Griekse tomatenrijst met feta en citroen

Recept: Griekse tomatenrijst met feta en citroen

 

Griekse tomatenrijst met feta en citroenWie een keer in Griekenland is geweest of weleens heeft gegeten in een Grieks restaurant weet meteen waar ik het over heb. Italianen hebben hun pasta, Duitsers hun bradkartoffeln en de Engelsen hebben hun fish and chips. De Grieken met hun tomatenrijst horen ook in dit rijtje thuis. Bij elke Griekse maaltijd die ik tot nu toe heb gehad werd standaard een bolletje tomatenrijst geserveerd. Heerlijk vind ik het. Hoewel de tomatenrijst in Griekenland een bijgerecht is kun je de tomatenrijst ook prima als hoofdgerecht eten. Ik voegde extra groenten toe en pimpte de rijst op door er feta over te verkruimelen. Het resultaat? Een lekker vegetarisch hoofdgerecht. De Griekse tomatenrijst met feta is makkelijk om te maken en hoeft na 10 minuten alleen nog maar even te pruttelen. Fijn op een doordeweekse dag als vandaag. De werkweek is tenslotte weer begonnen.
Ingrediënten Griekse tomatenrijst met feta voor 4 personen

400 gram bamastirijst
1 courgette
1 zoete rode puntpaprika
1  middelgrote ui
2 tenen knoflook
1 citroen
150 gram doperwten (ik gebruik altijd doperwtjes uit de diepvries)
150 gram feta of zachte geitenkaas
800 gram tomatenblokjes
Een scheutje droge witte wijn (kun je weglaten als je geen alcohol wilt gebruiken)
350 ml (sterke) kippen- of groentebouillon (ik gebruikte een heel bouillonblokje)
Een paar takjes peterselie
Een scheutje olie om in te bakken
Peper en zout

Griekse tomatenrijst met feta en citroen

Versnipper de ui en pers de tenen knoflook. Snijd de courgette en de paprika in blokjes.

Verhit een beetje olie in een hapjes- of koekenpan. Doe de ui en de knoflook bij de olie en fruit tot het glazig ziet. Voeg de courgette, de doperwten en de paprika toe en laat een paar minuten meebakken. Bestrooi de inhoud van de pan met peper en zout.

Giet de rijst in de pan. Roer alles door elkaar. Blus de rijst af met een scheut witte wijn. Als je geen alcohol wilt gebruiken voeg je nu direct de kippenbouillon toe.

Zet het vuur laag. Voeg de tomatenblokjes en de kippenbouillon toe. Schrik niet van de grote hoeveelheid vocht. De rijst neemt het grootste gedeelte van het vocht op. Laat de tomatenrijst pruttelen tot het vocht is opgenomen en de rijst gaar is. Roer af en toe even door. Proef goed of de tomatenrijst op smaak is en maak af met peper, zout en het sap van een citroen.

Verkruimel de feta en hak de peterselie fijn. Bestrooi de Griekse tomatenrijst met feta en peterselie. Maak af met een beetje peper uit de molen.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.