
Ingrediënten Italiaans vispotje met venkel en tomaat voor 4 personen
2 venkelknollen
350 gram pangafilet
250 gram gamba’s
2 middelgrote uien
4 flinke tenen knoflook
1 chilipeper
1 citroen
400 gram tomatenblokjes
250 ml witte droge Martini (of Cavelli Bianci dat is veel goedkoper en vind ik persoonlijk ook lekkerder)
250 ml sterke visbouillon (1 blokje op 250 ml water)
Een paar takjes oregano
Een paar takjes tijm
Een paar takjes platte peterselie
Olijfolie om in te bakken
Peper en zout
Snijd de harde onderkant van de venkel en snijd hem doormidden. Verwijder de witte harde kern (die is bitter). Snijd de venkel, ook de topjes, in stukjes. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de venkel in 10 minuten lichtbruin. Haal de venkel uit de koekenpan en zet apart.
Versnipper de uien en de chilipeper (als je niet van pittig houd kun je de zaadlijsten het beste verwijderen) en pers de teentjes knoflook. Hak de oregano fijn en “rits” de blaadjes van de tijm. Verhit een beetje olijfolie in dezelfde koekenpan en bak tot de ui glazig begint te worden. Voeg de oregano, tijm en chilipeper toe. Bak een paar minuten mee.
Zet het vuur hoog en blus de inhoud van de pan af met de Martini (of Cavelli). Giet de visbouillon en de tomatenblokjes in de pan. Breng de inhoud van de pan aan de kook en laat 5 minuten pruttelen.
Rasp de schil van de citroen. Voeg de venkel, de citroenschil en een beetje peper en zout toe. Roer de ingrediënten door elkaar en proef of de saus op smaak is. Voeg eventueel meer van ingrediënten toe.
Snijd de pangafilet in stukken. Bestrooi de pangafilet en de garnalen met peper en zout. Voeg de vis toe aan de saus en laat pruttelen tot de vis klaar is. Dit duurt zo een 5 minuten.
Hak de peterselie fijn. Doe de peterselie in de pan en roer alles door elkaar.
Serveer het Italiaans vispotjes met venkel en tomaat met vers brood of pasta.


Erg lekker. Ik heb me – zoals gebruikelijk – niet 100% aan het recept gehouden. Ik had geen Martini of dat andere spul in huis en heb in plaats daarvan afgeblust met een klein scheutje appelciderazijn. Ook lekker. Oh, en in plaats van verse heb ik gedroogde kruiden gebruikt (behalve peterselie)
Top recept! Gebruik ipv panga en garnalen verse zalm dit voeg ik op het laatst toe en schep het dan nog kort voorzichtig om. Doe er tevens een blik uitgelekte boterbonen (400 gr) bij, dan heb je geen brood of pasta nodig. We eten de pan vervolgens met gemak met z’n tweeën leeg.