Recept: Salade met perzik, feta en prosciutto

 

Salade met perzik, proscuitto en fetaDeze week was mijn schoonvader jarig. Hij vierde dit met een barbecue in de tuin. Natuurlijk kon ik het niet laten om een aantal dingen te fabriceren voor bij het eten. Ik maakte een rijstsalade met avocado en gerookte kip, een tonijnsalade met groene asperges en courgette en deze salade met perzik, feta en prosciutto. De salade met perzik en prosciutto is gebaseerd op het klassieke voorgerecht van parmaham met meloen. Een zoete en zoute combinatie waar ik gek op ben. De website heet niet voor niks the savory sweets! Toen ik op de markt liep voor inspiratie en mooie perziken zag liggen begon het balletje te rollen. Ik ging een zoete en ook hartige zomersalade maken. Op de foto’s heb ik de balsamicostroop nog niet op de salade gedaan. Dit heb ik voor de smaak pas op het allerlaatste moment gedaan. Tegen de tijd dat ik de foto wilde maken (5 minuten laten) was de salade met perzik, feta en prosciutto al half op en helaas niet meer foto-waardig. Een goede reden om hem binnenkort nog een keer te maken 🙂

ingrediënten salade met perzik, feta en prosciutto

3 of 4 perziken
Plakjes prosciutto
Feta
Basilicum
Gebrande en ongezouten amandelen
Balsamico azijn
honing
Peper en zout

Salade met perzik, proscuitto en feta

Begin met het maken van de balsamicostroop. Deze kun je natuurlijk ook gewoon kant en klaar kopen bij de supermarkt. Ik maak meestal een flinke hoeveelheid in 1 keer en doe dit in een spuitflesje. Je kunt de balsamicostroop maanden bewaren in de koelkast. Doe een flinke hoeveelheid honing in een steelpannetje. Laat de honing even warm worden tot het begint te bubbelen. Zorg er wel voor dat de honing niet bruin wordt. Giet een flesje balsamicoazijn bij de honing en laat het tot op ongeveer 1/3 inkoken.

Bedek een platte schaal of een plat bord met plakjes prosciutto. Hoe dik of hoe veel je gebruikt kun je zelf bepalen. Snijd de perziken in tot de pit. Maak ongeveer een halve centimeter naast de snee nog een een schuine snee tot aan de pit. Je kunt nu als het ware een partje perzik uit de vrucht trekken. Herhaal dit tot je genoeg partjes perzik hebt. Leg de partjes perzik op de prosciutto. Hak de basilicum fijn. Ik heb hiervoor een kruidenschaar gebruikt. Strooi de basilicum over de perzik. Hak de amandelen in grove stukken. Strooi de amandelen ook over de salade. Verkruimel de feta. Strooi de feta over de perzik, basilicum en amandelen. Maak de salade met perzik af door met een spuitflesje de balsamicostroop speels over de salade te spuiten.

De salade met perzik, feta en prosciutto is een aanrader voor bij de barbecue of met een knapperig broodje bij de borrel. Maak de salade met perzik, feta en prosciutto niet te lang van tevoren; de perzik is het lekkerst als hij vers en net gesneden is.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *