Recept: Bavette met sjalottensaus

 

Bavette met sjalottensaus
Bavette is één van mijn favoriete stukjes vlees. Gelukkig wordt hij steeds bekender en kun op steeds meer plekken aan een mooi stuk bavette komen. Bavette komt van de flanken van de koe. Doordat de flanken ontzettend hard moet werken is de structuur grof, maar is het vlees wel lekker mals en ontzettend vol van smaak. Hierdoor hoef je maar weinig met het vlees te doen. Kwestie van grillen en/of een sausje maken. De lekkerste bavette die ik ooit at was bij Ron Gastrobar Paris. Hij werd daar geserveerd met sjalottensaus, niertjes en gepofte krieltjes. Toen ik laatst een mooi stuk bavette bemachtigde (bij de slager op de markt) besloot ik het vlees te grillen en er een sjalottensaus bij te maken. Niet zo perfect als in de gastrobar, maar evengoed ontzettend lekker. Lekker om de bavette te grillen op de barbecue en te bestrooien met citroenpeper.
Ingrediënten bavette met sjalottensaus voor 2 personen

300-500 gram bavette
Peper uit de molen
Grof zeezout
Eventueel een snuf citroenpeper

Voor de sjalottensaus

8-10 sjalotten
20 gram roomboter
100 ml rode wijn
100 ml port
350 ml kalfsfond
Een paar takjes tijm
Peper en zout

Snijd de sjalotten doormidden. Smelt de roomboter in een (steel)pan. Doe de sjalotjes bij de boter en fruit tot de buitenkant glazig ziet. Blus de sjalotjes af met de wijn en de port. Laat de een paar minuten pruttelen. “Rits” de blaadjes van de takjes tijm af. Doe de kalfsfond en de tijm in de pan en laat de saus 45 minuten inkoken. Pureer de sjalottensaus met de staafmixer. Maak af met peper en zout.

Zorg dat de bavette op kamertemperatuur is. Bestrooi de bavette aan beide kanten met peper en zout. Bak de bavette op een grillplaat, in een grillpan of gewoon in de koekenpan. Het vlees heeft net iets langer nodig dan een gewone biefstuk. Ongeveer 4-5 minuten per kant.

Snijd de bavette op de draad in plakjes. Giet de sjalottensaus over de bavette. Serveer de bavette met sjalottensaus met aardappelwedges, zijdezachte aardappelpuree en/of gegrilde groente.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *