Bakjes van filodeeg met camembert en walnoot-vijgentapenade

Recept: Filodeegbakjes met camembert en walnoot-vijgentapenade

 

Bakjes van filodeeg met camembert en walnoot-vijgentapenadeYes guys! Deze filodeegbakjes met camembert en walnoot-vijgentapenade zijn zo lekker. Toen ze gistermiddag op tafel kwamen gingen ze achter elkaar naar binnen. We konden niet stoppen met eten. Ik heb het idee wel een beetje van mijn zusje gepikt, zij had een soortgelijk hapje als voorgerecht gemaakt met kerst. Maar aangevuld met mijn eigen ideeën gaf ik er toch een “Lynntwist” aan. Ik gebruikte als vulling de walnoot-vijgentapenade die ik een paar weken geleden al postte en combineerde dat met een camembert die nog over was van eerste kerstdag. Ken je dat? Dat je voor dat soort dagen boodschappen doet voor een heel weeshuis. En dat de helft dan blijft liggen. Zo zonde. Ik heb bij zo’n beetje ieder etentje dat ik organiseer. Ik heb gewoon ehh.. graag genoeg in huis zegmaar. Om toch zo min mogelijk weg te gooien probeer ik de dagen erna alles te verwerken in de gerechten die ik maak. En zo ontstaan de meest leuke, lekkere en soms zelfs grappige gerechten. Alhoewel.. Soms pakt het gerecht iets minder goed uit. Dan komt er iets uit mijn oven waarvan ik achteraf niet snap hoe ik het had kunnen bedenken. Maar hé, al doende leert men. Deze filodeegbakjes pakten gelukkig wel goed uit. Ze smaken ontzettend lekker bij de borrel met een glas rode wijn, tijdens de brunch of als voorgerecht. Ik ben benieuwd of jullie ze net zo lekker vinden als ik!
Ingrediënten voor 12 filodeegbakjes met camembert en walnoot-vijgentapenade

Voor de walnoot-vijgentapenade

100 gram gedroogde vijgen
75 gram geroosterde walnoten
1 theelepel kappertjes
1 theelepel balsamico-azijn
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel verse tijm

En verder

200 gram camembert
12 plakjes filodeeg
Een paar takjes peterselie
4 of 5 geroosterde walnoten om te garneren
Olie of bakspray om in te vetten
Een snuf peper uit de molen

Filodeegbakjes met camembert en walnoot-vijgentapenade

Snijd de vijgen in stukjes. Breng een (steel)pan met 75 ml water aan de kook. Doe de vijgen in het pannetje en zet het vuur laag. Laat de vijgen 8-10 minuten pruttelen. De vijgen zijn goed als het water is opgenomen en de vijgen zacht en bijna stroperig zijn.

Doe de walnoten, de kappertjes, de balsamico-azijn, de olijfolie, de tijm en een beetje peper en zout bij elkaar in de keukenmachine of hakmolentje. Meng alle ingrediënten met elkaar.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd elk plakje filodeeg in 3 of 4 stukken. Vet een muffinvorm in met olijfolie of bakspray. Leg in elk “vakje” 3 of 4 plakjes filodeeg.

Snijd de camembert in plakjes. Schep een eetlepel walnoot-vijgentapenade in elk filodeegbakje. Verdeel de plakjes camembert over de bakjes. Zet de muffinvorm in de oven bak de filodeegbakjes met camembert en walnoot-vijgentapenade in 20 minuten gaar.

Hak de peterselie fijn. Garneer de filodeegbakjes met camembert en walnoot-vijgentapenade met peterselie, walnoten en een snuf peper uit de molen.

Serveer de filodeegbakjes meteen als ze uit de oven komen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *