Recept: Groentewraps met hummus

 

groentewrapToen ik dit recept las dacht ik: dit is er één voor mij. Vooral de gekarameliseerde ui sprak mij aan. Toen ik klein was, was ik al gek op uien. Ik kon een ui als het ware als een appel eten, aldus mijn moeder. Er is een foto in één van de fotoalbums waar ik op de keukenvloer alle uien die in mijn tantes keukenkastje te vinden waren zit te pellen. Omdat mijn moeder me betrapte voordat ze de foto nam sta ik keihard huilend op de foto. Dit levert een hilarisch contrast op in combinatie met de uien. Iedereen kent het gevoel van prikkende ogen tijdens het snijden van een ui. Ik was op die foto 1,5. Het feit dat ik gek ben op ui is nooit helemaal verdwenen en ik gebruik nog steeds graag ui tijdens het koken. In deze groentewraps gebruik ik gekarameliseerde uien. Zoete rode uien die het gerecht extra lekker maken. Het kost even tijd om de groentewraps met hummus te maken, maar dan heb je wel wat!

Ingrediënten voor 4 groentewraps met hummus

Maïswraps (Conzenza maïs tortilla’s zijn te koop bij de Albert Heijn en glutenvrij)
4oo gram kikkererwten (uit blik)
1,5 teentje knoflook
3 eetlepels tahin of 3 eetlepels sesamolie
snufje komijnzaad of poeder
3 eetlepels citroensap
10 rode uien
2 eetlepels rietsuiker
100 ml balsamico
350 gram geroosterde paprika (uit een pot)
800 gram artisjok-harten (uit een pot of blik)
bosje koriander
olijfolie
zout en peper

hummusLaat de kikkererwten uitlekken. Het is geen probleem als er nog een beetje vocht in de kikkererwten zit. Pel en pers de knoflook. Doe de kikkererwten in een hoge bak of keukenmachine. Voeg hier naar smaak de knoflook, citroensap, komijnzaad/poeder, 75 ml water, sesamolie/tahin, zout en peper aan toe. Ik voeg steeds nadat ik de kikkererwten heb gepureerd een beetje van alles toe en proef tussendoor goed. Op deze manier kan ik de hummus aanpassen naar mijn smaak. Roer als de hummus naar wens is wat olijfolie door het mengsel heen.

Pel de uien en snijd ze in partjes. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Bak de partjes uien ongeveer 5 minuten in de olie. Als de uien glazig zien is het tijd voor het karameliseren. Doe de rietsuiker bij de uien. Let op dat je niet teveel suiker gebruikt. Te zoet is bij dit gerecht niet lekker. Karameliseer de uien door de suiker constant door de uien te roeren. Blus dit af met de balsamicoazijn en laat dit ongeveer 4 minuten koken. Let op dat je de uien voordat ze beginnen te verbranden van het vuur haalt.

Laat de geroosterde paprika en de artisjok-harten uitlekken. Vooral bij de geroosterde paprika vergt dit wat tijd. Als de groenten te nat zijn wordt de wrap zompig en drukt dit de rest van de smaken weg. Snijd de paprika in reepjes en de artisjok-harten in kwarten. Hak de koriander fijn.

Bedek de wraps met een lwrapaagje hummus. Zorg dat de randjes tot 2 centimeter vrij blijven. Leeg hier een laagje paprika, artisjok en koriander op. Leg hier de gekarameliseerde ui bovenop. Vouw de zijkanten van de groentewraps met hummus naar binnen en rol ze op. Snijd de groentewraps met hummus schuin door en serveer ze met wat extra hummus.

De groentewraps met hummus zijn lekker als avondeten, lunch of als hapje op de borreltafel.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *