Wijn: Een avondje blind proeven

 

Een avondje blind proevenNa diverse proeverijen en een paar keer een wijncursus te hebben gevolgd wilde ik testen of ik al een beetje kaas had gegeten van het ruiken en proeven van wijn. Meestal ben ik vrij goed in de smaken en geuren uit een wijn halen. Misschien omdat mijn neus goed ontwikkeld is, misschien omdat ik veel getraind heb of omdat ik het gewoon echt heel erg lekker vindt. Of misschien dénk ik alleen maar dat ik er goed in ben. Daar kom je alleen maar achter door te proeven zonder vooroordeel. Blind proeven dus. Ik besloot een avondje blind proeven te organiseren voor mijn vrienden. Wat begon met serieus ruiken en proeven eindigde in een hilarische avond. Vooral aan het einde van de avond was er niks serieus meer bij. Maar ach, wat maakt dat nou uit. We hebben een heerlijke avond gehad en dat deel ik graag met jullie. Ik kan jullie alleen maar aanraden om ook een avondje blind proeven te organiseren. Zeker als je net zoveel van wijn houdt als ik!

Een avondje blind proeven

Een avondje blind proevenIk bestelde een week van tevoren bij mijn favoriete wijnwinkel (le Cockelon in Koog aan de Zaan) 6 mono cepage wijnen. Mono cepage betekent dat de wijn van één soort druif is gemaakt. Vaak worden druivenrassen gemengd om zo een nog lekkerdere wijn te krijgen. De Merlot is daar een voorbeeld van. Op zichzelf is de wijn van de Merlot-druif meestal niet zo bijzonder, maar gemengd met een Cabernet Sauvignon ontstaat er een ontzettend lekkere wijn. Combinatiewijnen zijn moeilijker om te proeven en te herleiden, dus hielden we het bij 1 druif per keer. Mono cepage it was! Ik vroeg de wijnwinkel om de flessen te nummeren en in te wikkelen met aluminiumfolie zodat we niet konden zien met welke wijn we te maken hadden. Ook de dop werd afgeplakt zodat we het zegel van het wijnhuis niet konden zien. Zo kon niemand spieken en wist zelfs de organisator (ik dus) niet wat er in de flessen zat. Ik moet eerlijk bekennen dat het lastig was om niet stiekem te spieken van tevoren. Dat heb ik uiteindelijke ook niet gedaan. Maar dat was vooral omdat Douwe me de hele dag goed in de gaten hield.

KaasplankAls we flink aan de wijn gaan (weer uitspugen bleek toch niet zo ons ding) moet er natuurlijk ook goed gegeten worden. Ik zorgde ervoor dat er voor iedereen iets op tafel stond. Ik maakte geen ingewikkelde hapjes, maar zorgde voor pure smaken die goed bij verschillende wijnen passen. Brood is natuurlijk essentieel om de smaak tussen de wijnen door te neutraliseren. Verder zorgde ik voor goede olijfolie, olijven, noten, chocola, droge worst en natuurlijk een kaasplank. Onze wijnwinkel verkoopt naast wijn ook hele goede kaas. Omdat ze ook de wijnen voor me hadden uitgezocht pasten ze de kaas daarop aan. Dat gaf een extra dimensie en hielp zelfs af en toe tijdens het proeven. Verder zorgde ik ervoor dat er genoeg water op tafel stond en had ik een spuugemmer met hooi paraat gezet. Het hooi in de emmer zorgt ervoor dat de wijn niet terugspat (rode spetters op je kleding is ook zo slordig) als je de wijn weer uitspuugt. De spuugemmer is overigens niet gebruikt. Maar het idee was leuk, en het stond mooi op tafel.

Een avondje blind proevenWe hadden bij het proeven natuurlijk wel wat hulp. Ik had voor iedereen het boek van de website Wine Folly gekocht. In het boek staan alle bekende druifsoorten en ze worden beschreven op smaak, geur en bijzonderheden. Het boek is grotendeels geschreven in infographics waardoor je er zelfs na de 6e wijn nog uitkomt ;). Mocht je geïnteresseerd zijn; hij kost €22,99 en je kunt hem hier bestellen. Als je geïnteresseerd bent in wijn en ook echt wilt herkennen wat je drinkt dan kan ik het boek zeker aanraden. Verder lagen mijn proefnotities van vorige proeverijen en wat tijdschriften over wijn op tafel. Zo hadden we toch een beetje houvast. Want blind proeven bleek uiteindelijk een stuk moeilijker dan we dachten.

Het was een ontzettend gezellige avond en we hebben onwijs gelachen. Vooral omdat we het bij sommige wijnen absoluut niet met elkaar eens waren. Mijn uitslag: 2 keer goed, 2 keer de gebieden goed maar de verkeerde druif en 2 keer totaal op het verkeerde been. De carménère (chocola) en de Sauvignon Blanc (groene paprika) herkende ik meteen en had ik goed. De Petit Verdot (tijm) zag ik aan voor een Montepulciano en tot twee keer toe zat ik totaal op het verkeerde spoor. Zo wist ik zeker dat de eerste wijn een Chardonnay (tropisch fruit, boter en citrus) was en bleek het een Verdejo (veel bloemiger) te zijn. Ook zag ik een Syrah aan voor een Cabernet Sauvignon. Nog even door-oefenen dus. Laat ik dat nou absoluut niet vervelend vinden… Binnekort maar weer een avondje blind proeven!

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Wijn: Een avondje blind proeven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.