|
Weekend is voor hapjes. En voor borrels. En voor uit eten gaan. En voor terrasjes. Man wat kijk ik uit naar het terrasjeseizoen. Terwijl ik aan het schrijven ben schijnt het winterzonnetje in mijn gezicht. Ik krijg meteen lentekriebels. Heerlijk. Jammer genoeg duurt het nog even, maar, I can’t wait! Omdat de terrasjes, tenzij je met een berenvelletje onder een grote heater wilt zitten, er voorlopig nog even niet inzitten houd ik het bij dinertjes, hapjes en borrels. Afgelopen weekend waren Douwe en ik allebei niet lekker. We waren verkouden en Douwe had zelfs koorts. Binnen blijven dus. Om toch een gezellige avond voor te bereiden dook ik de keuken in om een Arabische mezze klaar te maken. Tapa’s maar dan uit het midden-oosten. De grootte kan variëren van een klein bordje met olijven, hummus en feta tot een complete maaltijd zoals ik maakte. Zolang de mezze maar uit verschillende hapjes en smeersels bestaat. Ideaal tijdens feestjes of op een verjaardag.
De hapjes die ik gebruikte zijn natuurlijk niet allemaal 100% Arabisch (hallo artisjokken gestoofd in sherry), maar wel heel erg lekker. Zelf Arabische mezze maken? Breng eens een bezoekje aan een Turkse, Marrokaanse, Griekse of Israelische speciaalzaak. Daar vind je vaak olijven, dolma, peppadew en allerlei soorten smeersels in overvloed. Zij kunnen dat veel beter maken dan ik dat kan. Zonde om dan zelf te gaan aanmodderen. Ben je in een Turkse of Marokaanse supermarkt? Neem dan meteen lamsvlees meer voor de warme hapjes. Die kun je wel weer heel makkelijk zelf maken. En vergeet vooral het Arabische platbrood niet. Die dipt het beste in de muhammara, hummus of fetadip. En een echte mezze is iet compleet zonder een kopje muntthee. Al mag een glaasje wijn natuurlijk ook gewoon. We blijven ten slotte bourgondiërs!
Wat kun je allemaal serveren bij een Arabische mezze
Om mee te dippen
Turks brood
Arabisch platbrood
(kleine) soepstengels
Crackers
Stukjes komkommer, wortel en paprika
Smeersels
Muhammara
Tzatziki
Hummus (met of zonder smaakje)
Baba ganoush
Alle soorten fetadips
Labneh
Geitenkaasspread met granaatappelpitjes
Couscous
Taboulé
Zoete couscous met kaneel
Couscous met geitenkaas en granaatappelpitjes
Koude hapjes
Olijven
Peppadew
Dolma
Paprika-fetasalade
Dadels met roomkaas
Gevulde groene pepers
Salade met gegrilde groente (bijvoorbeeld paprika, courgette en aubergine)
Gestoofde artisjokken in sherry
Warme hapjes
Falafel
Libanese kibbe
Gegrilde halloumi (lekker met oregano)
Börek (Turkse kaasstengels met feta)
Köfte
Lamskoteletten met tijm en rozemarijn
Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).