Recept: Lamskoteletten met paddenstoelen en polenta

 

Lamskoteletten met paddenstoelen en polentaVandaag heb ik een echt weekendgerecht voor jullie. Je bent er een uurtje zoet mee, maar dan heb je wel wat. Ik vind het heerlijk om op sommige dagen een paar uur in de keuken te staan. Ik maakte deze lamskoteletten met paddenstoelen en polenta afgelopen maandag. Het was al de hele dag slecht weer en het was dus geen verassing dat mijn softbaltraining werd afgelast. Ik was om 5 uur al klaar met werken en ik had opeens tijd over. Een uitgelezen kans om lekker de keuken in te duiken. Er lagen nog lamskoteletten in de koelkast die niet gebruikt waren in het weekend, dus de keuze voor het avondeten was snel gemaakt. Als ik boodschappen ga doen heb ik nooit echt een plan. Ik neem meestal gewoon mee wat me lekker lijkt. Dat ik nogal een impulsaankoper ben helpt niet echt mee aan de structuur in mijn keuken. Zo kan ik opeens thuiskomen met een mooi stuk zalm, tonijn of lamsvlees zonder dat ik bedacht heb wanneer we dat gaan eten. Weggooien doe ik niet aan en zo eten we vaak dingen die niet voor de hand liggen. Stiekem vind ik dat wel leuk. Het is in ieder geval nooit saai bij ons aan tafel. Bijkomend voordeel; er is altijd iets lekkers te vinden in mijn koelkast en we zijn altijd voorbereid op onverwachts bezoek! Anyway, jullie begrijpen wel dat Douwe verrast was toen hij zag wat er op tafel stond op een “gewone” regenachtige maandagavond. We trokken een flesje rode wijn open en hebben heerlijk getafeld. Een beter verloop van de avond kon ik me niet voorstellen. Fijn weekend allemaal!



Ingrediënten lamskoteletten met paddenstoelen en polenta voor 4 personen

Voor de lamskoteletten

8-12 lamskoteletten
Een paar takjes rozemarijn
Een paar takjes tijm
4 tenen knoflook
Een flinke scheut olijfolie
Peper en zout

Voor de polenta

100 gram polenta
700 ml water
200 ml slagroom
200 gram ricotta
150 gram Parmezaanse kaas
50 gram roomboter
Een paar takjes oregano, tijm en peterselie
Peper en zout

Voor de paddenstoelen

300 gram gemengde paddenstoelen (ik gebruikte nameco, kastanjechampignons en oesterzwammen)
1 sjalot
1 grote of 2 kleine teentjes knoflook
Een paar takjes peterselie
100 ml kippenbouillon
Een flinke scheut kruidige rode wijn
Peper en zout

Begin met het marineren van de lamskoteletten. Verwijder de blaadjes van de tijm en de rozemarijn en pers de teentjes knoflook Pak een grote schaal of kom en doe hier een flinke scheut olijfolie in. Doe de tijm, rozemarijn, knoflook, peper en zout bij de olijfolie. Roer de marinade even goed door elkaar. Leg de lamskoteletten in de marinade en meng even goed. Zorg dat alle lamskoteletten bedekt zijn met marinade. Zet de lamskoteletten afgedekt een uurtje in de koelkast.

Breng het water voor de polenta met een beetje peper en zout aan de kook. Giet de polenta, al roerend, bij het water. Laat de polenta 5 minuten koken. Blijf goed roeren. Voeg langzaam de slagroom toe. Laat de polenta koken tot hij lekker zacht is. Rasp de Parmezaanse kaas. Roer de Parmezaanse kaas, ricotta en boter door de polenta. Doe dit beetje bij beetje terwijl je steeds goed proeft. Hak de oregano, tijm en peterselie fijn. Roer de kruiden door de polenta. Proef of de polenta op smaak is en maak af met een beetje peper en zout.

Hak de paddenstoelen in grove stukken. Versnipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit de sjalot en knoflook tot het glazig ziet. Doe de paddenstoelen bij de ui en knoflook en laat ze een paar minuten zacht bakken. Blus de paddenstoelen af met een scheut rode wijn en laat het inkoken. Giet de kippenbouillon over de paddenstoelen en laat een paar minuten pruttelen. Hak de peterselie fijn en roer het door de paddenstoelen. Maak de paddenstoelen af met peper en zout.

Rooster de lamskoteletten aan beide kanten gaar op een grillplaat, in een grillpan of op de barbecue (met houtskool!). Leg de lamskoteletten met paddenstoelen en polenta op een mooi bord. Garneer met een beetje rucola. Serveer de lamskoteletten met paddenstoelen en polenta in combinatie met vers brood, olijfolie en zeezout.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *