12 gerechten voor op of bij de barbecue

 

Mexicaanse nachosalade met mangoIk ken maar weinig mensen die dit weekend niet gaan barbecueën. Nouja, ikzelf waarschijnlijk. Douwe en ik zijn dit weekend in Maastricht bij het Preuvenemint. Dat is een culinair foodfestival midden op het Vrijthof. Al zullen er vast wel hapjes van de barbecue te krijgen te zijn. We zullen het wel zien, ik heb er heel veel zin in. Mochten jullie nieuwsgierig zijn.. Ik houd jullie op de hoogte via Instagram. Ik ben gek op barbecueën. Behalve dat de inner-pyromaan dan los komt, vind ik het ook ontzettend gezellig en natuurlijk lekker om te doen. Ik kan me er echt op verheugen als er een barbecue op de planning staat. Daarom post ik vandaag alvast een beetje inspiratie. 12 gerechten voor op of bij de barbecue op een rij + deze nachosalade uit mijn salade top 10. Daar word je toch alleen maar blij van? Happy barbecue-ing!

Op de barbecue

 

12 gerechten voor op of bij de barbecueZalmspiezen met dille en citroen

De zalmspiezen met dille en citroen is één van de best bekeken recepten van dit moment. Dat is eigenlijk niet zo vreemd want de spies is heerlijk. De dille en de citroen maken de zalm lekker fris. Gebruik wel een stukje aluminiumfolie op de barbecue zodat de vis niet uit elkaar valt op het grillrooster. Een typisch gevalletje minimale inspanning, met een maximaal resultaat. Klik hier voor het recept.

kipAziatische kipspiezen met citroengras

Iedere keer als ik deze Aziatische kipspiezen maak vragen mensen naar het recept. Dan weet je gewoon dat het een toppertje is. Doordat je sereh (stengels citroengras) als spies gebruikt is de citroensmaak door het hele vlees getrokken. En geef toe.. ze zien er natuurlijk ook gewoon erg leuk uit. Lekker met een pittig sausje zoals sriracha. Vind je dat toch iets te heet, kun je ook gewoon zoete chilisaus gebruiken. Klik hier voor het recept.

Thaise satéThaise saté

Malse kippendijen met een Thaise twist. Een spies waar je blij van wordt. Schrik niet van de hoeveelheid ingrediënten, als je vaak kookt heb je het meeste al in huis. Zo niet, dan is het tijd om je kruidenkastje aan te vullen. Op naar de toko! Ik weet zeker dat je de kruiden nog veel vaker gaat gebruiken. De Thaise saté is erg lekker in combinatie met Thaise pindasaus en kroepoek. Klik hier voor het recept.

Garnalenspiezen met knoflook en citroenGarnalenspiezen met knoflook en citroen

Wat is er nog beter dan gebakken garnalen? Garnalenspiezen die gegrild zijn op de barbecue natuurlijk. Is het geen plaatje? Een feestje op je bord. Deze garnalenspiezen smaken door de citroen heerlijk fris. Doordat je de garnalen insmeert met een beetje boter blijven ze lekker mals. Ik gebruikte peterselie in de marinade, maar je kunt ook koriander of oregano gebruikten. Lekker met knoflooksaus, zoete chilisaus of aioli. Klik hier voor het recept.

Broodje köfte met zelfgemaakte knoflooksausBroodje köfte met zelfgemaakte knoflooksaus

Als je het broodje köfte in de oven of koekenpan klaarmaakt is hij al lekker, maar als je het vlees grilt op de barbecue is hij helemaal niet te versmaden. Helemaal als je Turks brood bij de bakker haalt en de knoflooksaus zelf maakt. Mij kun je hier in ieder geval voor wakker maken! Nouja.. soms.. wakker worden is zegmaar niet mijn sterkste punt. Klik hier voor het recept.

Gegrilde artisjok met citroenGegrilde artisjok met citroen

Wist je dat artisjok het heel goed doet als je hem grilt op de (houtskool)barbecue? De smaak is superlekker en daarbij is artisjok ook ontzettend goed voor je. Pluk de blaadjes één voor één uit de artisjok en dip ze vervolgens in de aioli of knoflooksaus. Succes verzekerd! Ook lekker als onderdeel van een antipasti schotel of als tapa bij de borrel. Ik zie alleen maar voordelen! Klik hier voor het recept.

Saté van kippendijSaté van kippendijen

Saté blijft het lekkerst als je het op de barbecue klaarmaakt. Het kost even tijd om het vlees te marineren, maar dan heb je wel wat. Malse kippendijen in een Indisch jasje. Je kunt de kippendijen eventueel ook vervangen door varkenshaas als je dat lekkerder vindt. Lekker met zelfgemaakte pindasaus en gefrituurde uitjes. Klik hier voor het recept.

saté tempehSaté tempeh

Vegetarische saté met een heerlijke Aziatische dressing. Lekker met partjes limoen en gefrituurde uitjes. Leuk om een keer iets anders te proberen of om je vegetarische gasten te verrassen. Ik vond het de eerste keer in ieder geval erg lekker. Klik hier voor het recept

Bij de barbecue

 

Griekse rijstsaladeGriekse rijstsalade

Een rijstsalade doet het altijd goed bij de barbecue. Deze Griekse variant is heerlijk fris en past daarom goed bij warme zomeravonden. Houd je niet van olijven, feta en tomaten? Klik dan hier voor een variant met gerookte kip, walnoten en avocado. Het fijne aan rijstsalades blijft dat je ze van tevoren klaar kunt maken. Kun je tijdens het eten je aandacht richten op iets anders. Een goed glas wijn bijvoorbeeld of de barbecue zelf. Fikkie stoken blijft stiekem toch het leukste. Vind ik dan. Klik hier voor het recept.

TomatensaladeTomatensalade met rode ui en kappertjes

Wie houd er nou niet van tomatensalade. Helemaal als hij van zoete cherrytomaatjes gemaakt worden. Deze tomatensalade is in een oogwenk elkaar geflanst. Ik gebruikte peterselie in de salade maar dat kun je eventueel ook vervangen door koriander. Om de salade extra te vullen kun je geitenkaas of mozzarella toevoegen. Geen excuses meer verzinnen.. Maken die hap! Hier kun je toch alleen maar blij van worden! Klik hier voor het recept.

Thaise koolsaladeThaise koolsalade

Dit is het Aziatische zusje van de klassieke koolsalade. Doordat de dressing is gemaakt van het sap van een grapefruit is de salade heerlijk fris. Smaakt goed bij pittig eten, maar kan eigenlijk overal bij gegeten worden. Zorg wel dat je genoeg klaarmaakt, want eenmaal begonnen blijf je van deze salade eten. Het is op voordat je het weet. Klik hier voor het recept.

Zelfgemaakte groene ijstheeZelfgemaakte groene ijsthee

Een goede barbecue is niet compleet zonder een lekker drankje on the side. Deze zelfgemaakte ijsthee is heerlijk fris. Wist je dat het eigenlijk erg makkelijk is om zelf ijsthee te maken. Het enige wat je nodig hebt is geduld om de ijsthee af te laten koelen. Gelukkig hebben we ijsklontjes om ons een handje te helpen. De echte partygangers kunnen natuurlijk altijd een scheutje rum, gin, wodka of alledrie tegelijk toevoegen. Al heb je dan de volgende dag wel wat moeite met opstaan. Jawel, hier spreekt een ervaringsdeskundige. Klik hier voor het recept.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *