Recept: Indonesisch draadjesvlees (smoor djawa)

 

Indonesisch draadjesvleesIn de herfst en winter staat er regelmatig een pannetje met stoofvlees te sudderen op mijn gasfornuis. Alleen de geur maakt me al intens gelukkig. Ik krijg er zo een knus gevoel van! Dit Indonesisch draadjesvlees maakte ik gister. Ik was de hele dag een beetje aan het werken aan de website terwijl er op de achtergrond een pannetje stond te pruttelen. Het Indonesisch draadjesvlees, of smoor djawa zoals het gerecht van origine heet, is een echt smaakbommetje. Zacht en kruidig vlees met een pittige nasmaak. Het vlees is zo mals dat het smelt op je tong. Of het een authentiek gerecht is? Geen idee. Ik heb wat recepten gecombineerd tot iets wat ik zelf lekker vind. De jury  (Douwe) heeft het in ieder geval goedgekeurd. Het fijne van draadjesvlees is dat je na een korte voorbereiding gewoon iets anders kunt gaan doen. Het vlees heeft namelijke zo’n 4 uur nodig om mals te worden. Kun je mooi nog even werken, het huishouden doen, een serietje kijken, een dutje doen of iets anders wat je leuk vindt. Heb ik je al overgehaald? Ik hoop het, want van dit Indonesisch draadjesvlees ga je zeker geen spijt krijgen. Ingrediënten Indonesisch draadjesvlees voor 4 personen

750 gram sukadelappen
2 middelgrote uien
4 tenen knoflook
4 salamblaadjes
5 kruidnagels
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel gemalen laos
2 eetlepels sambal badjak
3 eetlepels ketjap manis
500 ml sterke runderbouillon (ik gebruikte een heel bouillonblokje)
Het sap van een halve citroen
Een snuf nootmuskaat
Peper en zout
Olie om in te bakken

Indonesisch draadjesvlees

Snijd de sukadelappen in blokjes. Bestrooi de blokjes aan beide kanten met peper, zout en een snuf nootmuskaat.

Snijd de ui en de knoflook in grove stukken. Verhit een beetje olie in een braadpan. Doe de knoflook en ui in de pan en fruit tot het glazig ziet. Doe de sukade in de pan en bak tot er een lichtbruin laagje om het vlees zit. Voeg de sambal toe en roer alles door elkaar. Bak tot het vlees aan de buitenkant bruin is.

Doe de ketjap, de kruidnagels, de salam, de gemalen kaneel, de laos, de runderbouillon en het citroensap bij het vlees. Roer alles door elkaar.

Zet het vuur laag en laat het vlees ongeveer 4 uur sudderen. De kooktijd kan verschillen dus controleer regelmatig hoe ver het vlees is. Het vlees is klaar als het uit elkaar valt.

Schep het vlees uit de pan. Trek het met 2 vorken uit elkaar. Zeef het kookvocht. Doe de gezeefde saus terug in de pan, de inhoud van de zeef kun je weggooien. Laat de saus inkoken tot de helft van het vocht over is. Meng het stoofvlees met de saus.

Serveer het Indonesisch draadjesvlees in combinatie met pandanrijst, atjar, plakjes komkommer en gefrituurde uitjes.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

3 thoughts on “Recept: Indonesisch draadjesvlees (smoor djawa)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *