Portugese venusschelpen

Recept: Portugese venusschelpen

 

Portugese venusschelpenO, guys! Dit is echt één van mijn lievelingsgerechten. Altijd als ik in Portugal ben geweest blijf ik er maar dromen. Imagine: 27 graden, een terras aan de Douro of Taag met een ijskoud glas Vinho Verde in je hand en een tafel vol pestiscos. Pestiscos zijn een soort hapjes die je tussen de lunch en het avondeten eet. Ze eten in Portugal vrij laat en zo overbrug je mooi het hongergevoel in de tussentijd. Het hapje dat ik standaard bestel zijn de venusschelpen op Portugese wijze. Zó lekker! Toen ik afgelopen zaterdag op de markt liep zag ik een netje met schelpen liggen. Ik kwam, ik zag en ik rekende af. Yesss, nu kon ik zelf aan de slag gaan. In Portugal noemen ze het gerecht Amêijoas à Bulhão Pato. Dat klinkt heel indrukwekkend, maar betekent  niks meer dan venusschelpen op de wijze van Bulhão Pato. Ik heb geen idee wie Bulhão Pato is. Maar ik weet wel dat deze man weet wat lekker eten is. En daar ben ik hem dankbaar voor, want ik heb zitten smullen. Serveer de venusschelpen op Portugese wijze met stukjes brood, dan kun je de jus (die is echt hemels!) ook nog opdippen. Dit ga ik vaker maken. Heerlijk!
Portugese venusschelpen

Ingrediënten Portugese venusschelpen voor 4 personen

1 kilo venusschelpen
3 tenen knoflook
2 citroenen
100 ml goed olijfolie
Een bosje koriander
Een flinke scheut droge witte wijn
Peper en zout

Portugese venusschelpen

Spoel de venusschelpen met water. Gooi de kapotte schelpen weg.

Pers de tenen knoflook en hak de koriander fijn.

Verhit de olijfolie in een hapjespan met deksel. Doe de knoflook bij de olijfolie en fruit tot het begint te geuren. Doe de helft van de koriander en de venusschelpen in de pan. Roer door elkaar en bak kort even mee.

Giet een flinke scheut droge witte wijn en het sap van 2 citroenen bij de schelpen en doe de deksel op de pan. Laat de Portugese venusschelpen pruttelen tot ze openen. Vis de schelpen die dicht zijn gebleven uit de pan en gooi ze weg.

Maak af met peper, zout en de rest van de koriander.

Serveer de Portugese venusschelpen met stukjes (geroosterd) brood. Superlekker om te dippen in de “saus” die overblijft als de venusschelpen op zijn.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *