Recept: Gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijn

 

lamsbout uit de ovenBoodschappen doen is een hobby van mij. Meestal wordt ik vreemd aangekeken als ik dat toegeef. Boodschappen is iets wat erbij hoort, je doet het om eten in huis te hebben. Niet voor de lol dus. Voor mij ligt dat toch even anders. Ik kan echt genieten van een tripje naar de supermarkt, slager of groenteboer en als ik in de toko ben ga ik helemaal los. Vooral als ik in het buitenland ben. Dan wil ik het liefst alles in de supermarkt bekijken. Zo leuk om te zien wat voor lokale en minder lokale producten daar te vinden zijn. De meeste mensen verklaren me voor gek en als er een snelle boodschap gedaan moet worden mag ik niet eens meer mee. Maar dat kan me weinig schelen. Laat mij maar shoppen! Vorige week was ik op mijn wekelijkse tripje naar de Islamitische slager, de markt en de toko. Ik kan dan rustig een hele ochtend wegblijven en thuiskomen met eten voor een heel weeshuis. Dit keer sloeg ik mijn slag bij de slager. Er lagen vers uitgebeende lamsbouten in de etalage en die moest ik gewoon hebben. Ze zagen er zo lekker uit! En zo kwam ik dus thuis. Met 4 kg lamsvlees. Veel te veel natuurlijk. Maar gelukkig hebben we een vriezer. Een deel van het lamsvlees heb ik in blokjes gesneden zodat ik die later kan gebruiken in de tajine. Toen had ik nog 3 grote stukken (van ongeveer een kilo) over. 2 stukken liggen nu in de vriezer voor later en het laatste stuk gebruikte om te braden in de oven. En men, wat was dat goed gelukt. Supermals vlees met de kruidige smaak van rozemarijn. We hebben serieus al het vlees met zijn 2-en opgegeten. Broek op de vreethaak en gaan! De gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijn is ook lekker om van de zomer op de barbecue te bereiden. 

Ingrediënten gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijn voor 4 personen

1 uitgebeende lamsbout van ongeveer een kilo
6 (of meer) tenen knoflook
2 sjalotjes
Een paar takjes rozemarijn
Een paar takjes krulpeterselie
Een flinke scheut droge witte wijn
Een scheut olijfolie
Een snuf zeezout
Peper uit de molen

Verwarm de oven voor op 160 graden. Giet een scheut olijfolie in een kommetje. Pers 2 tenen knoflook en doe dit samen met een snuf zout en wat versgemalen peper bij de olie. “Rits” de naalden van de takjes rozemarijn. Doe de rozemarijn bij de rest in de olie en meng alles goed met elkaar.

Snijd de overige teentjes knoflook in 3 stukken. Maak met een mes kleine inkepingen in de lamsbout en prik de knoflook in het vlees. Smeer de lamsbout in met de kruidenolie.

Versnipper de sjalotjes. Verhit een beetje olie in een braadpan. Fruit de sjalotjes tot het glazig ziet. Braad de lamsbout aan alle kanten aan. Blus af met een flinke scheut droge witte wijn. Leg de lamsbout in een ovenschaal of braadslee en giet het vocht uit de pan en de overgebleven kruidenolie over het vlees.

Prik een kernthermometer in het midden van het vlees en zet het in de oven. Bak het lamsvlees tot het ongeveer 55 graden is. Pak het vlees in aluminiumfolie en laat het een half uurtje rusten. Je kunt het vocht uit de braadslee eventueel gebruiken voor het maken van een jus of saus.

Hak de peterselie fijn. Verwijder de stukjes knoflook. Snijd het vlees in plakken en bestrooi met een beetje peterselie en peper uit de molen. De gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijn is lekker in combinatie met geroosterde krieltjes, wortels, broccoli of groene asperges.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

One thought on “Recept: Gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijn

 1. Ben schreef:

  Beste Lynn,
  Met veel plezier heb ik een aantal gerechten van je bereid voor ons Rotary clubje (28 culinaire ingestelde mannen)
  Ik heb een prachtige variant op de lamsbout (bestseller)
  Lamsbout in het hooi.
  Als jou recept maar..
  Krulpeterselie en wijn er uit.
  Bout uitbenen, insmeren met de ingredienten zoals vermeld.
  TOEVOEGEN: mosterdzaad, , niet te zuinig
  Oprollen en inbinden als een rollade,aanbraden in olijfolie, mooi licht bruin. VERS hooi van het land (bio liefst met kamille, brandnetel enz.) In al.folie op het bed van hooi de lamsrollade verpakken, Kernthermo 55, oventemp 120 hooikast effect. Alle smaken van het hooi trekken in het lamsvlees, werkelijk top!!!
  Testen maar, succes en eet smakelijk!
  Lekker met een lichte honing mosterdsaus en uiteraard een prachtig glas droge wijn.
  Groet!!

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *