Recept: Kruidige couscous met falafel

 

Kruidige couscous met falafelOp het moment dat dit bericht gepubliceerd wordt zit ik in het vliegtuig naar Berlijn. Douwe en ik gaan 5 dagen de stad verkennen. Natuurlijk heb ik de afgelopen dagen al uitgebreid research gedaan naar de plekken waar we heen willen. Zo schijnt er vlakbij ons hotel (in de wijk Kreuzberg) een leuke markthal te zitten. Op donderdagavond hebben ze daar “streetfood tuesday” en staan er allerlei kraampjes waar je eten van over de hele wereld kunt bestellen. En laat ik daar nou net van houden! We gaan daar donderdag zeker heen. Ik ben heel erg benieuwd. In Nederland ben ik ook vaak in een markthal te vinden. Zo ga ik na mijn werk vaak even langs de Foodhallen in Amsterdam en waren we afgelopen zaterdag bij YadaYada (aanrader!) in Zaandam. Als ik in een markthal ben vind ik het leuk om gerechten te bestellen die je kunt delen. Vaak kun je bij elk kraampje wel een gerecht bestellen met verschillende hapjes. Ik vind dat altijd zo gezellig! Mijn favoriete “shared dish” blijft de Arabische mezze van Maza. De combinatie van kruidige couscous met falafel en hummus vind ik zo lekker dat ik hem vorige week namaakte. En dat was behoorlijk goed gelukt, al zeg ik het zelf. Stiekem maakte ik de dips en de falafel dit keer niet zelf. Ik heb ze kant-en-klaar gekocht bij de Turkse supermarkt. Gemak dient zelfs hier soms de mens. Mocht je de hummus, falafel en muhammara wel zelf willen maken staat er een link in de ingrediëntenlijst. Als je me zoekt de komende dagen. Ik zit waarschijnlijk hip te doen in een hotspot in Berlijn. Nieuwsgierig? Check dan even mijn instagram account. 

Ingrediënten kruidige couscous met falafel voor 4 personen

400 gram couscous
1 sjalot
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemalen komijn
2 eetlepels kristalsuiker
250 gram rozijnen
2 kaneelstokjes
2 laurierblaadjes
400 ml (groente bouillon)
40 gram zachte roomboter
20 falafelballetjes (klik hier voor het recept)
4 eetlepels hummus (klik hier voor het recept)
4 eetlepel muhammara (klik hier voor het recept)
Een scheutje olie om in te bakken
Een bosje peterselie
Een halve komkommer

Versnipper de sjalot. Verhit een beetje olie in een pan. Fruit de sjalot tot het glazig ziet. Doe het kaneelpoeder, de gemalen komijn, de kristalsuiker en de rozijnen bij de sjalot. Giet 4 eetlepels water in de pan en kook tot het water in verdampt.

Breng de bouillon met de kaneelstokjes en laurierbladeren aan de kook. Laat de bouillon 5 minuten koken zodat de smaak van de laurier en de kaneel los komt. Doe de couscous in een grote kom. Voeg een scheutje olijfolie toe en roer tot alle korrels een laagje olie hebben. Giet de bouillon met de kaneelstokjes en laurierblaadjes over de couscous. De couscous moet net aan onder staan. Bedek de schaal met een theedoek en laat de couscous 10 minuten stomen.

Haal de theedoek van de kom en maak de couscous los met een vork. Schep de roomboter door de couscous. Schep het rozijnenmengsel door de couscous. Hak de peterselie fijn. Schep 2 eetlepels peterselie door de couscous en proef of hij op smaak is. Voeg eventueel meer van bepaalde ingrediënten toe.

Frituur de falafel tot het gaar is en snijd de komkommer in plakjes. Serveer de kruidige couscous met falafel in combinatie met hummus, muhammara en falafel.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *