Zeebaarsfilet met pompoenpuree

Recept: Zeebaarsfilet met pompoenpuree en witte wijnsaus

 

Zeebaarsfilet met pompoenpureeZo. Het laatste hoofdgerecht van deze kerstperiode. Wél een heel lekker hoofdgerecht. Het afgelopen jaar kreeg ik regelmatig in restaurants een stukje zeebaarsfilet op mijn bord. Met een knapperig huidje. Zó lekker. Deze zeebaarsfilet met pompoenpuree en witte wijnsaus is een gerecht waar je indruk mee maakt. En dat terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om klaar te maken. Het enige waar je even op moet letten is de kwaliteit van de vis. De vis moet namelijk wel vers zijn. Ik haal mijn vis meestal op de markt. Daar hebben ze een kraam vol met hele vissen liggen die ze met alle liefde voor je fileren. Daarna hoef je hem alleen nog maar te bakken. Fluitje van een cent. Beetje stoer kijken bij het opdienen en de oeh’s en ah’s vliegen je om de oren. Ik ben benieuwd wat jullie gaan maken met de feestdagen. Laten jullie het even weten? Vind ik leuk!
Ingrediënten zeebaarsfilet met pompoenpuree en witte wijnsaus voor 4 personen

4 zeebaarsfilets van ongeveer 100 gram per stuk
100 gram zeekraal
Peper en zout

Voor de pompoenpuree

1 flespompoen in blokjes (ik kocht het kant en klaar gesneden)
500 ml groentebouillon
Peper en zout

Voor de witte wijnsaus

2 eetlepels roomboter
1 sjalotje
120 ml droge witte wijn
200 ml visbouillon
200 ml kookroom
Een paar takjes dragon
Peper en zout

Zeebaarsfilet met pompoenpuree en witte wijnsaus

Laat de zeebaarsfilets op kamertemperatuur komen.

Begin met de pompoenpuree. Breng de groentebouillon aan de kook. Schep de pompoen in de bouillon en kook tot de pompoen gaar is. Pureer de pompoen tot een gladde puree en maak af met peper en zout.

Versnipper de sjalot. Smelt de roomboter in een sauspannetje. Doe de sjalot in de pan en fruit tot het glazig wordt. Blus de sjalot af met de witte wijn en laat zachtjes inkoken. Voeg de visbouillon en de room toe en laat inkoken tot de helft van de saus over is. Hak de dragon fijn. Roer de dragon door de witte wijnsaus en maak af met peper en zout.

Dep de huid van de zeebaarsfilet droog. Bestrooi beide kanten met peper en zout. Smelt een eetlepel roomboter in een koekenpan. Leg de zeebaarsfilet met de huid naar beneden in de pan. Bak de zeebaars op de huid tot hij gaar is. De huid moet lekker knapperig zijn.

Snijd de harde stukjes van de zeekraal en bak kort in dezelfde pan als waar de vis in is gebakken.

Schep de pompoenpuree op bord. Leg de zeebaarsfilet met de huid naar de bovenkant in de puree. Maak af met zeekraal, witte wijnsaus en een snuf peper.

Serveer de zeebaarsfilet met pompoenpuree en witte wijnsaus in combinatie met gebakken aardappels en je maaltijd is compleet.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.