It’s wine ‘o clock maart 2016

 

wijn Het is alweer een tijdje geleden dat ik een paar lekkere wijnen postte. Hoewel ik wel steeds nieuwe wijnen tegen kwam die ik wilde delen, kwam het er steeds niet van om er een post over te schrijven. Ik had gewoon te veel lekkere recepten die ik eerst met jullie wilde delen. De afgelopen periode heb ik samen met Douwe en nog wat andere vrienden een cursus gevolgd en diverse proeverijen gedaan. Daar zijn een paar nieuwe toppers bij naar voren gekomen. De meeste wijnen kun je het makkelijkste vinden als je de naam even kopieert en daarna plakt in de zoekbalk van google of een andere zoekmachine. Ik heb gekozen voor 3 witte en 2 rode wijnen. Eigenlijk drink ik op het moment  meer rode wijn, maar met het steeds mooier wordende weer gaat dat toch steeds meer over in wit. Ik kan niet wachten. Hierbij mijn 5 toppers van dit moment!

WijnPortillo Bodegas Salentein – Chardonnay – 2014 – Argentinië – €9,95

Ik begin het rijtje met een Chardonnay. Hoeveel witte wijnen ik ook proef, ik kom altijd terug bij de Chardonnay. Vooral een Chardonay met veel (eiken)hout waardoor hij een beetje rokerig wordt vind ik heerlijk. De chardonnay van Portillo is naast rokerig ook heerlijk fris en fruitig. Tonen van exotisch fruit, vanille en citrus zorgen voor een wijn die mooi in balans is. De afdronk van deze chardonnay is lekker lang en op het eind zelfs een beetje boterig. De Portillo Chardonnay combineert goed met alle soorten vis, parelhoen en geitenkaas. Combineert bijzonder goed met chaourse, een wit-schimmelkaas. Wij dronken de Portillo bij het makreeltaartje met avocado en Hollandse garnalen.

WijnDomaine maison père & fils Cheverny – Chardonnay, Sauvignon Blanc – 2014 – Frankrijk – €9,95

Deze frisse witte wijn komt uit de Loire in Frankrijk. De wijn bestaat voor 65% uit de Sauvignon Blanc druif en voor 35% uit de Chardonnay druif. De geur van de wijn is opvallend fris en heeft veel tonen van citrus. In de smaak proef je eerst veel citrusfruit en dit gaat later over in de smaken van ananas, perzik en abrikoos. Deze witte wijn uit de Loire smaakt erg lekker bij een frisse salade, schaal- en schelpdieren en geitenkaas. De Cheverny is ook een lekkere wijn om mee te borrelen op een warme zomeravond. Wij serveerden deze wijn laatst in combinatie met de coquilles met avocadomousse en chilipeper.

WijnSomontano Vinas del Veto – Chardonnay, Macaber – 2014 – Spanje – €4,99

Zoals ik hierboven al vertelde kom ik bij het kiezen van een witte wijn om de één of andere reden altijd terug bij een wijn die de Chardonnay druif bevat. Ik denk dat mijn voorkeur gewoon heel erg duidelijk is. Dus ook de derde witte wijn is een Chardonnay. Deze Spaanse witte wijn is lekker fris en fruitig. In zowel de geur als in de smaak komen appel en peer het meeste aan bod. Deze wijn is het lekkerst in combinatie met kip, kalkoen, pasta en risotto. De risotto is extra lekker als je een beetje van dezelfde wijn gebruikt tijdens het koken. Ik vind zelf dat deze wijn erg goed bij deze risotto met pastinaak en pancetta past.

WijnErrazuris Estates Series Carmenere – Carmenere – 2014 – Chili – €8,95

Deze Chileense rode wijn bestaat voor 100% uit de Carmenere druif. Vroeger was de Carmenere druif volop te vinden in de Bordeaux in Frankrijk. Eind 19e eeuw was daar een flinke uitbraak van druifluis waardoor de gevoelige Carmenere druif bijna uitgestorven was. Gelukkig was een druivenstok al in 1850 naar Chili gebracht en zijn ze daar verder gegaan met het verbouwen.  Hij groeit daar tot op heden nog steeds. Net op tijd dus, want de wijn van de Carmenere druif is heerlijk. Deze Carmenere van Errazuris is kruidig en fruitig tegelijk. De geur doet erg denken aan bramen, bessen en is een beetje jam-ig. De smaak is vol met donker fruit, chocolade, mint en eucalyptus. Een hele mond vol die toch in balans is. Geniaal! Lekker in combinatie met lamsvlees, stoofschotels en chili-con-Carne. Wij serveerde de carmenere laatst tijdens ons diner bij het voorgerecht: kruidige couscoustaartjes met lamsvlees en feta.

WijnEpicuro Primitivo di manduria – Primitiv0 – 2014 – Puglia, Italië – €9,50

Epicuro is een fijn wijnhuis waar ik meerder favorieten vandaan heb gehaald. Ik postte eerder al iets over de Nero d’Avola van Epicuro huis en nu heb ik een nieuwe topper ontdekt. Deze Italiaanse wijn is een stevige en kruidige rode wijn met een mooie violetrode kleur. De wijn bestaat voor 100% uit de Primitivo druif. De geur doet denken aan vanille en donker fruit. In de smaak komen drop, braam, kers en vanille naar voren. De Primitivo is lekker zacht, maar tegelijkertijd ook krachtig. Een goede combinatie met stoofschotels, kruidige gerechten, wild en lamsvlees. Ook goed in combinatie met belegen kaas. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Parmezaanse kaas, manchego of onze eigen Old Amsterdam. Wij dronken deze wijn in combinatie met eendenborst met portsaus.

 

 

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *