Recept: Broodjes köfte met zelfgemaakte knoflooksaus

 

Broodjes köfte met zelfgemaakte knoflooksausOp sommige dagen heb ik alleen maar trek in een broodje. Geen uitgebreide maaltijden of ingewikkelde ovenschotels, maar gewoon een lekker belegd broodje. Dat kan variëren van een kaasbroodje tot een tosti met tonijn tot een broodje hete kip. Lekker makkelijk en niet te zwaar. Deze broodjes köfte met zelfgemaakte knoflooksaus zijn dan ideaal. Ze zijn makkelijk om te maken, lekker en snel klaar. Om het toch een beetje vers en gezond(er) te houden maakte ik de knoflooksaus zelf. Wat bleek… dat is helemaal niet zo moeilijk. Sterker nog, het is binnen 5 minuten gepiept. En lekker dat het is! Ik kan het iedereen aanraden. De köfte is extra lekker als je hem klaarmaakt op de barbecue. Met het steeds warmer wordende zonnetje komen ook de barbecuekriebels weer naar boven. Ik ben er klaar voor. Laat dat mooie weer maar komen.



Ingrediënten voor 4 broodjes Köfte met zelfgemaakte knoflooksaus

 

Voor de köfte

1 Turks brood of breed stokbrood
400 gram gemengd lams- en rundergehakt (te koop bij bijna alle Islamitische slagers)
1 rode ui
2 sjalotjes
1 teen knoflook
1 theelepel komijnpoeder
1 ei
Een paar handjes gemengde sla
Een scheutje olijfolie
Peper en zout

Voor de knoflooksaus

3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel karnemelk
Een halve theelepel honing
2 tenen knoflook
1 eetlepel fijngehakte bieslook
Peper en zout

Versnipper de sjalotjes en pers het teentje knoflook. Snijd het Turkse brood of stokbrood in 4 stukken. Verwijder van 2 stukken brood het zachte binnenste en zet het aan de kant. Doe het gehakt in een grote schaal of kom. Doe het ei, de sjalot, de knoflook, het komijnpoeder, het zachte brood, een scheutje olijfolie en een beetje peper en zout bij het gehakt. Kneed tot een stevig mengsel. Als het gehakt te nat is kun je extra brood toevoegen. Verdeel het gehakt in 8 stukken en rol er balletjes van. Druk de balletjes plat. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de köfte tot het gaar is.

Pers de teentjes knoflook. Doe de mayonaise, karnemelk, knoflook, honing, bieslook en een beetje peper en zout bij elkaar in een kom. Roer alles goed door elkaar en proef of de knoflooksaus op smaak is. Snijd de rode ui in halve ringen. Snijd de stukken brood open en beleg met een handje sla. Leg op elk broodje 2 stukken köfte. Giet een beetje knoflooksaus over de köfte heen en maak af met de rode ui.

De broodjes köfte met zelfgemaakte knoflooksaus zijn lekker als lunch of makkelijke maaltijd. Nog lekkerder als je de köfte op de barbecue te bereidt.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *