Tempeh sambal goreng

Recept: Sambal goreng tempeh

 

Tempeh sambal gorengBij ons om de hoek zit een hele fijne toko. Als ik Aziatisch of Surinaams ga koken kan ik daar alles vinden wat ik nodig heb. Daarnaast verkopen ze ook ontzettend lekkere dagverse kant-en-klare maaltijden om mee te nemen. Fijn als we een keer laat thuis zijn of geen zin hebben om te koken. Één van de gerechtjes die ik heel erg lekker vind is sambal goreng tempeh. Tempeh is een soort koek van gefermenteerde sojabonen. De smaak is vrij neutraal en na bereiding een beetje nootachtig. Doordat de tempeh in reepjes wordt gebakken in de hete olie wordt het lekker krokant. Daarna nog even aanbakken in een sticky pittige ketjapsaus en je hebt een feestmaal. Een lekker vegetarisch, en als je de trassi weglaat zelfs vegan, gerecht. Smaakt extra goed met zoetzure komkommer en pandanrijst rijst. Ik ben blij met hoe goed het is gelukt en heb het bordje letterlijk verslonden. Zelfs de saus heb ik opgelikt. Sorry not sorry. Voor herhaling vatbaar dus!




Ingrediënten sambal goreng tempeh

250 gram tempeh
2 middelgrote uien
2 grote tenen knoflook
1/2 theelepel trassi
2 chilipepers
2 theelepels geraspte gember
1 theelepel tamarinde
2 theelepels palmsuiker of basterdsuiker
2 eetlepels sambal badjak
5 eetlepels ketjap manis
500 ml zonnebloemolie

Tempeh sambal goreng

Giet de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Verhit de olie. Snijd de tempeh in dunne frietjes van ongeveer 3 cm lang. Doe de tempeh in de olie en bak tot het goudbruin en knapperig is.

Doe de ui, de knoflook en de chilipeper bij elkaar in een hakmolentje. Hak tot een grove pasta.

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een hapjespan of wok. Doe het uienmengsel bij de olie en bak tot het begint te geuren. Voeg de gember, de tamarine, de palmsuiker, de trassi en de sambal toe en bak zachtjes aan.

Giet de ketjap in de pan en roer alles door elkaar. Voeg de gebakken tempeh toe en roer door de saus.

Serveer de sambal goreng tempeh met witte rijst en zoetzure komkommer. Ook lekker als onderdeel van een Indische rijsttafel.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *