Yakitori met teriyakisaus

Recept: Yakitori met teriyakisaus

 

Yakitori met teriyakisausYakitori zijn Japanse spiesjes met kip van de grill of barbecue. Yaki betekent roosteren en tori betekent gevogelte. Geroosterd gevogelte dus. Je kent deze kipstokjes vast wel van de (all you can eat) sushi-restaurants waar ze meestal op de kaart staan. Ik vroeg me al een tijdje af hoe ze de yakitori met teriyakisaus zo sappig kregen. Toen ik op onderzoek uit ging kwam ik erachter dat dit te maken heeft met het bedruipen en lakken met marinade tijdens het grillen. Normaal marineer je saté altijd van tevoren en gril je ze daarna gaar. Nu marineer je de stokjes zowel voor als tijdens het garen. Hierdoor wordt de yakitori mooi glimmend en lekker sappig. Heerlijk als hapje bij de borrel of op de barbecue.
Ingrediënten voor 12 stokjes yakitori met teriyakisaus

350 gram kippendijen
150 ml sojasaus
80 gram suiker
2 teentjes knoflook
Een scheutje sake of sherry
Een eetlepel maïzena
Eventueel lente-ui, sesamzaadjes en gefrituurde uitjes

Yakitori met teriyakisaus

Snijd de kippendijen in kleine stukjes. Rijg de stukjes kippendij aan een satéprikker.

Maak de teriyakisaus. Doe de sojasaus, suiker, knoflook, maïzena en sherry in een steelpannetje. Zet het steelpannetje op laag vuur en breng de saus zachtjes aan de kook. Kook de teriyakisaus in tot hij dikker wordt. Voeg, indien nodig, meer maïzena toe.

Leg de stokjes met kippendij in een schaal. Giet de teriyakisaus over de kip. Zorg dat alle kip onder de marinade zit. Laat de kip een half uurtje marineren in de koelkast.

Verhit de gril of grillpan. Gril de yakitori met teriyakisaus aan alle kanten gaar. Smeer iedere keer als je de stokjes omdraait de bovenkant in met saus. De yakitori wordt hierdoor aan alle kanten mooi glimmend en sappig.

Bestrooi de yakitori met teriyakisaus vlak voor serveren met ringetjes lente-uit, sesamzaadjes en gefrituurde uitjes.

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *