Zelfgemaakte gnocchi met gorgonzolasaus

Recept: Zelfgemaakte gnocchi met gorgonzolasaus

 

Zelfgemaakte gnocchi met gorgonzolasausZo. Maandag. Het weekend is weer voorbij en er moet weer gewerkt worden. Wat had ik vandaag graag willen uitgeslapen. Ik lag zó lekker te slapen toen de wekker ging. Nog 4 weken. Dan heb ik vakantie. Ik kan niet wachten. Maandag betekent ook een recept zonder vlees. Een Italiaans recept dit keer. Vorig jaar aten we in een restaurant in Italië een gorgonzolasaus die ik verrukkelijk vond. De saus werd daar geserveerd in combinatie met bietengnocchi. Bietjes had ik dit keer niet in huis (wel een goed idee voor de volgende keer), dus “gewone” gnocchi met gorgonzolasaus it was. Het is niet moeilijk om zelf gnocchi te maken, het enige wat je nodig hebt is tijd. Een leuk, maar tijdrovend werkje. Maar dan heb je wel zijdezachte gnocchi. Hij smelt nog net niet op je tong. Geen zin om lang in de keuken te staan? Gebruik dan gewoon een kant-en-klare versie. Die kun je in elke supermarkt kopen. Je kunt de gorgonzolasaus ook prima met “gewone” pasta eten. Kies in dat geval wel voor een grovere soort zoals penne, fusilli of farfalle. De gorgonzolasaus heeft een flinke “bite” nodig. Verse rucola en wat peper uit de molen erbij en de maaltijd is compleet. Dat zoiets simpels zo lekker kan zijn. 



Ingrediënten gnocchi met gorgonzolasaus voor 4 personen

Voor de gnocchi

1 kg kruimige aardappelen
250 gram bloem
1 ei
Een snufje zout

Voor de gorgonzolasaus

200 gram goede kwaliteit gorgonzola
200 ml slagroom
1 sjalot
1 teentje knoflook
1 eidooier
Een klein bosjes peterselie
Een scheut olijfolie
Peper uit de molen
Een snufje zout

Begin met het maken van de gnocchi. Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Vul een middelgrote pan met water en een snufje zout. Breng het water in de pan aan de kook en kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Laat de aardappelen even afkoelen. Maak ondertussen de gorgonzolasaus.

Versnipper de sjalot en pers het teentje knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een steelpan. Doe de sjalot en de knoflook in de pan en fruit tot het glazig ziet. Doe de slagroom bij de sjalot en knoflook en breng het aan de kook. Zet het vuur laag.

Snijd de gorgonzola in kleine stukjes en voeg het beetje bij beetje aan de warme slagroom toe. Laat de saus pruttelen tot de gorgonzola gesmolten is. Mix de eidooier door de gorgonzolasaus. Als het goed is wordt de saus iets dikker. Laat de saus pruttelen tot hij dik genoeg is. Hak de peterselie fijn. Roer de peterselie door de gorgonzolasaus en maak af met peper en zout.

Stamp de aardappels fijn. Je kunt ook een rasp gebruiken. Doe de aardappel in een kom. Voeg de bloem, het ei en een beetje zout toe. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in stukken. Rol de stukken deeg uit tot het een doorsnede heeft van 1 cm. Snijd de rol in stukjes van 1 cm en deuk ze in met een vork.

Zet een middelgrote pan met water en een beetje olijfolie op het vuur. Doe een deel van de gnocchi in de pan. Als de gnocchi gaat drijven is hij gaar. Haal de gnocchi met een schuimspaan uit de pan en leg ze direct op het bord.

Schenk de gorgonzolasaus over de gnocchi en meng met een handje rucola. Maak af met peper en zout.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *