Recept: Thaise saté

 

Thaise satéGeloof het of niet, maar ik heb gister staan barbecuen. Weet je nog dat ik gister vertelde dat ik niks ging doen. Dat is dus mislukt. Nouja.. overdag ging het prima. We hebben (met een grote berg nacho’s tussen ons in) een aantal afleveringen van Homeland gekeken. ’s Middags werden we gebeld. Of we zin hadden om te komen barbecuen. Daar kon ik als echte pyromaan natuurlijk geen nee tegen zeggen. Als er gebarbecued wordt ben ik erbij. Omdat ik niet met lege handen aan wilde komen maakte ik deze Thaise saté. Zoet-zuur en pittig tegelijk. Als vlees gebruikte ik een kippendij. Dat is het bovenste deel van de poot van de kip en wordt soms ook wel “de biefstuk van de kip” genoemd. Doordat de kippendij iets vetter is dan kipfilet heeft het vlees veel meer smaak en blijft het ook na het bakken lekker mals. Je kunt de kippendijen bij de poelier, de slager en tegenwoordig ook vaak gewoon in de supermarkt kopen. Ik ga meestal naar de Islamitische slager om de hoek. De saté is het allerlekkerst als je hem klaarmaakt op de barbecue. Geen tuin of geen barbecue? Gebruik dan gewoon een grillpan. Serveer de Thaise saté in combinatie met pindasaus, zoetzure groente en kroepoek.

Ingrediënten voor 6 stokjes Thaise saté

350 gram kippendijen
2 stokjes citroengras
4 teentjes knoflook
2 eetlepels komijnpoeder
Een halve eetlepel tamarinde
Een bosje verse koriander
Een chilipeper
1 theelepel geraspte gember
4 eetlepels vissaus
1 eetlepel rijstazijn
2 eetlepels honing
2 eetlepels suiker
2 eetlepels plantaardige olie
Een snufje witte peper
Een paar takjes koriander
Een snufje zout

Begin met het maken van de marinade. Snijd de chilipeper in de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Houd je van pittig? Laat dan de zaadjes zitten. Snijd de stengels citroengras open en haal het witte gedeelte eruit. Snijd het witte gedeelte van de citroengras in stukjes en doe ze in de keukenmachine. Doe hier de knoflook, het komijnpoeder, de koriander, de geraspte gember, de vissaus, de rijstazijn, de honing, de suiker, de chilipeper, de olie en een beetje peper en zout bij.

Snijd de kippendijen in blokjes. Doe de blokjes kip in een kom en giet hier de marinade overheen. Meng de kip goed met de marinade. Dek de kip af met vershoudfolie en laat het een uur in de koelkast marineren.

Rijg de kip aan een satéprikkers. Bak de Thaise saté in een grillpan of op de barbecue tot ze gaar zijn. Serveer de Thaise saté met pindasaus, zoetzure groente en kroepoek.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Thaise saté

  1. Robert schreef:

    Gisteren gemaakt op de Winterbbq ☺ Normaal ben ik meer van de indo varianten maar nu ook deze eens geprobeerd. We waren unaniem in ons oordeel superlekker. Alleen al van de lucht die vrijkwam toen de saté het rooster raakte deed ons bijna letterlijk doen kwijlen. En toen later de smaak daar ook nog eens bij kwam waren we het wel eens Deze gaat heel vaak terug komen. Top.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *