Recept: Gegrilde artisjok met citroen

 

Gegrilde artisjok met citroenDe eerste keer dat ik een artisjok op deze manier at was 2 jaar geleden bij de Parade in Amsterdam. De gegrilde artisjok was onderdeel van een couscousschotel met hummus en tzatziki. Het was de bedoeling dat je de blaadjes van de artisjok af “plukte” en daarna in de hummus of tzatziki doopte. Ik vond dit zo een leuk idee dat de “plukartisjok” altijd in mijn achterhoofd is blijven zitten. Toen ik van het weekend mooie artisjokken zag liggen op de markt besloot ik ze mee te nemen en ging ik ermee aan de slag. Ik kookte de artisjokken eerst in water met citroensap zodat de frisse citroensmaak goed in de artisjokblaadjes kon trekken. Vervolgens maakte ik de artisjokken verder klaar op de grillplaat. Het resultaat was heerlijk. Frisse artisjok in combinatie met een lekkere alïoli. Bij mooi weer kun je de artisjokken natuurlijk ook op de barbecue klaarmaken. Met een houtskoolsmaakje s de gegrilde artisjok met citroen nog lekkerder. Nu alleen nog hopen dat het snel barbecueweer wordt!

Ingrediënten gegrilde artisjok met citroen

2 artisjokken
1 citroen
Een flinke scheut olijfolie
Een paar takjes krulpeterselie
2 teentjes knoflook
Peper uit de molen
Zeezout

Snijd de steel van de artisjokken af. Scheur de buitenste hardere bladeren van de artisjok af. Snijd de bovenkant van de artisjok af. Dit gaat het beste met een broodmes. Rasp de citroen. Snijd de citroen doormidden en pers het sap uit. Breng een middelgrote pan met water aan de kook. Doe het citroensap, de citroen zelf en een beetje zout bij het water. Kook de artisjokken in 10 minuten gaar. De artisjokken zijn klaar als de buitenste bladeren bijna los laten. Schep de artisjokken uit de pan en laat ze even afkoelen.

Pers de teentjes knoflook en hak de peterselie fijn. Doe een flinke scheut olijfolie, de peterselie, het citroenrasp, de knoflook en een beetje peper en zout bij elkaar in een schaaltje en meng alles goed door elkaar. Snijd de artisjokken doormidden. Schep met een lepel de “harige” kern uit de artisjokken. Verhit een grillplaat (of de barbecue) en grill de artisjokken totdat er een mooie streepjestekening ontstaat. Schep de citroendressing over de artisjokken.

Serveer de gegrilde artisjok met citroen in combinatie met alïoli of knoflooksaus. Lekker als bijgerecht, op de barbecue of bij de borrel.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *