Zelf pastasaus maken

 

Zelf pastasaus makenDe Italiaanse keuken blijft één van mijn favorieten. De zilveren lepel ligt hier regelmatig open en ik ga graag uit eten in een Italiaans restaurant. Het liefst een restaurant in Italië natuurlijk. We brengen dan ook regelmatig een bezoekje aan la bella Italia. In de Italiaanse keuken is niks zo belangrijk als de saus. In elke regio hebben ze een andere kenmerkende pastasoort met bijbehorende saus. En waag het niet om hiervan af te wijken. Italianen nemen hun pasta erg serieus. Stiekem at ik vroeger bijna nooit pasta. Ik hield niet van de saus ik erbij kreeg en de pasta zelf vond ik ook maar droog. Tot ik voor de eerste keer in Toscane kwam. Mama mia wat een smaken! Ik was meteen verkocht. De saus die ik bij mijn pasta kreeg was kruidig en vol van smaak. Je proefde gewoon dat de ingrediënten vers waren. Sinds die ene vakantie ben ik hooked. Voortaan ging ik zelf pastasaus maken. Het fijne van zelfgemaakte pastasaus is dat je hem in grote hoeveelheden kan maken. Vervolgens vries je de saus in kleine porties in. Als je dan een keer geen tijd hebt om te koken tover je in een paar minuten een lekkere maaltijd op tafel. Het enige wat je nog even moet doen is pasta koken, Parmezaanse kaas raspen en een beetje vers basilicum verscheuren. Buon appetito!





Ingrediënten voor een middelgrote (braad)pan met pastasaus

2 tenen knoflook
1 grote ui
1 courgette
1 winterpeen
1 aubergine
2 eetlepels tomatenpuree
10 blaadjes verse basilicum
3 takjes verse oregano (of 1 theelepel gedroogd)
3 takjes krulpeterselie
300 gram half om half- of rundergehakt
100 ml groentebouillon
500 ml gezeefde tomaten (passata di pomodori)
Een flinke scheut kruidige rode wijn (als er kinderen mee-eten kun je dit ook weglaten)

Versnipper de ui en de pers de teentjes knoflook. Snijd de aubergine, winterpeen en courgette in kleine stukjes. Verhit een beetje olie in een braadpan en fruit de knoflook en ui tot het glazig ziet. Doe het gehakt bij de ui en bak tot het rul is. Doe de courgette, aubergine en winterpeen in de pan en bak het 5 minuten mee. Doe de tomatenpuree in de pan en bak alles, al roerend, nog 5 minuten door. Blus het gehakt en de groente af met een flinke scheut rode wijn. Laat de inhoud van de pan pruttelen tot de alcohol verdampt is. Hak de basilicum, de peterselie en de oregano fijn. Doe de gezeefde tomaten, groentebouillon, basilicum, peterselie en oregano in de pan en roer alles door elkaar. Laat de saus minimaal een uur pruttelen op laag vuur en roer het af en toe even door. Hoe langer je de saus laat pruttelen hoe beter de smaak wordt!

Je kunt de pastasaus in kleine porties invriezen en later gebruiken. Zo tover je op drukke dagen in een paar minuten een lekkere maaltijd op tafel. Lekker met penne, strikjes of tagliatelle.

Wil je op de hoogte blijven volg mij dan op Facebook, Twitter of Instagram (username: @savorysweetsnl).

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *