Recept: Portugese venusschelpen (Amêijoas à Bulhão Pato)

 

Portugese venusschelpenO, guys ik heb een nieuw lievelingsgerecht. Sinds ik vorige week in Porto ben geweest bleef ik maar dromen van de venusschelpen die ik daar at. Het was daar 27 graden en we zaten op het terras aan de Douro met een ijskoud glas Vinho Verde en allerlei pestiscos. Pestiscos zijn een soort hapjes die je tussen de lunch en het avondeten eet. Ze eten in Portugal vrij laat en zo overbrug je mooi het hongergevoel in de tussentijd. Het hapje dat ik standaard bestelde zijn de venusschelpen op Portugese wijze. Zó lekker! Toen ik afgelopen zaterdag op de markt liep zag ik een netje met schelpen liggen. Ik kwam, ik zag en ik rekende af. Yesss, nu kon ik ze zelf maken. In Portugal noemen ze het gerecht Amêijoas à Bulhão Pato. Dat klinkt heel indrukwekkend, maar betekent  niks meer dan venusschelpen op de wijze van Bulhão Pato. Ik heb geen idee wie Bulhão Pato is. Maar ik weet wel dat deze man weet wat lekker eten is. En daar ben ik hem dankbaar voor, want ik heb zitten smullen. Serveer de venusschelpen op Portugese wijze met stukjes brood, dan kun je het vocht (dat is echt hemels!) ook nog opdippen. Dit ga ik vaker maken. Heerlijk!
Ingrediënten Portugese venusschelpen voor 4 personen

1 kilo venusschelpen
3 tenen knoflook
2 citroenen
100 ml goed olijfolie
Een bosje koriander
Een flinke scheut droge witte wijn
Peper en zout

Portugese venusschelpen

Spoel de venusschelpen met water. Gooi de kapotte schelpen weg.

Pers de tenen knoflook en hak de koriander fijn. Verhit de olijfolie in een hapjespan met deksel. Doe de knoflook bij de olijfolie en fruit het een minuutje aan. Doe de helft van de koriander en de venusschelpen in de pan. Doe de deksel op de pan en bak de venusschelpen tot ze openen.

Giet een flinke scheut droge witte wijn en het sap van 2 citroenen in de pan. Laat de Portugese venusschelpen nog een paar minuten pruttelen. Maak af met peper, zout en de rest van de koriander.

Serveer de Portugese venusschelpen met stukjes (geroosterd) brood. Lekker om te dippen in het vocht van de schelpen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *