Zaanse mosterdsoep met spek

Recept: Zaanse mosterdsoep met prei en spekjes

 

Zaanse mosterdsoep met prei en spekjesAls echte Zaankanter ben ik natuurlijk gek op Zaanse mosterd. Lekker stevig, pittig en nog een tikkie grof. Heerlijk op een zacht wit broodje met een kalfsvleeskroket of oude kaas. Maar nog lekkerder in de échte Zaanse mosterdsoep. Een romige lichtgebonden soep met de pittige smaak van Zaanse mosterd.. En dat is precies wat ik gister maakte. Zaanse mosterdsoep. Mét spekjes. Want dan is hij het allerlekkerst. De echte Zaanse mosterd komt van de molen “de Huisman” op de Zaanse schans. Vroeger werd het mosterdzaad daar ook echt gemalen en tot mosterd verwerkt. Tegenwoordig wordt de mosterd gewoon in de fabriek gemaakt en is de molen een museum. De mosterd wordt wel nog steeds gemaakt volgens het originele recept. Ik durf te wedden dat elke Zaankanter een potje in huis heeft staan. De Zaanse mosterdsoep met prei en spekjes is een makkelijke, maar ontzettend lekkere soep. Fijn op een doordeweekse dag als vandaag. Voor een vegetarische variant kun je de spekjes natuurlijk gewoon weglaten. Al is mét natuurlijk wel lekkerder.




Ingrediënten Zaanse mosterdsoep met prei en spekjes voor 2 personen

1 prei
1 middelgrote ui
1 teen knoflook
3 kruimige aardappels
250 gram gerookte spekreepjes
700 ml groenten- of kippenbouillon
4 eetlepels Zaanse mosterd
50 ml slagroom
1 theelepel nootmuskaat
1 citroen
Een klontje roomboter (om in te bakken)
Een paar takjes peterselie
Eventueel croûtons en uitgebakken bacon voor erbij
Peper en zout

Zaanse mosterdsoep met prei en spekjes

Versnipper de ui en pers de teen knoflook. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Snijd de prei in dunne ringen.

Verhit een hoge (soep)pan. Doe de spekjes in de pan. Bak de spekjes in eigen vet tot ze krokant zijn. Haal de spekjes uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier om uit te lekken.

Smelt een beetje roomboter in dezelfde pan. Doe de ui en de knoflook bij de roomboter en fruit tot het glazig ziet. Doe de prei bij de ui in de pan. Stoof de prei kort mee. Doe de aardappels in de pan en giet de bouillon erover. Breng de bouillon aan de kook en laat pruttelen tot de aardappels gaar zijn.

Pureer de soep met een staafmixer. Roer de mosterd, een snuf nootmuskaat, het citroensap en de slagroom door de soep. Proef of de soep op smaak is. Voeg, indien nodig, meer van bepaalde ingrediënten toe.

Let op! De smaak van de mosterd heeft even tijd nodig om zich te ontwikkelen. Doe dus niet teveel mosterd in één keer bij de soep.

Doe de spekjes in de soep en laat hem nog even pruttelen. Hak de peterselie fijn. Maak af met peterselie, peper en zout.

Serveer de Zaanse mosterdsoep met prei en spekjes in combinatie met vers brood en gezouten roomboter.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *