|
Oe la la, ik heb me toch een lekker soepje gemaakt. Deze romige aardperensoep met truffel en spekkruimels zit boordevol smaak en is zijdezacht. Aardpeer of topinamboer is een lekkere nootachtige knol met een hele bijzondere smaak. Een hele lekkere smaak vind ik ook. Ze groeien bij mijn moeder in de tuin en elk jaar krijg ik een flinke zak mee naar huis. Het eerste wat ik dan doe is soep maken. Dit jaar maakte ik er een lekkere luxe soep met truffel van. Doordat je de aardperen combineert met truffel krijg je een heerlijk smaakexplosie. Zeker in combinatie met de zoute spekkruimels en de croutons die de boel weer neutraliseren. Heerlijk als voorgerecht van een diner of als luxe soepje bij de brunch of lunch.
Ingrediënten romige aardperensoep met truffel en spekkruimels voor 4 personen
800 gram aardperen
1 prei
1 sjalot
2 tenen knoflook
2 kruimige aardappels
1 eetlepel truffeltapenade
2 eetlepels (witte) truffelolie
6 plakjes ontbijtspek of bacon|
800 ml kippenbouillon
300 ml room
Brood om croutons mee te maken (hier kun je gewoon oud brood voor gebruiken)
Een scheutje witte wijn
Een snuf peper uit de molen
Olie om in te bakken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het brood in kleine vierkante blokjes. Doe het brood in een kom en voeg er 1 eetlepel olijfolie en een flinke snuf zeezout aan toe. Hussel alles goed door elkaar. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg het brood hierop. Zorg dat alle brood naast elkaar ligt. Schuif de bakplaat in de oven en bak in 15 minuten krokant. Schep de croutons halverwege het bakken even om.
Schil de aardperen en de aardappels en snijd ze in stukjes. Versnipper de ui en pers de tenen knoflook. Snij de prei in halve ringen.
Verhit de olie in een hoge pan, het liefst met dikke bodem (een braadpan bijvoorbeeld). Doe de ui en de knoflook in de pan en bak tot het begint te geuren. Doe de aardappel en de prei erbij en bak even mee. Voeg de aardpeer en een eetlepel truffeltapenade toe en roer alles door elkaar. Blus af met witte wijn en laat even pruttelen zodat de alcohol kan verdampen.
Giet de kippenbouillon in de pan en voeg een takje tijm toe. Breng de inhoud van de pan aan de kook. Zet het vuur laag en laat de inhoud pruttelen tot de aardperen en aardappels gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Bak ondertussen het ontbijtspek krokant. Dit kan in een koekenpan of in de oven (20 minuten op 200 graden). Leg het spek op keukenpapier om uit te lekken.
Haal het takje tijm uit de soep en pureer de inhoud van de pan. Voeg de room toe tot de gewenste dikte ontstaat en roer alles door elkaar heen. Maak af door de truffelolie door de soep te roeren.
Hak het spek in kruimels. Serveer de soep met spekkruimels, croutons en wat tijm. Druppel voor een mooi effect eventueel nog wat truffelolie over de romige aardperensoep met truffel en spekkruimels.