Bavette met sjalottensaus

Recept: Bavette met sjalottensaus

 

Bavette met sjalottensausBavette is één van mijn favoriete stukjes vlees. Gelukkig wordt hij steeds bekender en kun op steeds meer plekken aan een mooi stuk bavette komen. Bavette komt van de flanken van de koe. Doordat de flanken ontzettend hard moet werken is de structuur grof, maar is het vlees wel lekker mals en ontzettend vol van smaak. Hierdoor hoef je maar weinig met het vlees te doen. Kwestie van grillen en/of een sausje maken. De lekkerste bavette die ik ooit at was bij Ron Gastrobar Paris. Hij werd daar geserveerd met sjalottensaus, niertjes en gepofte krieltjes. Toen ik laatst een mooi stuk bavette bemachtigde (bij de slager op de markt) besloot ik het vlees te grillen en er een sjalottensaus bij te maken. Niet zo perfect als in de gastrobar, maar evengoed ontzettend lekker. Lekker om de bavette te grillen op de barbecue en te bestrooien met citroenpeper.
Ingrediënten bavette met sjalottensaus voor 4 personen

500 gram bavette aan één stuk
10 sjalotten
200 ml rode wijn
250 ml runderbouillon
50 gram roomboter
Een takje peterselie
Een scheutje zonnebloemolie
Peper en zout

Bavette met sjalottensaus

Haal de bavette minstens 30 minuten voor het bakken uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.

Snijd de sjalotten in halve ringen.

Smeer de bavette aan beide kanten in met een beetje olie en bestrooi met peper en zout. Bak de bavette 2 minuten aan beide kanten op direct vuur of in een grillplan. Verplaats de bavette naar indirect vuur of een warme koekenpan en bak nogmaals 2 minuten aan beide kanten.

Pak de bavette in met aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten.

Smelt de helft van de boter in een koekenpan. Als je de bavette in de koekenpan gebakken hebt gebruik je dezelfde pan. Doe de sjalotjes in de pan en fruit een minuut of 5.

Blus de sjalotjes af met rode wijn. Laat inkoken tot het vocht bijna verdampt is. Giet de runderbouillon in de pan en kook nog 5 minuten in. Maak af door de resterendne roomboter door de saus te roeren.

Snijd de bavette in plakjes. Hak de peterselie fijn. Giet de sjalottensaus over de bavette en bestrooi met peterselie. Maak af met peper en zout. Serveer de bavette met sjalottensaus direct.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *