10 salades waar ik blij van word

 

saladesWe gaan gezonder eten had ik me afgelopen week voorgenomen. Dat ging niet helemaal goed, en dat is nog zwak uitgedrukt. Vrijdagavond stond ik in de kroeg met een glas wijn in mijn ene hand en een kaastengel in de andere. Zaterdag hebben we de hele namiddag en avond zitten borrelen op een foodmarket en zondag gingen we uit eten bij Happyhappyjoyjoy. Omdat ik mijn voornemen toch al verpest had heb ik gister ook nog een enorme, dikke, vette chocoladetaart gebakken. Zo eentje met 2 pakjes boter, 3 chocoladerepen en een hele zak basterdsuiker. Zo ontzettend slecht, maar tegelijkertijd zo onweerstaanbaar. Zo gaan die dingen soms. Als je me volgt op instagram heb je hem waarschijnlijk gister al langs zien komen. Mochten jullie benieuwd zijn, zondag komt hij online. Om de taart bij voorbaat alvast een beetje te compenseren post ik vandaag 10 salades die een stuk beter voor ons zijn. Ik vind een salade als lunch of avondeten absoluut geen straf. Sterker nog, soms heb ik zelfs meer trek in een salade dan in iets anders. Had ik dat elke dag maar… Die chocoladetaart roept nu al vanuit de koelkast naar me. Ik ga snel bedenken welke van deze salades ik vanavond zelf ga eten. Dinsdag is een goede dag om een nieuw goed voornemen te maken.

Caesar salades met kipCaesar salade met kip

De Caesar salad is één van mijn favoriete salades. De Caesar salad is ontstaan op een drukke avond in een hotel/restaurant in Mexico. Veel ingrediënten in het restaurant waren op en van de spullen die ze nog in huis hadden maakten ze deze salade. In de klassieke Caesar salad zit onder andere romana sla, Parmezaanse kaas, worcestersaus en citroensap. Om te zorgen dat de salade iets meer vult heb ik gegrilde kip en extra grote croutons toegevoegd. Zo kan de Caesar salade ook doorgaan als maaltijdsalade. En de beroemde Caesar dressing die maak je natuurlijk gewoon lekker zelf. Klik hier voor het recept.

Salade met aardbeien en geitenkaasSalade met aardbeien, geitenkaas en balsamico

Deze salade bestaat uit alleen maar lekkere en gezonde ingrediënten. Een beetje geïnspireerd op een salade die ik in Italië at en een beetje van mezelf. Het is wel belangrijk dat je balsamico-azijn van goede kwaliteit gebruikt, want dit is de gangmaker van deze salade. Ook lekker met frambozen, perzik of appel. Eet de salade in combinatie met geroosterd vlees van de barbecue of op een geroosterde boterham als lunch. Klik hier voor het recept.

Mexicaanse nachosalade met mangoMexicaanse nachosalade met pittige mango

Dit is een salade waar je blij van wordt. Hij is vrolijk, hij is fruitig en hij is bijzonder lekker. En wie houd er nou niet van nacho’s met guacamole, maïs en tomaat? Doordat de mango bestrooid is met gedroogde chilipeper wordt hij lekker pittig. Houd je niet zo van pittig of eten er kinderen mee? Laat dan de chilipeper gewoon weg. Lekker als maaltijdsalade en fijn als side dish bij de barbecue. Klik hier voor het recept.

Groene salade met gegrilde kipGroene salade met gegrilde kip

Op een dag besloot ik een salade te maken met alleen maar groene groente, cherrytomaten en gegrilde kip. Ik greep naar de groene asperges en bimi en zette deze magere maaltijdsalade in elkaar. Weinig toegevoegde suikers en vetten, maar wel heel veel smaak. Als je het geroosterde brood weglaat is de salade ook gluten- en koolhydraatvrij. Vervang voor een vegetarische variant de kip door gegrilde halloumi. Een topper als je gezond maar toch lekker wilt eten. Klik hier voor het recept.

Salade met perzik, feta en prosciuttoSalade met perzik, feta en prosciutto

Behalve dat deze salade erg lekker is, ziet hij er ook nog eens erg mooi uit. Zet de salade op een buffet en het is geheid het pronkstuk van de tafel. Ideaal als er een grote groep komt eten. Omdat je de salade in een kwartier hebt gemaakt is het een typisch gevalletje minimale inspanning met een maximaal resultaat. De zoete perzik combineert goed met de amandelen, de zoute prosciutto en de feta. Bij elke hap ontploft er een smaakbommetje in je mond. Ook lekker met knapperig brood met olijfolie, als side dish bij de barbecue of als antipasti voor het eten. Klik hier voor het recept.

Rijstsalade met gerookte kip en avocadoRijstsalade met gerookte kip en avocado

Smeuïg, lekker en gezond. Deze rijstsalade heeft het allemaal. De notige smaak van de walnoten combineert goed met de gerookte kip, rode ui en avocado. Door het gebruik van crème fraîche en munt is de salade heerlijk fris. Een fijne salade voor op lange zomeravonden op de camping of gewoon in de achtertuin. Ook lekker voor onderweg, als lunch op het werk of tijdens een nachtdienst. Ideaal om de restjes rijst, groente en kip van de vorige dag op te maken. Een salade waar je eindeloos mee kunt variëren. Klik hier voor het recept.

Tonijnsalade met groene asperges en courgetteTonijnsalade met feta, courgette en groene asperges

Deze tonijnsalade met feta, courgette en groene asperges maakte ik vorig jaar voor de verjaardag van mijn schoonvader. We gingen barbecuen met de hele familie en iedereen zou iets meenemen. Mijn schoonvader is gek op tonijnsalade, dus ik hoefde dus niet lang na te denken wat ik zou gaan maken. Doordat ik feta, courgette, tomaat en groene asperges gebruikte werd de salade extra fris en zit hij boordevol vitamines. Na die ene keer heb ik deze salade nog heel vaak moeten maken. Ook lekker op een pistolet of geroosterde boterham als lunch. Klik hier voor het recept.

Couscoussalade met gerookte kip en aardbeiCouscoussalade met aarbeien en gerookte kip

Naast de Caesar salade is dit mijn favoriet. Fruit, feta en gerookte kip is een fantastisch combi. Het zoete van het fruit combineert goed met de rokerige smaak van de kip en de zoute smaak van feta. En welk fruit is nou zoeter dan aardbei? Doordat er couscous in de salade zit kun je de salade prima als maaltijdsalade of lunch eten. Een salade waar je direct een ’s zomers gevoel van krijgt. Klik hier voor het recept.

Aardappelsalade met radijs en augurkAardappelsalade met radijs en augurk

Als je een salade bij de barbecue moet noemen, dan zeg ik meteen aardappelsalade. In Nederland kun je op elke barbecue wel een aardappelsalade vinden. Niet zo vreemd natuurlijk, want wij zijn echte aardappeleters. Bij ons thuis zijn we minder gek op aardappels. Vooral Douwe vindt ze echt niet lekker. Voor mij de uitdaging om te zorgen dat hij het toch af en toe eet. Om de aardappelsalade lekker fris te maken voegde ik radijs, bieslook en augurk toe. En jawel, meneer heeft gewoon een paar happen gegeten. Zonder vies te kijken, en dat zegt heel wat! Klik hier voor het recept.

Witlofsalade met gerookte kip en ananasWitlofsalade met gerookte kip en ananas

Had ik al gezegd dat gerookte kip, noten en fruit een goede combi zijn? Ik ben groot fan van fruit in salades en dat is terug te zien in mijn recepten. De ananas en de walnoten verzachten mooi de bittere smaak van de witlof. Een goede manier om kinderen (of partners) te laten wennen aan de smaak van rauwe witlof. Klik hier voor het recept.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “10 salades waar ik blij van word

  1. kimberley pex schreef:

    Wat een prachtige foto’s van gezonde salades. Ik struin internet af, omdat ik 10 kg ,op een prettige manier ,wil afvallen. En dat kan altijd met dit soort salades .

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *