Recept: Blini’s met gerookte zalm

 

blini's met gerookte zalmVrijdag is hapjesdag. Na een week werken heb ik vaak geen zin meer om uitgebreid te koken. En Douwe ook niet. Om het onszelf makkelijk te maken gaan we op vrijdag meestal uit eten. Of we eten hapjes met een lekker drankje erbij. Meestal is dat wijn. Maar dat hoef ik jullie natuurlijk niet te vertellen. Deze blini’s met gerookte zalm en crème fraîche maakte ik toen ik afgelopen zomer zin had in een fris hapje. Glaasje bubbels erbij en het weekend kon beginnen. Vanavond wordt het waarschijnlijk weer zo een avond. Na 2 weken vakantie in de zon was het deze week wel weer even wennen om aan het werk te gaan. Vooral toen ik ’s ochtends op de fiets zat viel het herfstweer me flink tegen. Kwestie van wennen. En een nieuwe winterjas kopen. Gelukkig hebben we dit weekend een uurtje langer. Fijn weekend allemaal!

Ingrediënten voor 10 blini’s met gerookte zalm

Voor de Blini’s

30 gram boekweitmeel
24 gram bloem
160 ml karnemelk
1 theelepel bakpoeder
25 gram gesmolten roomboter
1 ei
Een snuf zout

En verder

200 gram gerookte zalm
5 theelepels crème fraîche
Een paar takjes dille
Versgemalen peper

Smelt de roomboter. Doe de bloem, het boekweitmeel, het bakpoeder en het zout bij elkaar in een kom of schaal. Meng de ingrediënten met elkaar. Maak een kuiltje in het midden en giet de karnemelk en het ei erin. Mix tot een dik beslag. Dit kan met een mixer, maar kan ook heel goed met de hand. Giet de gesmolten boter bij het beslag en meng alles nog een keer goed.

Verhit een klein beetje olie in een koekenpan. Wacht tot de pan goed warm is. Drup 1 eetlepel beslag in de pan. Laat de blini 1 of 2 minuten bakken en draai hem daarna om. Bak de andere kant ook 1 of 2 minuten. Leg de blini op een stukje keukenpapier zodat hij minder vet wordt. Herhaal dit tot het beslag op is. Als het niet lukt om een mooie vorm van de blini te maken kun je eventueel een uitsteekvormpje gebruiken.

Laat de blini’s afkoelen. Hak de dille fijn. Leg een mooi hoopje gerookte zalm op de blini’s. Schep een halve theelepel crème fraîche op de zalm en maak af met een beetje dille. Strooi voor serveren een beetje versgemalen peper over de gerookte zalm heen.

De blini’s met gerookte zalm zijn lekker als brunch, lunch of als hapje bij de borrel. Om de blini’s helemaal chique te maken kun je eventueel ook een beetje kaviaar gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *