorizo is ideaal voor op een doordeweekse dag. Lekker, gezond en makkelijk van tevoren klaar te maken. Ik maakte deze kip jambalaya afgelopen vanmorgen. In het weekend kook ik meestal voor de hele week. Dan hoef ik het na onze werkdag alleen nog maar op te piepen. Ideaal, want met een peuter die van aandacht houdt lukt het niet altijd om in het spitsuur van de dag te koken. Dus toen stond ik om 9 uur ’s ochtends chorizo in plakjes te snijden. Jambalaya is een gerecht uit Amerika en het lijkt erg op paella. Men zegt dat jambalaya is ontstaan toen de Spanjaarden de baas waren in Louisiana. In de originele jambalaya zitten ook garnalen. Dat was ik oorspronkelijk ook van plan, maar ik was vergeten om garnalen te kopen. En natuurlijk kwam ik daar pas achter toen ik al aan het koken was. Supersuf! Zonder garnalen kwam het gerecht dus ook door de ballotagecommissie. Kip jambalaya zónder garnalen maar mét chorizo dus. Douwe gaf het gerecht een 9 en ook de peuter heeft haar bordje (wel nadat ik haar had omgekocht met een toetje) netje leeggegeten. Goed genoeg om met jullie te delen dus. Bij deze!
Kip jambalaya met chorizo

Ingrediënten kip jambalaya voor 6 personen

400 gram basmatirijst
350 gram kipfilet of kippendijen
200 gram chorizo
400 gram tomatenblokjes
200 gram sperziebonen
1 rode puntpaprika
3 stengels bleekselderij
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
3 theelepel picadillo kruiden
800 ml kippenbouillon
Een bosje peterselie
Een scheutje olie om in te bakken
Optioneel een limoen
Peper en zout

Kip jambalaya met chorizo

Snijd de kip in kleine stukjes en de chorizo in plakjes.

Verhit een “droge” pan (dus zonder olie of boter) en bak de chorizo. Schep de chorizo uit de pan en bak de kip in het vrijgekomen vet van de chorizo.

Versnipper de ui en pers de knoflook. Snijd de sperziebonen, paprika en bleekselderij in kleine stukjes.

Verhit, als dat nodig is, een scheutje olie in een hapjespan. Schraap de aanbaksels van de chorizo en kip los. Fruit de knoflook en ui tot het glazig ziet. Doe de kruiden in de pan en bak tot de geur van de kruiden loskomt. Doe de bleekselderij, de paprika en de sperziebonen in de pan en bak een minuut of 3 mee.

Giet de tomatenblokjes en de rijst in de pan en roer alles door elkaar. Doe het vlees terug in de pan en schep even om. Zet het vuur laag en laat pruttelen tot de tomatenblokjes door de rijst zijn opgenomen. Giet zoveel bouillon in de pan dat de rijst net aan onder staat. Laat pruttelen tot de bouillon is opgenomen. Roer af en toe door. Blijf bouillon toevoegen tot de rijst gaar is. 

Hak de peterselie fijn en roer door de kip jambalaya. Serveer met limoen.

Pin It

One thought on “Recept: Kip jambalaya met chorizo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.