Sambel goreng tempeh met sajoerboontjes en rijst

Recept: Sambal goreng tempeh met sajoerboontjes en rijst

 

Sambel goreng tempeh met sajoerboontjes en rijstBij ons om de hoek zit een hele fijne toko. Als ik Aziatisch of Surinaams ga koken kan ik daar alles vinden wat ik nodig heb. Daarnaast verkopen ze ook ontzettend lekkere dagverse kant-en-klare maaltijden om mee te nemen. Fijn als we een keer laat thuis zijn of geen zin hebben om te koken. Één van de gerechtjes die ik heel erg lekker vind is sambal goreng tempeh. Tempeh is een soort koek van gefermenteerde sojabonen. De smaak is vrij neutraal en na bereiding een beetje nootachtig. Doordat de tempeh in reepjes wordt gebakken in de hete olie wordt het lekker krokant. Daarna nog even aanbakken in een sticky pittige ketjapsaus en je hebt een feestmaal. Een lekker vegetarisch, en als je de trassi weglaat zelfs vegan, gerecht. Smaakt extra goed in combinatie met de sajoerboontjes, zoetzure komkommer en rijst. Ik ben blij met hoe goed het is gelukt en heb het bordje letterlijk verslonden. Zelfs de saus heb ik opgelikt. Sorry not sorry. Voor herhaling vatbaar dus!




Ingrediënten sambal goreng tempeh met sajoerboontjes en rijst voor 4 personen

400 gram pandanrijst
2 zakken casavekroepoek

Voor de sajoerboontjes

300 gram sperziebonen
2 middelgrote uien
1 stengel citroengras (of 1 theelepel gemalen citroengras)
1 theelepel geraspte gember
1 rode peper
1 eetlepel palmsuiker of basterdsuiker
1 theelepel trassi
1 maggiblokje
1 eetlepel ketjap manis
2 salam- of laurierblaadjes
50 ml kokosmelk

Voor de sambal goreng tempeh

250 gram tempeh
2 middelgrote uien
2 grote tenen knoflook
1 theelepel trassi
1 chilipeper
1 theelepel geraspte gember
3 theelepels palmsuiker of basterdsuiker
3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel sambal badjak
500 ml zonnebloemolie

Sambel goreng tempeh met sajoerboontjes en rijst
Sambal goreng tempeh

Giet de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Verhit de olie. Snijd de tempeh in dunne frietjes van ongeveer 3 cm lang. Leg de tempeh in de olie en bak tot het goudbruin en knapperig is.

Doe de ui, de knoflook, de gember, de trassi en de sambal bij elkaar in een hakmolentje. Hak tot een grove pasta.

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een hapjespan of wok. Doe het uienmengsel bij de olie en bak tot het begint te geuren. Voeg de ketjap en de suiker toe en roer alles door elkaar.

Versnipper de rode peper.

Doe de gebakken tempeh en de rode peper in de pan en roer door de saus.

Sajoerboontjes

Doe de uien, de knoflook, de rode peper, de gember en de tassi bij elkaar in een hakmolentje. Hak tot een gladde pasta.

Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan. schep de uienpasta in de olie en fruit een paar minuten.

Voeg de suiker, de ketjap, de kokosmelk, het maggiblokje en 100 ml water toe. Schep de sperziebonen in de saus. Zet het vuur laag en leg de salamblaadjes en de stengel citroengras (leg er eerst een knoop in!) in de pan. Laat de boontjes 30 minuten pruttelen.

Serveer de sambal goreng tempeh met sajoerboontjes en rijst. Lekker om ook zoetzure komkommer toe te voegen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *