Recept: Milde viscurry met kokosmelk

 

Milde viscurry met kokosmelkIk houd van lichte en frisse gerechten. Ook in de winter. Vooral gerechten met rijst. Ik heb vaak een druk avondprogramma en dan eet ik liever iets wat niet te zwaar op de maag ligt. Deze milde viscurry met kokosmelk is daar een voorbeeld van. Een molee met stevige vis, fenegriek en kurkuma uit Sri Lanka om precies te zijn. Molee is een curry waarbij de vis wordt gekookt in kokosmelk. Een mildere versie van de bekende Thaise of Indiase curry’s. Om de curry te kruiden koos ik voor fenegriek, kurkuma en kerriebladeren. Kruidig, maar toch fris. Ideaal als je ’s avonds nog een work-out, nachtdienst of andere zware bezigheid hebt. In het echt is de curry een stuk geler dan op de foto. Dat komt door de kurkuma, in Nederland ook wel geelwortel genoemd. Kurkuma is supergezond, ontstekingsremmend, zuiverend en geeft elk gerecht een mooie gele kleur. Niet zo vreemd dat ze in Azië zo dol zijn op deze wortel. Ik ben in ieder geval fan!

Ingrediënten milde viscurry met kokosmelk voor 4 personen

1 kg stevige vis (bijvoorbeeld tilapia, zeewolf, tong, schol of zwaardvis)
1 cm gember
6 tenen knoflook
1 grote ui
1 tomaat
5 kerrieblaadjes (te koop bij de toko)
4 groene pepers
1 theelepel kurkuma (poeder)
2 theelepels fenegriek (poeder)
350 ml kokosmelk
2 theelepels citroensap
5 lente-uitjes
Olie om in te bakken
Peper en zout

Bestrooi de vis met peper, zout en een beetje citroensap. Verhit de olie in een braadpan of wok. Snijd de vis in grove stukken en bak aan beide kanten bruin. Haal de vis uit de pan en zet apart.

Versnipper de ui, rasp de gember en pers de teentjes knoflook. Snijd de groene peper doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de pepers in grove stukken. Doe de ui, knoflook, groene peper, gember, kerrieblaadjes en kurkuma in de pan en fruit tot het glazig ziet. Voeg het water toe en roer alles door elkaar.

Snijd de tomaat in stukjes. Leg de stukken vis terug in de pan. Voeg de tomaat en de fenegriek toe. Giet de kokosmelk in de pan en meng alles met elkaar. Laat de milde viscurry met kokosmelk 10 minuten sudderen. Zorg dat het niet meer aan de kook komt. Maak af met peper en zout.

Snijd de lente-uitjes in ringetjes. Strooi de lente-ui over de curry. Serveer de milde viscurry met kokosmelk met witte (pandan)rijst en schijfjes limoen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *