Gebraden lamsbout met rozemarijn en knoflook

Recept: Gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijn

 

Gebraden lamsbout met rozemarijn en knoflookBoodschappen doen is stiekem een hobby van mij. Meestal wordt ik vreemd aangekeken als ik dat toegeef. Boodschappen is iets wat erbij hoort, je doet het om eten in huis te hebben. Niet voor de lol dus. Voor mij ligt dat toch even anders. Ik kan echt genieten van een tripje naar de supermarkt, slager of groenteboer en als ik in de toko ben ga ik helemaal los. Vooral als ik in het buitenland ben. Dan wil ik het liefst alles in de supermarkt bekijken. Zo leuk om te zien wat voor lokale en minder lokale producten daar te vinden zijn. De meeste mensen verklaren me voor gek en als er een snelle boodschap gedaan moet worden mag ik vaak niet eens meer mee, maar dat kan me weinig schelen. Laat mij maar shoppen! Vorige week was ik op mijn wekelijkse tripje naar de Islamitische slager, de markt en de toko. Ik kan dan rustig een hele ochtend wegblijven en thuiskomen met eten voor een heel weeshuis. Dit keer sloeg ik mijn slag bij de slager. Er lagen prachtige lamsbouten in de etalage en die moest ik gewoon hebben. Ze zagen er zo lekker uit! En zo kwam ik dus thuis. Met 3,5 kg lamsvlees. Veel te veel natuurlijk. Zeker als je bedenkt dat we er met 2 personen (en 2 minihapjes van de peuter) van eten. Een deel heb ik in in stukjes gesneden en in de vriezer gemikt (voor in de tajine binnenkort) en het andere deel maakte ik klaar voor ons 2. En men, wat was dat goed gelukt. Supermals vlees met de kruidige smaak vanknoflook, tijm en rozemarijn. We hebben serieus al het vlees met zijn 2-en opgegeten. Broek op de vreethaak en gaan! Komende zomer gaan we hem een keer op de barbecue maken. Ik heb er nu al zin in!
Gebraden lamsbout met rozemarijn en knoflook

Ingrediënten gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijn voor 8 personen

1 lamsbout met bot van 2,5 kg (zonder bot kan ook, maar het bot geeft heel veel smaak!)
5 tenen knoflook
Een paar takjes rozemarijn
Een paar takjes tijm
100 ml olijfolie
Peper en zout

Gebraden lamsbout met rozemarijn en knoflook

Pers de teentjes knoflook en rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn. Hak de kruiden extra fijn. Doe de knoflook en kruiden in een kom met de olijfolie. Roer alles goed door elkaar.

Leg de lamsbout met de vetkant naar boven. Snijd de vetkant een paar keer in. Bestrooi met royaal peper en zout. Smeer de lamsbout in met het kruidenmengsel. Zorg dat het ook goed in de inkepingen terecht komt. Dek de lamsbout af en laat het 2 uur marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220 graden (of hoger).

Haal de lamsbout uit de koelkast en leg hem in een braadslee. Steek de kernthermometer in het vlees (gebruik het dikste punt zodat je echt het midden temperatuurt).

Zet de oven terug naar 160 graden en schuif de lamsbout in de oven. Bak de lamsbout tot de kerntemperatuur 60 graden is. Het vlees is dan mooi rosé.

Haal de lamsbout uit de oven. Pak het vlees in met alumiumfolie en laat het een half uurtje rusten op een warme plek.

Snijd de gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijn in plakken en serveer met geroosterde groenten en gebakken aardappels.

Pin It

One thought on “Recept: Gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijn

 1. Ben schreef:

  Beste Lynn,
  Met veel plezier heb ik een aantal gerechten van je bereid voor ons Rotary clubje (28 culinaire ingestelde mannen)
  Ik heb een prachtige variant op de lamsbout (bestseller)
  Lamsbout in het hooi.
  Als jou recept maar..
  Krulpeterselie en wijn er uit.
  Bout uitbenen, insmeren met de ingredienten zoals vermeld.
  TOEVOEGEN: mosterdzaad, , niet te zuinig
  Oprollen en inbinden als een rollade,aanbraden in olijfolie, mooi licht bruin. VERS hooi van het land (bio liefst met kamille, brandnetel enz.) In al.folie op het bed van hooi de lamsrollade verpakken, Kernthermo 55, oventemp 120 hooikast effect. Alle smaken van het hooi trekken in het lamsvlees, werkelijk top!!!
  Testen maar, succes en eet smakelijk!
  Lekker met een lichte honing mosterdsaus en uiteraard een prachtig glas droge wijn.
  Groet!!

   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.