Risotto met saffraan en coquilles

Recept: Risotto met saffraan en coquilles

 

Risotto met saffraan en coquillesÉén van mijn favorieten gerechten om te maken is risotto. Ik vind het heerlijk om een beetje in de pan te roeren en de rijst langzaam te zien veranderen in één van de lekkerste gerechten van de wereld. Rustgevend is het bijna. En zoals met elk gerecht: practice makes perfect. Ik kan het inmiddels met mijn ogen dicht maken. Het geheim van een goede risotto? Het gebruik van goede ingrediënten en altijd de dezelfde volgorde van stappen aanhouden. Want als je de juiste volgorde aanhoudt, dan kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Dit keer maakte ik een risotto met saffraan en coquilles. Lekker feestelijk en boordevol smaak. Én die kleur! Dit ziet er toch uit om je vingers bij op te eten. Saffraan kun je op 2 manieren kopen. In de supermarkt vind je meestal een buisje met een paar draadjes erin. Die draadjes vormen samen de stamper van de saffraankrokus. Dit is “the real deal”. In de toko of bij de Islamitische supermarkt kun je ook saffraanpoeder kopen in een envelopje. Of dit “echte” saffraan is weet je nooit helemaal zeker, maar het is wel makkelijk. Welke je kiest moet je lekker zelf weten. Ik gebruik meestal gewoon wat ik in huis heb. Al zin gekregen om aan de slag te gaan? Klik dan snel op lees verder en haal de boodschappen in huis. Dat weet je zeker dat je binnenkort iets lekkers eet!




Ingrediënten risotto met saffraan en coquilles voor 4 personen

300 gram risottorijst
12 coquilles
100 ml droge witte wijn (kun je ook weglaten als er kinderen mee-eten)
750 ml kippenbouillon
2 buisjes saffraan of 2 envelopjes saffraanpoeder
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook
1 citroen
160 gram Parmezaanse kaas
150 gram ontbijtspek
Een paar takjes peterselie
Een klontje (room)boter om in de bakken
Peper en zout

Risotto met saffraan en coquilles

Pers de tenen knoflook en versnipper de ui. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Doe de knoflook en sjalot bij de olie en fruit tot het glazig ziet.

Voeg de risottorijst en de saffraan toe en bak mee tot de korrels glazig zien. Blus de rijst af met een scheut witte wijn en zet het vuur laag. Laat de inhoud van de pan pruttelen tot de wijn is opgenomen door de rijst. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat ook dit weer opnemen door de rijst. Roer de risotto af en toe even door. Voeg steeds een beetje bouillon toe tot de rijst gaar is. Je hoeft niet alle bouillon te gebruiken. Risotto is de ene keer sneller gaar dan de andere keer.

Rasp de Parmezaanse kaas en de schil van een halve citroen. Schep de kaas, de geraspte citroenschil en het sap van een halve citroen door de risotto. Maak af met peper uit de molen.

Dep de coquilles droog en bestrooi ze aan beide kanten met peper en zout. Smelt een klontje boter in een koekenpan. Leg de coquilles in de koekenpan. Bak de coquilles 2 minuten zonder aan te raken. Draai de coquilles om en bak ze aan de andere kant 1 minuut. De coquilles zijn het lekkerst als ze nog een beetje rauw van binnen zijn.

Bak in een droge koekenpan de plakjes ontbijtspek knapperig. Laat even uitlekken op een stukje keukenpapier. Hak de plakjes ontbijtspek in kleine stukjes.

Hak de peterselie fijn. Schep de risotto in diepe borden. Bestrooi met de stukjes spek. Leg op elk bord 3 coquilles. Maak af met peper uit de molen en wat geraspte citroenschil.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op FacebookTwitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

2 thoughts on “Recept: Risotto met saffraan en coquilles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *