Surinaamse nasi met kip

Recept: Surinaamse nasi met paksoi en kip

 

Surinaamse nasiEn BAM. De week is weer begonnen. En hoe. We hebben deze week iedere avond wel iets staan. Ik moet tot 2 keer toe ’s avonds werken, Douwe heeft een nieuwjaarsborrel op zijn werk (ja, serieus.. nu nog) en daarbij moet er ook nog gesport worden. Jullie begrijpen wel dat het koken er deze week even bij in schiet. Om te zorgen dat we niet elke avond pizza, broodje kroket of ander junkfood eten heb ik al het eten voor deze week in het weekend al gemaakt. Zo eten we, ondanks de drukte, toch een beetje gezond. En nu hoef ik als we thuis komen alleen maar de vriezer of de koelkast open te trekken. Hoe fijn is dat! Deze Surinaamse nasi met paksoi en kip was één van die gerechten. Die eten we vanavond. Ik kijk er al de hele dag naar uit. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik tijdens het koken al een kommetje heb leeggegeten. Ik kon het niet laten. Dat kon ook makkelijk, want zoals altijd maakte ik weer veel te veel. Zóveel dat ik zondag ook een bakje bij een vriendin langs bracht. Weggooien vind ik ook weer zo wat. De Surinaamse nasi met paksoi en kip is makkelijk om te maken en staat in een half uur op tafel. Écht een gerecht voor op doordeweekse dagen. Is het al tijd voor avondeten?




Ingrediënten Surinaamse nasi met paksoi en kip voor 4 personen

500 gram basmatirijst
1 klein bakje gedroogde garnalen (te koop bij de toko)
1 kipfilet
500 ml kippenbouillon
2 eetlepels zoute ketjap (as in)
4 eetlepels zoete ketjap (manis)
2 maggiblokjes (in de ouderwetse verpakking)
2 of 3 centimeter gember afhankelijk van de dikte
1 middelgrote ui
3 teentjes knoflook
1 theelepel trassi
2 babypaksoi of een halve krop “gewone” paksoi
Een halve theelepel pimentpoeder
Een klein bosje selderij
Een scheutje olie om in te bakken

Breng de kippenbouillon aan de kook. Leg de kipfilet in de bouillon en kook hem in 8 minuten gaar. Schep de kip uit de bouillon en laat hem afkoelen.

Leg de gedroogde garnalen een half uur in lauwwarm water.

Kook de rijst gaar zoals aangegeven staat op de verpakking. Laat de rijst volledig afkoelen.

Versnipper de ui en pers de teentjes knoflook. Schil de gember en hak in kleine stukjes. Snijd de paksoi in stukjes. Pluis de kipfilet in reepjes.

Verhit een beetje olie in een hapjespan of wok. Doe de ui en knoflook in de pan en bak tot het glazig ziet. Verkruimel de maggiblokjes. Voeg de maggiblokjes, de gember, de piment en de trassi toe. Roer alles goed door elkaar en bak 2 minuten tot de geuren vrijkomen. Voeg de gedroogde garnalen, de kipfilet en de paksoi toe en bak een minuut of 5. Voeg als de inhoud van de pan te droog wordt een beetje water toe.

Zet het vuur laag. Doe de zoete en de zoute ketjap in de pan en Voeg de gekookte rijst toe. Roer de rijst, de ketjap en de rest van de inhoud door elkaar met 2 lepels. Proef of de Surinaamse nasi op smaak is. Voeg eventueel meer ketjap toe.

Hak de selderij fijn en roer het door de nasi. Serveer de Surinaamse nasi met geroosterde kip, zuurgoed en verse komkommer.

Vond je dit lekker? Bekijk dan ook eens het recept voor Surinaamse Bami met kip.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

 

Pin It

13 thoughts on “Recept: Surinaamse nasi met paksoi en kip

  1. Paula Fernhout schreef:

    Hallo Lynn. Als ik jou recepten lees loopt het water al in mijn mond. Ik heb vandeweek je Surinaamse bami gemaakt en hij was lekker hoor. Dochter en man vonden het ook. Dus het is een blijvertje. Ik zie dat je het ook steeds hebt over pimentpoeder. Kan dat ook met gewone zwarte peper of is de smaak echt anders?

    Ik hoor graag van je en blijf je zeker volgen en zal nog veel meer recepten van je maken. Dank je wel voor het delen.

    Groetjes Paula

     
    • Lynn schreef:

      Hoi Paula, Wat leuk om te horen! Je kunt ook gewoon zwarte peper gebruiken, maar dan is de smaak wel iets anders. Piment is iets scherper van smaakt. Ik ben benieuwd welk recept je nog meer hebt uitgeprobeerd 🙂

       
    • Israel. schreef:

      pimentpoeder is wezenlijk anders.
      het bevat de smaken kruidnagel, peper , kaneel en nootmuskaat.
      als je die los hebt kun je daar ook een beetje van gebruiken.
      heerlijk in stoofschotel of soep,
      bijv surinaamse erwtensoep.
      ik heb het geleerd omdat ik zoutarm moet eten en dit is eigenlijk veel en veel lekkerder.

       
    • Israel. schreef:

      ja zeker en ook de maggi blokjes, zit giga veel zout in. Ook de de meeste ketjap en sambals, het stiktvan het zout.
      ik moet zoutarm, 1 blokje is al de dagbehoefte. en dan nog die garnalen.
      die zijn gedroogd en ook nog eens berezout.
      overkill aan zout.
      ik ben nu kookboeken aan het zoeken waarin je heerlijke gerechten maakt maar niet zoveel zout en suikers en veel meer kruiden.
      bijv Lonny Gerundang.
      ik heb zelf nu samasaya ketjap bijv. 1,7 gr zout, abc ketjap 8,7.
      en maggiblokjes vreselijk zout, bouillonpoeder van maggi scheelt ook giga veel. Dus als er al zoveel zout in je eten zit mis je die garnalen echt niet hoor.
      kun je er beter verse in gooien. Als je daar tenminste niet allergisch voor bent.

       
  2. huipe schreef:

    super food, thanx

    Heb er Surinaamse sate bij gemaakt op een houtkool vuurtje.

    Banaan tomaat een komkommer als extra decoratie…. love it !!!

    Huibje

     
  3. esma schreef:

    hoi ik heb dit gerecht vandaag gemaakt super lekker alleen jammer dat je er niet bij zet om hoeveel selderij het nu gaat want er staat een hele bos en ik vind dat het wel erg overheerst het heeft een beetje me nasi verpest omdat ik 500 rijst wel heel erg veel vondt in verhouding met derest maarja volgende keer beter:)

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *