Pastinaaksoep met salie en hazelnoten

Recept: Pastinaaksoep met salie en hazelnoten

 

Pastinaaksoep met salie en hazelnotenIk word blij van pastinaak. De pastinaak is een echte herfst- en wintergroente en wordt ook wel witte wortel genoemd. Qua smaak zit hij een beetje tussen een winterpeen en een knolselderij in. Voordat heel Nederland aan de aardappels gingen was de pastinaak de meest gegeten volksgroente. Zelfs de oer-Hollandse hutspot die na het Leids ontzet werd gevonden bevatte pastinaak. Ik geef ze geen ongelijk. Door de anijs-achtige smaak en de stevige structuur is de pastinaak heerlijk in een stamppot of, zoals nu, in de soep. Deze pastinaaksoep met salie maakte ik laatst als voorgerecht tijdens een diner met vrienden en is echt een aanrader voor tijdens de feestdagen. Het fijne van een soep is, dat je hem de dag ervoor al kunt voorbereiden. Bye, bye kerststress! Serveer er vers brood om te dippen bij en je bent klaar. Aanradertje hoor!




Pastinaaksoep met salie en hazelnoten voor 4 personen

400 gram pastinaken
3 aardappels
750 ml kippenbouillon
1 middelgrote ui
1 teen knoflook
100 gram roomboter
Een bosje salie
Een handje hazelnoten
Een paar plakjes prosciutto
Een scheutje slagroom
Een halve citroen
Peper en zout

Pastinaaksoep met salie en hazelnoten

Snijd de boven- en onderkant van de pastinaken af. Schil de pastinaken en de aardappels snij in stukjes.

Versnipper de ui en pers de teen knoflook.

Smelt een eetlepel van de boter in een pan. Doe de ui en de knoflook in de pan en bak tot het begint te geuren. Doe de aardappels en de pastinaak bij de ui en bak even mee.

Giet de bouillon en een snuf peper in de pan en laat koken tot alles gaar is.

Haal 2 soeplepels bouillon uit de pan en houd deze apart. Pureer de inhoud van de pan met een staafmixer. Voeg een scheutje room toe. Gebruik de bouillon die je uit de pan hebt geschept om tot een juiste dikte te komen. Maak de pastinaaksoep met salie af met een beetje citroensap en, naar smaak, peper uit de molen.

Doe de rest van de roomboter in een steelpannetje. Leg de saliebladeren in de boter en bak tot de krokant zijn. Haal de salieblaaderen uit de boter en laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier.

Rooster de hazelnoten tot ze goudbruin zien en hak ze in grove stukken.

Serveer de soep in een kom of diep bord. Leg de knapperig gebakken salieblaadjes en prosciutto op de soep en bestrooi met hazelnoten. Serveer met brood.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Pastinaaksoep met salie en hazelnoten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *