Recept: Griekse gehaktballen (bifteki)

 

Griekse gehaktballenWat een ochtend zeg! Ik heb nog steeds vakantie, maar het lukt me steeds niet om uit te slapen. Iedere keer komt er iets tussen. Zo stond vanmorgen eerst de pakketjesman om 8 uur voor de deur (voor de buren, ik was al bijna blij). Vervolgens werd ik om 9 uur door de schoonmaakster uit bed gebeld. Degene voor mij had de sleutel niet voor haar achtgelaten dus wilde ze ons naar de ochtend verplaatsen. Als het niet uitkwam kon ze volgende week wel terugkomen. Ik wilde wel graag een schoon huis (ik heb namelijk een ontzettende hekel aan schoonmaken) dus liet ik haar vroeger komen. Ze zou er over 20 minuten zijn. 1, 2, 3….. PANIEK! Ik lag namelijk nog steeds in bed en ons huis zag eruit als een ontploft dennenbos. We hadden gisteravond de kerstboom in stukken gezaagd en afgevoerd. De naaldjes zou ik de volgende ochtend wel opruimen zei ik nog. Dat moest nu dus in 10 minuten. Uiteindelijk is het gelukt en zit ik nu in een eetcafé dit stukje te typen. Met een vet lekkere salade en, oké omdat ik het verdient heb, een glaasje Pinot Noir. De positieve kant van dit verhaal. Om 4 uur is mijn huis brandschoon en heb ik de rest van de middag tijd om hapjes voor vanavond te maken. Bijvoorbeeld deze Griekse gehaktballetjes. Vrijdag is en blijft tenslotte hapjesdag. Stiekem maakte ik de Griekse gehaktballen vorige week al als hapje op oudjaarsavond. Superlekker met tzatziki of in combinatie met tomatenrijst als avondmaaltijd. En nu ga ik aanvallen op mijn lunch. Die heb ik namelijk wel verdiend dacht ik zo!

Ingrediënten voor 15 Griekse gehaktballen

500 gram half om half- of rundergehakt
2 eieren
1 ui
2 teentjes knoflook
3 eetlepels paneermeel of panko
1,5 theelepel gedroogde oregano
1,5 theelepel marjolein
1,5 theelepel rozemarijn
1 theelepel paprikapoeder
125 gram feta
Peper en zout
Roomboter om in te bakken

Pers de teentjes knoflook en versnipper de ui. Verbrokkel de feta. Doe het gehakt, de feta, de eieren, het paneermeel, de kruiden en de knoflook bij elkaar in een grote kom of schaal. Meng alle ingrediënten met elkaar.

Draai gehaktballen ter grote van een pingpongbal. Leg de ballen op een bord of in een kom en laat ze afgedekt een kwartiertje opstijven in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Verhit de roomboter in een koeken- of hapjespan en bak de Griekse gehaktballen in 5 minuten rondom bruin.

Leg de Griekse gehaktballen in een grote ovenschaal. Schuif de ovenschaal in de oven en bak de gehaktballen in 20 minuten gaar.

Lekker als hapje bij de borrel met tzatziki of als avondmaaltijd in combinatie met Griekse tomatenrijst.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.