Recept: Saté tempeh

 

saté tempehIk had gister niet verwacht dat het weer zo mooi zou zijn. Wat een fijne verrassing! Omdat het mooie weer voor mij onverwachts kwam, had ik me niet ingesmeerd. Keihard verbrand dus. Daar kon je op wachten. Gelukkig heb ik vorige week een goede after sun gescoord en zijn mijn schouders vanavond minder rood. Hoop ik. Bij mooi weer hoort natuurlijk buiten eten en als het even kan een barbecue. En dat is precies wat we gisteravond gedaan hebben.

Ik schreef al een aantal keer over YadaYada op het Hembrugterrein in Zaandam. Ik blijf fan, en ik vond het fijn om te zien dat het nu ook iets drukker begint te worden. Mijn favoriete kraampje is de kraam waar je verschillende soorten saté kunt halen. Één van de varianten die ze hebben is deze saté van tempeh. Tempeh is een soort koek gemaakt van samengeperste sojabonen. De basissmaak is vrij neutraal maar met bijvoorbeeld een goede marinade smaakt het bijzonder goed. Het fijne van tempeh is dat het vegetarisch, koolhydraat- en natriumarm is. Niet dat ik überhaupt aan diëten of bewust eten doe, maar het is wel mooi meegenomen. De saté tempeh is het lekkerst als je hem roostert op een barbecue gestookt met houtskool en daarna meteen opeet. Je kunt eventueel ook een grillpan of -plaat gebruiken. 



Ingrediënten voor 8 saté tempeh

250 gram tempeh
Een handje gefrituurde uitjes
2 lente-uitjes
100 gram emping (kroepoek gemaakt van noten)

Voor de marinade

4 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel zonnebloemolie
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel katoembar
2 tenen knoflook
Peper en zout

Voor de saus

5 eetlepels ketjap manis
3 kleine sjalotjes
1 limoen
1 chilipeper
Peper en zout

Stoom de tempeh in 10 minuten gaar. Dit hoeft niet persé, maar zorgt er wel voor dat de marinade beter opgenomen wordt. Pers de teentjes knoflook. Maak een marinade van de ketjap, zonnebloemolie, komijn, katoembar, knoflook, peper en zout. Snijd de tempeh in gelijke blokjes. Leg de tempeh in de marinade en zorg dat de blokjes helemaal bedekt zijn. De tempeh hoeft niet lang te marineren omdat het de marinade als het ware opzuigt.

Rijg de tempeh aan satéprikkers. Ik gebruikte 3 blokjes per prikker. Grill of rooster de saté tempeh tot het aan alle kanten bruin is.

Snijd de sjalotjes en de chilipeper in flinterdunne ringetjes. Meng de ketjap manis met het sap van een halve limoen, de chilipeper, de sjalotjes en een beetje peper en zout. Proef of de saus op smaak is en voeg eventueel meer van de ingrediënten toe.

Snijd de lente-uit in ringetjes en de andere helft van de limoen in plakjes. Leg de saté tempeh op een bord of schaal. Druppel de saus over de saté. Strooi de ringetjes lente-ui en een handje gefrituurde uitjes over de saté. Serveer met schijfjes limoen en een handje emping. Lekker om de blokjes tempeh af te wisselen met bijvoorbeeld cherrytomaatjes of ananas.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *