|
Ik kan zo blij worden van een stuk verse zalm. Toen ik bij de visboer op de markt kwam lag er een enorme zalm op de kraam. Wat een beest zeg! Als ik een stukje zalm op mijn bord heb realiseer ik me helemaal niet dat het zo een grote vis is. Ik wist het natuurlijk wel, maar ik werd er op de markt weer even aan herinnerd. Ik vind de structuur en de kleur van een vers stuk zalm zo mooi dat ik het bijna zonde vind om het mes erin te zetten. Helaas gaat het zo stinken als je zalm aan de muur hangt dus ben ik toch maar aan de slag gegaan. Hoewel zalmtartaar vaak tijdens de kerstdagen wordt geserveerd vind ik het echt een voorjaarsgerechtje. De frisse en lichte smaak doet me denken aan de dagen die weer langer worden en de zon die weer begint te schijnen. Deze zalmtartaar met komkommer en mierikswortel heeft door de mierikswortel een licht pittige smaak. Ik heb bewust de zalm en de komkommer iets grover gesneden zodat de tartaar een lekkere bite heeft. Een fris, makkelijk, lekker en snel gerecht. Een tip voor tijdens de paasdagen!
Ingrediënten zalmtartaar met komkommer en mierikswortel voor 4 personen
500 gram verse zalm
Een halve komkommer
1 sjalot
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel crème fraîche
2 theelepels mierikswortel
1 eetlepel citroensap
Een takje dille
Een takje peterselie
Een handje sla (ik gebruikte jonge bladsla)
Broodjes om te toasten
Kappertjes, tuinkers, gerookte zalm, Hollandse garnaaltjes en andere ingrediënten om te garneren
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pistolet in dunne plakken. Besprenkel het brood met olijfolie en een beetje peper en zout. Bak de stukjes brood in een kwartier knapperig.
Verwijder, indien nodig, de huid van de zalm. Snijd de zalm in kleine blokjes.
Snijd de komkommer in de lengte door midden. Schraap met een theelepel de zaadlijsten uit de komkommer. Snijd de komkommer in blokjes die net zo groot zijn als de blokjes zalm. Versnipper de sjalot en hak de peterselie en dille fijn. Doe de zalm, komkommer, sjalot, peterselie en dille in een kom en schep alles door elkaar.
Doe de mayonaise, de crème fraîche, het citroensap, de mierikswortel en een beetje peper en zout bij elkaar in een kom en roer door elkaar. Proef of de saus op smaak is. Voeg eventueel meer van de ingrediënten toe.
Doe 1,5 eetlepel van de mierikswortelsaus bij de zalm. Roer de ingrediënten door elkaar. Voeg, indien nodig, meer van de saus toe. Proef of de zalmtartaar met komkommer en mierikswortel op smaak is. Maak af met een beetje peper en zout.
Leg een uitsteekring op een bord. Schep de helft van de zalmtartaar in de ring. Verwijder de ring voorzichtig. Garneer met een beetje sla, stukjes brood en andere lekkere dingen.
De zalmtartaar met komkommer en mierikswortel is lekker tijd de lunch, brunch of als voorgerecht. Een fris en licht gerecht dat perfect past bij de opkomende lente.