Recept: Zalmspiezen met dille en citroen

 

Zalmspiezen met dille en citroenWat ben ik aan het genieten van het mooie weer deze dagen! We stapten op maandag met kou en regen in het vliegtuig in en kwamen vrijdag in een zonnig Amsterdam weer terug. Een fijne thuiskomst. Mijn ouders waren in dezelfde periode op vakantie en kwamen vrijdag ook weer aan in Nederland. We besloten om zaterdag lekker in de tuin neer te ploffen om vakantieverhalen uit te wisselen. Later op de dag zouden we, om het zomergevoel compleet te maken, gaan barbecueën. Mijn vader kan heel goed cocktails maken, dus ik hoopte al dat hij daar deze keer ook aan had gedacht. Hij stelde ons niet teleur, want toen we aankwamen stond er een “sex on the beach” op ons te wachten. De middag begon dus goed. Natuurlijk kon ik het niet laten om ook iets te maken. Ik wist zeker dat mijn ouders voor allerlei lekkere hapjes zouden zorgen, maar dat er geen vis zou zijn. Mijn ouders zijn niet zo van het vis klaarmaken. Gek eigenlijk, want ze vinden het wel erg lekker. Toen ik ’s ochtends op de markt liep om boodschappen te doen, zag ik een mooi stuk zalm liggen. Ik besloot om de zalm mee te nemen. Een paar weken geleden had ik een plaatje opgeslagen van zalmspiezen met dubbelgevouwen plakjes citroen ertussen. Ik vond dat er toen zo lekker uitzien dat hij al een tijdje op mijn “to-make” list stond. Uitgelezen kans om dat nu te doen. De spiezen pakte erg goed uit en waren lekker fris. Je kunt de zalmspiezen, als het minder mooi weer is, eventueel ook in de oven klaarmaken.  Maar op een houtskoolbarbecue blijven de zalmspiezen met dille en citroen natuurlijk het lekkerst! Ingrediënten voor 4 zalmspiezen met dille en citroen

500 gram zalmfilet
3 citroenen
Een paar takjes dille
Een paar takjes peterselie
5 blaadjes munt
Peper en zout
Een flinke scheut olijfolie

Hak de dille, peterselie en munt fijn. Doe een flinke scheut olijfolie met het sap van een halve citroen in een kom. Doe de dille, peterselie en munt bij de olie en het citroensap. Roer alles goed door elkaar en maak de marinade af met peper en zout.

Snijd de zalmfilet in 16 evengrote stukken. Snijd de overgebleven citroen in dunne plakken. Rijg de citroen en stukken zalm om en om aan een spies. Vouw de plakjes citroen voor het rijgen eerst even dubbel. Smeer de zalm met een kwastje in met marinade en zet ze een uurtje in de koelkast.

Bak de zalmspiezen met dille en citroen op een stukje aluminiumfolie in 5 tot 8 minuten aan alle kanten gaar.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *