Komende week is het de nationale week zonder vlees. Wist je dat je met een week geen vlees (en vis) eten 130 liter water bespaard? Dat is bijna net zoveel als 174 flessen wijn. Bizar hé. Ik denk daar helemaal niet over na als ik een lekker stuk kip of ossenhaas naar binnen zit te werken. Goed om een keer bewust te worden van de keerzijde die de vleesconsumptie met zich meebrengt. Wij eten om die reden al jaren vegetarisch op maandag (hallo, meatless monday!), maar op de andere dagen staat er eigenlijk altijd vlees of vis op het menu. We vinden het gewoon te lekker om weg te laten. Ik ben benieuwd hoezeer we het aankomende week gaan missen. Om het iets makkelijker te maken voor onszelf heb ik een vegetarisch weekmenu samengesteld. Boordevol makkelijke en vooral lekkere recepten zonder vlees of vis. Hier komt er deze week in ieder geval geen vlees of vis de keuken in. Doen jullie met ons mee?
Maandag
Een plaattaart is altijd een goed idee. Makkelijk om te maken, supersnel klaar en ontzettend lekker. Deze Plaattaart met gegrilde groente en feta kun je de avond ervoor al voorbereiden, dan hoef je ’s avonds alleen maar het bladerdeeg te belegen en het geheel in de oven te schuiven. Fijn na een dag werken. Klinkt goed toch? Is het ook!
Dinsdag
Deze Gnocchi met gorgonzolasaus, spinazie en walnoten is om je vingers bij af te likken. Dit is één van mijn persoonlijke favorieten. Lekker romig, maar door de walnoten ook met een bite. Glas rode wijn erbij en je hebt een topmaaltijd!
Woensdag
Woensdag vind ik altijd een heerlijke dag om lekker uitgebreid te lunchen. Deze zelfgemaakte kaasbroodjes zijn hier thuis vaak een verzoeknummer. En ik geef ze geen ongelijk. Ze zijn écht jammie! Ook lekker bij een kop soep als avondmaaltijd trouwens. Ik heb er nu alweer trek in!
Donderdag
Deze Franse uiensoep met kaascroûton is enorm makkelijk om te maken, maar zo zo zoooo lekker.
Vrijdag
Borrel, borrel, borrel… Het weekend is begonnen. En borrelen doen we deze week natuurlijk zonder vlees. Deze vegetarische borrelplank kan dan natuurlijk niet ontbreken!
Vandaag krijgen jullie niet 1, maar 2 recepten van mij. Want wie wordt er nou niet blij van nacho’s bij de borrel. Ik kon het gewoon, zoals jullie van mij gewend zijn, niet laten. Deze nacho’s met guacamole en kaas staan hier regelmatig op tafel en ik word er altijd blij van.
Zaterdag
Crispy bloemkool in zoetzure saus of onder de officiële naam: gobi manchurian. Zelfs de peuter vindt dit lekker. En dat zegt wat hoor!
Zondag
De geur van versgebakken brood in de ochtend, dat moet een zondag zijn! Deze croissant broodpudding met chocola is een feestje op de ontbijttafel. Wedden dat iedereen dit lekker vindt?
Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).